De oorspeekselklier
De oorspeekselklier ligt voor een deel onder het oor. Deze klier heeft een afvoergang die uitkomt in uw wangslijmvlies. Hierdoor voert het speeksel af naar uw mondholte. lees meerDe oorspeekselklier
Iedereen heeft 6 grote speekselklieren, waaronder 2 oorspeekselklieren, 2 onder de kaak en 2 onder de tong. Daarnaast zijn er nog veel kleine speekselkliertjes in het slijmvlies van uw mond en keelholte. Al deze speekselklieren samen maken speeksel. Speeksel is belangrijk voor de eerste stappen van de vertering van voedsel en het vochtig houden van de slijmvliezen in uw mond- en keelholte.De oorspeekselklier (glandula parotis) ligt voor en onder uw oor. Deze klier heeft een afvoergang die uitkomt in uw wangslijmvlies. Zo voert het speeksel af naar uw mondholte. De oorspeekselklier bestaat uit 2 delen: een oppervlakkig en een dieper gelegen deel. Tussen deze 2 delen loopt een belangrijke zenuw, dit is de aangezichtszenuw (nervus facialis). Deze zenuw zorgt voor de bewegingen van uw aangezicht. Door de zenuw kunt u bijvoorbeeld uw ogen en mond sluiten.
De operatie Wat kunt u verwachten?
Tijdens de operatie bent u onder algehele narcose. De chirurg verwijdert de tumor of het ontstoken weefsel in uw oorspeekselklier. De operatie duurt 3 tot 4 uur. lees meerDe operatie Wat kunt u verwachten?
Tijdens de operatie bent u onder algehele narcose. De chirurg maakt een snee vanaf de voorkant van uw oor, onder uw oorlel langs, achter de kaakhoek, naar uw hals. De snede maken we zoveel mogelijk in een bestaande huidplooi, zodat het litteken minder opvallend is. We zoeken uw aangezichtszenuw op om zenuwuitval zoveel mogelijk te voorkomen. De snede maken we daarom relatief ruim zodat de chirurg goed zicht heeft.Na het opzoeken, vervolgen en vrijleggen van de zenuw met alle zijtakjes, kan de chirurg de tumor of het ontstoken weefsel in uw oorspeekselklier verwijderen. Afhankelijk van de omvang van de operatie kan de ingreep 3 tot 4 uur duren. Daarna krijgt u een wonddrain, voor de afvoer van het wondvocht en hechten we de wond.
Soorten operaties
-
Deze operatie doen we als de aandoening zich alleen aan de binnenzijde van de aangezichtszenuw bevindt in het dieper gelegen deel van de oorspeekselklier.
-
Deze operatie doen we alleen als de aandoening zich aan de buitenzijde van de aangezichtszenuw in het oppervlakkige deel van de oorspeekselklier bevindt.
-
Deze operatie doen we als we de hele speekselklier weg moeten nemen.
Voor de operatie De voorbereiding
De anesthesist heeft met u afgesproken dat u 8 uur voor de operatie nuchter moet zijn. Dat betekent dat u in die tijd niets mag eten en drinken. lees meerVoor de operatie De voorbereiding
Via de opnameplanning van de afdeling KNO krijgt u bericht over de opnamedatum. Op de dag van de operatie nemen we u op op de verpleegafdeling. Soms is het nodig dat we u een dag van tevoren opnemen. Voordat we u opnemen gaat u eerst naar het poliplein voor de medicatieverificatie. U heeft hiervoor een actueel medicatieoverzicht nodig. Dit kunt u bij uw apotheek ophalen. Als u medicijnen gebruikt, verzoeken wij u deze mee te nemen en op de afdeling af te geven. De behandelend arts bekijkt of u de medicatie moet blijven gebruiken. Bij ontslag krijgt u de meegebrachte medicijnen terug, eventueel met voorschriften voor verder gebruik.De anesthesist heeft met u afgesproken dat u 8 uur voor de operatie nuchter moet zijn. Dat betekent dat u in die tijd niets mag eten en drinken. Alleen een slokje water om uw medicijnen in te nemen is toegestaan.
Behandeling Anesthesie
Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.
lees meerOnderzoek
Het weefsel dat we tijdens de operatie verwijderd hebben, sturen we voor onderzoek naar het laboratorium. Als u na de operatie voor controle bij de arts komt, krijgt u de uitslag van het weefselonderzoek. Afhankelijk van de uitslag kan een nabehandeling nodig zijn.Na de operatie Waar moet u rekening mee houden?
De kans is groot dat u na de operatie uitval van gevoelszenuwen krijgt. Hierdoor ontstaat een verdoofd gevoel van uw oor en het operatiegebied. Ook kunnen er een aantal complicaties optreden zoals een nabloeding of ontsteking. lees meerNaar huis
Pijnbehandeling
Voordat u met ontslag gaat, bespreekt de verpleegkundige met u welke pijnstilling u thuis kunt gebruiken. Dit gebeurt in overleg met de anesthesioloog.
Nazorg
- U kunt dezelfde dag het ziekenhuis verlaten.
- Na 48 uur mag u douchen, maar de wond moet een week droog blijven.
- De insteek van de wonddrain dekken we af met doorzichtige folie. Hier hoeft u verder niets aan te doen. Let er wel op dat de drain in 24 uur niet meer dan 100ml produceert. Is dit wel het geval? Raadpleeg dan de dienstdoende KNO-arts.
- De drain verwijderen we rond de derde of vierde dag na de operatie. Dit doen we op de polikliniek. Hiervoor maken we een afspraak met u.
- Vermijd tijdens werk, bukken en tillen bewegingen die voor druk of trek op uw oor of wond zorgen.
- De wond moet 1 week droog blijven. Daarna mag u zwemmen.
- Contactsporten mag u 2 weken niet beoefenen.
- Na ongeveer 7 dagen verwijdert uw huisarts, KNO-arts of verpleegkundige op de polikliniek de hechtingen.
Naar huis met een low-vac drain
Meer informatie over uw low-vac drain en de verzorging hiervan vindt u hier.