De behandeling

De operatie vindt meestal plaats onder regionale verdoving (ruggenprik). Al kan de operatie ook onder algehele anesthesie (narcose) plaatsvinden. Bij de operatie nemen we alleen het weefsel uit de teelballen weg, dat testosteron produceert. We nemen dus niet de gehele teelbal weg. De uroloog maakt een kleine snee in uw balzak. Vervolgens verwijdert hij of zij het weefsel aan de binnenzijde van beide teelballen. De ingreep duurt ongeveer een half uur.

Een strakke broek (suspensoir) houdt uw balzak hoog om zwelling te voorkomen. U kunt pijn hebben in het operatiegebied. Meestal is de pijnmedicatie op vaste tijden voldoende om de pijn te bestrijden.
Patiëntenzorg Behandelingen Verwijdering van de teelballen (subcapsulaire orchidectomie) bij prostaatkanker

Wat is subcapsulaire orchidectomie ?

Bij deze operatie verwijderen we een gedeelte van beide teelballen. In de teelballen wordt het mannelijk hormoon testosteron gemaakt. Als de testosteron wordt uitgeschakeld, remt de groei van prostaatkankercellen af. Dit kan door middel van medicijnen of via een operatie. lees meer

Wat is subcapsulaire orchidectomie ?

Bij deze operatie verwijderen we een gedeelte van beide teelballen. In de teelballen wordt het mannelijk hormoon testosteron geproduceerd. De groei van prostaatkankercellen is afhankelijk van een constante hoeveelheid van testosteron in het bloed. Als het testosteron wordt uitgeschakeld, remt de groei van prostaatkankercellen. Het onderdrukken van de productie van testosteron kan op 2 manieren: 

  • Door middel van medicijnen.
  • Via een operatie. Na een operatie hoeft u niet (meer) behandeld te worden met medicijnen.

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

De behandeling

Bij de operatie nemen we alleen weefsel uit uw teelballen weg dat testosteron produceert. De uroloog maakt een kleine snee in uw balzak en verwijdert het weefsel aan de binnenzijde van beide teelballen. De ingreep duurt ongeveer een half uur. lees meer

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Na de behandeling

Bij goed herstel gaat u meestal op de operatiedag alweer naar huis toe. Neem een strak zittende onderbroek of zwembroek mee naar het ziekenhuis. De eerste week doet u het rustig aan. lees meer

Na de behandeling

Bij goed herstel gaat u meestal op de operatiedag alweer naar huis toe. Neem een strak zittende onderbroek of zwembroek mee naar het ziekenhuis. We raden u aan om na de operatie een aantal dagen een strakke onderbroek of zwembroek te dragen. Dit geeft steun. Als u deze ook ’s nachts aanhoudt, vermindert u de kans op een zwelling.

De eerste week doet u het rustig aan. Dit betekent niet fietsen, zwemmen of werken. De eerste 2 weken mag u niet zwaar tillen of ander lichamelijk zwaar werk doen. De hechtingen lossen vanzelf op en hoeven niet verwijderd te worden.

In bad 

De eerste 2 weken na de operatie mag u thuis gewoon douchen. Als alle wondjes dicht zijn mag u 2 weken na de operatie weer in bad, zwemmen of de sauna bezoeken. 

Autorijden

Afhankelijk van de bepalingen van uw verzekering mag u na een laparoscopische/kijkoperatie (kleine sneetjes) na 2 weken weer autorijden. Na een grote buik operatie (grote snede) mag u afhankelijk van de bepalingen na 4 weken weer autorijden.

Complicaties/bijwerkingen

Bij elke operatie kunnen zich na de ingreep problemen voordoen. Het kan zijn dat de operatiewond gaat bloeden. Ook kan er een zwelling optreden.


Contact opnemen

Als u weer thuis bent raden we u aan uw arts te waarschuwen als er sprake is van:
  • Een forse zwelling of blauwverkleuring van uw balzak die gepaard gaat met pijn.
  • Ontstekingsverschijnselen zoals een rode of pijnlijke balzak, die eventueel gepaard gaat met koorts.

Maak een afspraak bij Urologie

Voor het maken van uw eerste afspraak op de Urologie Polikliniek stuurt uw huisarts of verwijzend specialist een schriftelijke verwijzing. lees meer

Maak een afspraak bij Urologie

Voor het maken van uw eerste afspraak op de Urologie Polikliniek stuurt uw huisarts of verwijzend specialist een schriftelijke verwijzing naar:

Radboudumc
Huispost 723
Urologie Polikliniek
T.a.v. Chef van de polikliniek
Postbus 9101
6500 HB Nijmegen

Afspraak

Als wij uw schriftelijke verwijzing hebben ontvangen, krijgt u een vragenlijst over uw gezondheidstoestand en een vragenlijst voor uw persoonsgegevens toegestuurd. Komt de datum of tijd voor de eerste afspraak u niet uit? Bel ons dan om de afspraak te verzetten. Voor vervolgafspraken kunt u contact opnemen met de administratie. Soms vindt de behandelend arts het nodig eerst verder onderzoek te doen.

Spoed

Neem bij spoedgevallen na 17.00 en in het weekend contact op met de uroloog via (024) 361 11 11. Voor eventuele behandeling meldt u zich bij de Spoedeisende Hulp.

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Prostaatkanker

Bij prostaatkanker is er sprake van een ongeremde groei van de klierbuisjescellen van de prostaat.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet