De operatie Wat kunt u verwachten?
Bij de meeste patiënten gebruikt de arts de endoscopische techniek. De arts opereert u via uw neus, omdat de hypofyse vlak achter uw neus ligt. lees meerDe operatie Wat kunt u verwachten?
Endoscopie
Bij de meeste mensen gebruikt de arts de endoscopische techniek. De arts brengt via een neusgat een kijkbuis (endoscoop) naar binnen. Via het andere neusgat kan de arts de hypofysetumor verwijderen. De arts opereert u via de neus, omdat de hypofyse vlak achter uw neus ligt. De operatie duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Als alles goed gaat, gaat u terug naar de afdeling Neurochirurgie.Trepanatie
Soms gebruikt de arts een andere techniek. Dan maakt hij een luikje in uw schedel om zo de hypofysetumor te verwijderen. Deze operatie duurt 3 tot 3,5 uur. Na de de operatie blijft u 4 uur op de uitslaapkamer. Als alles goed gaat, gaat u terug naar de afdeling Neurochirurgie.Tijdens beide operatietechnieken krijgt de patiënt een infuus. Via dit infuus krijgt u medicijnen en vocht. Ook krijgt u een blaaskatheter om te kunnen zien hoeveel u plast. Als alles goed gaat, verwijderen we de katheter de eerste dag na de operatie.
Contact
-
tijdens kantooruren
(024) 361 45 99
-
buiten kantooruren
(024) 361 89 95
-
bij voorkeur tussen 10.00-16.00 uur
(024) 361 66 04
Hypofysetumor
De hypofyse ligt in uw schedel, achter uw neus. In de hypofyse kan een tumor ontstaan. Die is meestal goedaardig. Het gezwel kan leiden tot een teveel aan hormonen. Als het gezwel drukt op het gezonde hypofyseweefsel, maakt u juist te weinig hormonen aan. lees meerBehandeling Anesthesie
Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.
lees meerComplicaties
Na de operatie kunnen er complicaties optreden. lees meerDe opname van dag tot dag
Op de dag dat u opgenomen wordt is het belangrijk dat u nuchter bent voor de operatie, zoals de anesthesist dit vooraf met u besproken heeft.
lees meerDe opname van dag tot dag
Dag 0 - operatiedag
Het is belangrijk dat u nuchter bent voor de operatie, zoals de anesthesist dit met u besproken heeft. Als u bloedverdunners gebruikt is het belangrijk dat u hier een aantal dagen voor de operatie mee stopt. Dit bespreken we met u tijdens de poliklinische afspraak. Mocht u hier nog vragen over hebben, neem dan contact met ons op.
Als u na de operatie terug komt op de afdeling Neurochirurgie, krijgt u regelmatig controles zoals meting van de temperatuur, de frequentie van uw hartslag en de hoogte van uw bloeddruk. Ook controleert de verpleegkundige of er geen hersenvocht uit uw neus lekt (liquor lekkage) en wat u aan vocht binnen krijgt (per infuus en door te drinken) en uitplast (hypofysebalans).
Dag 1 en 2
Als er geen complicaties zijn, mag u de dag na de operatie voorzichtig beginnen met mobiliseren. De 2e dag na de operatie mag u weer douchen. De afdelingsarts/neurochirurg en de endocrinoloog bezoeken u dagelijks.
Dag 3
Op de 3e dag na de operatie is de kans op chirurgische complicaties erg klein en staat de zorg meer in het teken van de hypofysebalans. U krijgt dan vragen over het eten en drinken en hoe u zich voelt.
Dag 4
Op de 4e dag na de operatie nemen we bloed bij u af om te kijken hoe het met de verschillende hormonen is die de hypofyse aanstuurt. De endocrinoloog kijkt naar deze uitslagen en bespreekt met u of en welke medicatie u verder moet gebruiken. Nadat de endocrinoloog met u gesproken heeft mag u in principe naar huis.
Na ontslag
Na uw ontslag krijgt u een controleafspraak bij de endocrinoloog en een afspraak bij de neurochirurg. Neem direct contact op bij bepaalde klachten.
lees meerNa ontslag
Dag 5 tot en met 10
Vanaf dag 5 tot en met dag 10 krijgt u een milde vochtbeperking. Dit houdt in dat u maximaal 1,5 L vocht per dag binnen mag krijgen. Dit verkleint de kans op problemen met uw vochthuishouding. Als u hevige dorst krijgt of veel plast, neem dan direct contact op met de endocrinoloog.
Contact opnemen
Heeft u na uw ontslag een van onderstaande klachten? Neem dan contact op met Endocriene Ziekten:
- Koorts
- Misselijkheid en braken
- Diarree
- Dorst
- Vaak plassen
- Andere klachten die u niet vertrouwt
Heeft u een van onderstaande klachten, neemt dan direct contact op met Neurochirurgie:
- Ernstige hoofdpijn
- Problemen met zien
- Vochtlekkage uit de neus
Controle
- De 7e dag na de operatie heeft u een (telefonische) controleafspraak met de endocrinoloog. Hierover ontvangt u van te voren thuis een bericht. Voorafgaand aan deze afspraak laat u bloed prikken (Natrium). Locatie bij voorkeur het Radboudumc of een ander ziekenhuis. Heeft u 4 dagen na de operatie geen bericht gehad over de afspraak, neem dan gerust contact op met de polikliniek Endocriene Ziekten en vraag wanneer uw afspraak gepland staat.
- 3 weken na de operatie volgt opnieuw een controle met bloedonderzoek. De endocrinoloog bespreekt dit met u.
- 6 weken na de operatie volgt een poliklinische controleafspraak bij de neurochirurg. Hierover ontvangt u thuis een bericht. Heeft u na 5 weken niets gehoord, neem dan gerust contact op met de polikliniek Neurochirurgie.
- 3 maanden na de operatie krijgt u een oproep voor een poliklinische controleafspraak bij de endocrinoloog.
Leefregels voor thuis
- Vermijd neussnuiten tijdens de eerste 3 weken na de operatie. Probeer zoveel mogelijk alleen uw neus af te vegen. Ook neuspeuteren wordt afgeraden om neusbloedingen te voorkomen.
- Duiksport met masker en luchtflessen is in de eerste 6 maanden na de operatie niet toegestaan.
- Gewoon onderwater zwemmen is wel toegestaan.
- Drukschommelingen door bijvoorbeeld vliegen of drukverschillen in de bergen zijn geen probleem.