Gebruik van verdovende crème of pleisters
We gebruiken verdovende crème of een speciale pleister bij uw kind om het inbrengen van infusen, bloedafnames en injecties zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Door de verdovende werking van de crème of pleister voelt uw kind hier bijna niets van.
lees meerHoe kunt u uw kind helpen?
U kunt uw kind helpen door ontspannen en rustig te zijn. Praat over iets dat uw kind leuk vindt en bespreek na afloop wat goed ging. In onderstaande folders vindt u nog meer tips.
De crème zelf aanbrengen
Instructie
Als uw kind regelmatig naar het ziekenhuis komt voor een bloedafname, injectie of infuus, dan kunt u de crème thuis al aanbrengen.
lees meerInstructie
Als uw kind regelmatig naar het Amalia kinderziekenhuis komt voor bloedafname, een injectie of infuus, dan kunt u de crème zelf aanbrengen voordat u met uw kind naar het ziekenhuis komt.
We vertellen u waar, wanneer en hoe u de crème zelf aanbrengt. U krijgt een recept mee om de crème (meestal 5g) en 2 latexvrije pleisters bij de apotheek op te halen. Nu kunt u zelf de crème aanbrengen voordat u naar de polikliniek komt.
Instructiefilm
-
- Controleer of de huid van uw kind niet beschadigd is. Als de huid beschadigd is, dan mag u de crème niet aanbrengen. Als uw kind eczeem heeft, dan mag de crème maximaal 30 minuten blijven zitten. Breng de crème in dat geval niet te vroeg aan op de huid.
- Prik de bovenzijde van de tube door met de bovenkant van de dop.
- Breng de juiste hoeveelheid crème aan op het deel van de huid dat de arts of verpleegkundige heeft aangewezen (meestal is dit op hand of in de elleboogplooi). Wrijf de crème niet in.
- Verwijder de beschermlaag van de pleister.
- Breng de pleister aan over de crème (in plaats van een pleister kunt ook huishoudfolie gebruiken, zie onderstaande instructie).
- Verwijder de papieren rand aan de bovenkant van de pleister en druk de randen aan. Vouw eventueel een hoekje om. Dat kan het verwijderen straks makkelijk maken.
- Noteer het tijdstip van aanbrengen op de pleister.
Instructie bij gebruik van huishoudfolie in plaats van een pleister
Als uw kind geen kleefpleisters kan verdragen of vervelende ervaringen heeft met het verwijderen van pleisters, kunt u huishoudfolie gebruiken om de crème af te dekken.
- Gebruik dezelfde hoeveelheid verdovende crème en breng dit aan op de gebruikelijke plekken. Leg een klein stukje wc-papier of keukenpapier op de crème, zodat het net alle crème bedekt. Wikkel er daarna 3 lagen huishoudfolie omheen.
- Breng de crème alleen aan op de afgesproken plekken. Als er geen plekken zijn afgesproken dan smeert u de crème op de binnenkant van de elleboogsplooien en op bovenkant van beide handen. In het ziekenhuis beoordelen we welk plekje het beste is voor het infuus, de bloedafname of injectie.
-
- Bewaar de tube op een temperatuur tussen de 15°C en 25°C. Niet in de koelkast of diepvries.
- De crème is houdbaar tot de vervaldatum die op de tube vermeld staat. Na openen kunt u de tube 6 maanden bewaren.
- Het kan voorkomen dat op de verdoofde plekken geen geschikt bloedvaatje te vinden is. In dat geval verdoven we de huid opnieuw in het ziekenhuis.
- Wat rode verkleuring en een licht tintelend gevoel onder de pleister of de crème is normaal. Bij ernstige reacties, zoals ontvelling, jeuk, galbulten of benauwdheid, verwijdert u de crème en de pleister en meldt u dit bij de zorgverlener.
-
Hoelang de crème moet inwerken is afhankelijk van de leeftijd van uw kind:
- Bij een kind jonger dan 3 maanden is de maximale inwerktijd 1 uur. Daarom mag u bij een kind jonger dan 3 maanden niet zelf de crème aanbrengen. Dit doen we in het ziekenhuis.
- Bij een kind ouder dan 3 maanden is de maximale inwerktijd 5 uur. Breng de crème minimaal 1 uur vóór uw afspraak aan.
- Bij atopische dermatitis/eczeem of een jeukende huidaandoening is de maximale inwerktijd 30 minuten.
- Als u de crème gebruikt om de huid te verdoven voor een vaccinatie, breng de crème dan 1 uur voor de vaccinatie aan. Bij kinderen met dermatitis of eczeem op de injectieplek, mag u de crème een halfuur van te voren aanbrengen.
-
Breng de crème aan op de plek die is aangewezen door de arts of verpleegkundige of die u heeft bepaald aan de hand het instructiefilmpje.
Bij kinderen vanaf 3 maanden
Bij kinderen vanaf 3 maanden tot 1 jaar brengt u een kwart tube crème aan per plek. Dit mag op maximaal 2 plekken.Bij kinderen vanaf 1 jaar
Bij kinderen vanaf 1 jaar brengt u een halve tube crème aan per plek. Let op de maximale dosering:- tussen de 1 en 6 jaar maximaal 4 plekken (max twee tubes per 24 uur).
- tussen de 6 en 12 jaar maximaal 8 plekken (max vier tubes per 24 uur).
- ouder dan 12 jaar, geen maximum aantal plekken, maar niet meer dan 50 gram (10 tubes) per 24 uur.
-
Lukt het niet om crème zelf aan te brengen, kom dan eerder naar de afspraak zodat wij de crème kunnen aanbrengen.
Wanneer mag u de crème niet aanbrengen?
U mag de verdovende crème niet aanbrengen op de ogen, in de neus, oren, mond, anus of als de huid beschadigd is. Bij kinderen jonger dan 3 maanden, brengen wij de crème altijd in het ziekenhuis aan.
lees meerWanneer mag u de crème niet aanbrengen?
U mag de crème niet aanbrengen op de ogen, in de neus, oren, mond of de anus. Daarnaast mag u de crème niet aanbrengen als de huid beschadigd is.
Op plekken met eczeem mag de crème wel aangebracht worden, maar mag de crème maximaal 30 minuten blijven zitten.
Kinderen jonger dan 3 maanden
Bij kinderen jonger dan 3 maanden, brengen wij de crème altijd in het ziekenhuis aan. De plekken waar de crème moet komen zijn lastiger te bepalen en de crème mag minder lang blijven zitten.
Meer informatie
Contact Amalia kinderziekenhuis
Polikliniek
(024) 361 44 15
Verpleegafdeling
(024) 361 38 80
contactformulier
Amalia kinderziekenhuis
Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.
lees meerPolikliniek Amalia kinderziekenhuis
Op de polikliniek behandelen we kinderen vanaf de geboorte tot 18 jaar. Naast allerlei specialisaties zoals orthopedie, cardiologie en urologie hebben we speciale spreekuren.
lees meerNaar uw afspraak polikliniek Amalia kinderziekenhuis
Ingang: Hoofdingang
Route: route 785
Naar uw afspraak polikliniek Amalia kinderziekenhuis
Bezoekadres
Polikliniek Amalia kinderziekenhuis
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Aanmelden
Meld uw kind aan bij de aanmeldzuil. Daar krijgt u een ticket met een oproepcode. Neem daarna plaats in de wachtruimte en wacht tot uw oproepcode op het wachttijdenscherm verschijnt. Op het scherm ziet u ook een kamernummer staan. Loop samen met uw kind naar de juiste kamer, de zorgverlener komt uw kant uit.
Afspraaktijden
Als het nodig is dat uw kind eerst wordt gezien door de doktersassistent, worden jullie 15 tot 30 minuten eerder uitgenodigd. De doktersassistent meet en weegt uw kind en doet soms ook wat andere metingen ter voorbereiding op de afspraak.
Meer informatie
- Lees hier hoe u uw kind kunt voorbereiden, wat belangrijk is om mee te nemen en waar u moet zijn.