Gevolgen van de operatie

De operatie bij kanker uitgezaaid naar de oorspeekselklier of hals kan een aantal gevolgen met zich meebrengen:

Verlamming van de aangezichtszenuw
Door de operatie kunt u tijdelijk last hebben van verlamming van uw aangezichtszenuw. Deze zenuw zorgt dat de spieren van uw gezicht bewegen. Als de aangezichtszenuw aan de geopereerde kant van het gezicht slecht of niet werkt, raakt die kant van uw gezicht (deels) verlamd. U kunt uw oog niet goed sluiten en/of u heeft een hangende mondhoek. Dit komt meestal binnen enkele weken tot maanden weer goed. Als door de tumor tijdens de operatie uw aangezichtszenuw weggenomen moet worden, raken de gezichtsspieren aan die kant van de zenuw wel blijvend verlamd. Soms lukt het daarna niet meer om uw oog (helemaal) te sluiten. Hierdoor kunt u last krijgen van een uitgedroogd oog of uiteindelijk een oogontsteking. Dit geeft pijnlijke en vervelende klachten die we kunnen behandelen met oogpleisters en/of -druppels.

Gevoelloosheid van de oorschelp
Tijdens deze operatie neemt de arts vaak de ‘gevoelszenuw’ van de oorschelp weg. Daardoor is uw oorschelp gevoelloos na de operatie. Meestal keert het gevoel in uw oorschelp binnen enkele maanden terug, maar blijft uw oorlel gevoelloos.

Syndroom van Frey
Hoewel de meeste patiënten het niet merken, krijgt bijna elke patiënt enkele weken tot maanden na de operatie het syndroom van Frey. Dit is een aandoening waarbij de zweetklieren op uw wang geactiveerd worden in plaats van de speekselklieren. In het geopereerde gebied krijgt u dan een rode, zweterige huid wanneer u voedsel ziet of ruikt. Dit is een gevolg van de operatie. Zenuwtakjes die betrokken zijn bij de speekselproductie kunnen beschadigd raken en na de operatie vergroeien met zenuwuiteinden van zweetkliertjes in uw wang. Hierdoor ontstaat een soort kortsluiting: de prikkel die normaal zorgt dat u speeksel aanmaakt (zoals eten of denken aan eten), zorgt nu dat u zweet produceert op uw wang.

Het syndroom van Frey kunnen we behandelen met plaatselijke Botox-injecties. Botox blokkeert de zenuwactiviteit gedurende 6-9 maanden, zodat u niet meer zweet op uw wang. Vaak is het effect na meerdere behandelingen blijvend.

Patiëntenzorg Behandelingen Verwijdering van de oorspeekselklier

Over de operatie

Tijdens de operatie haalt de hoofd-halschirurg uw oorspeekselklier weg. Vaak verwijdert hij ook de lymfeklieren in uw hals, omdat hier uitzaaiingen kunnen zitten.

lees meer

Over de operatie

Om de oorspeekselklier te verwijderen maakt de hoofd-halschirurg een grote snee in uw huid. Deze loopt voor uw oor naar beneden, buigt onder het oorlelletje naar achteren en eindigt dan onder de kaakhoek. Dit is een relatief grote snee, die nodig is om goed zicht te krijgen op uw oorspeekselklier en aangezichtszenuw. Als het mogelijk is, maakt de arts de snee in een huidplooi. Dan valt het litteken na de operatie minder op.

Uw aangezichtszenuw loopt dwars door uw oorspeekselklier heen en vertakt zich in de oorspeekselklier ook nog naar verschillende spieren van uw gezicht. Bij het verwijderen van de oorspeekselklier probeert de arts de aangezichtszenuw zo min mogelijk aan te raken. Toch moet hij soms (een deel van) de aangezichtszenuw wegnemen om de tumor goed te kunnen verwijderen. Vaak is het ook nodig om halslymfeklieren te verwijderen omdat hier uitzaaiingen kunnen zitten.

De operatie duurt 1 tot 4 uur. Aan het eind van de operatie plaatst de arts meestal een drain (slangetje) in het wondgebied om wondvocht af te voeren. Na 2 tot 3 dagen kan de drain eruit. Meestal krijgt u na de operatie nog bestraling.


Contact

Centrum voor Hoofd-Halsoncologie

(024) 361 51 24

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Gevolgen van de operatie

De operatie bij kanker uitgezaaid naar de oorspeekselklier of hals kan een aantal gevolgen met zich meebrengen. lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

De operatie moet zeer precies uitgevoerd worden. De afdeling KNO van het Radboudumc is zeer ervaren met deze operatie. lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Door de oorspeekselklier loopt de aangezichtszenuw. Als er een tumor in de oorspeekselklier zit, ligt deze bijna altijd zeer dicht tegen deze zenuw aan. Dit maakt dat de operatie heel precies uitgevoerd moet worden, om de tumor er in zijn geheel uit te halen en toch de zenuw niet te beschadigen. Op de afdeling KNO van het Radboudumc is zeer veel ervaring met deze operatie; deze wordt meer dan 100 keer per jaar uitgevoerd.

Naar uw afspraak bij Hoofd-Halsoncologie

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682

bekijk route

Naar uw afspraak bij Hoofd-Halsoncologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682

Behandeling Gedeeltelijk verwijderen oorspeekselklier

Tijdens de operatie bent u onder algehele narcose. De chirurg verwijdert de tumor of het ontstoken weefsel in uw oorspeekselklier. De operatie duurt 3 tot 4 uur. lees meer

Aandoeningen en behandeling


Aandoeningen

  • Huidkanker in het hoofd-hals gebied kan uitzaaien naar de regio van de oorspeekselklier of hals.

    naar de aandoening


Halsklier­dissectie

Soms is het nodig om bij de operatie ook de lymfeklieren in uw hals te verwijderen. Dit doen we om eventuele uitzaaiingen te voorkomen. naar de behandeling

Onze specialisten

  • Medewerkers
  • Intranet