Na de behandeling

De genezing van de inwendige wond duurt twee à drie maanden. In het begin kunt u nog wat plasproblemen hebben:

  • Vaak moeten plassen
  • De plas minder goed kunnen ophouden

Deze problemen verdwijnen vanzelf zodra de wond is genezen. Meestal hebt u niet veel pijnklachten.
Er kunnen na de operatie problemen voorkomen zoals:

  • Nabloedingen. Er kunnen nabloedingen optreden, waardoor opname in het ziekenhuis noodzakelijk is. Een beetje rosé kleurige urine komt vaak voor en is niet ernstig. Indien u twijfelt, neem dan contact op met de polikliniek.
  • Infecties. Er kunnen infecties aan de urinewegen optreden. Als uw behandelend arts een infectie vermoedt, wordt uw urine gekweekt. Ook krijgt u mogelijk antibiotica. Diepe weefselinfecties komen soms voor. In dat geval krijgt u voor langere tijd antibiotica.
  • Zaadlozing en erectiestoornissen. De zaadlozing verandert na een ingreep van de prostaat vaak blijvend. De zaadlozing komt achterwaarts (retrograad) in de blaas. Dit is vooral voor de voortplanting nadelig. Al ervaren sommige patiënten het verlies van de zaadlozing ook als zeer storend. De erecties blijven bijna altijd onveranderd. In de meeste gevallen verandert er wat betreft seksuele functies niet veel.
  • Incontinentie. De kans op incontinentie na een laserbehandeling is klein, maar helaas niet uitgesloten. Door verwijding van de interne sluitspier en prostaat kan een van tevoren al minder functionerende sluitspier in de problemen komen en urine doorlaten. Ook kan de sluitspier beschadigd raken. U kunt in de eerste fase na de operatie een verhoogde aandrang voelen. U kunt deze dan moeilijk uitstellen. Soms leidt dit tot urineverlies. Meestal gaat het vanzelf over. Soms is bij mannen extra (bekkenbodem)therapie nodig is. Deze klachten kunnen aanhouden tot ongeveer 6 maanden na de ingreep.
  • Vernauwing van de plasbuis. In 2 procent van de gevallen komen in de plasbuis littekens voor, waardoor de plasbuis vernauwt. Het gevolg is een slechte straal. Een nieuwe ingreep is nodig om de plasbuis open te maken. Dit kan bij elke operatie aan de plasbuis gebeuren.
  • Pijn na de ingreep. Bij 1 procent van de patiënten komt (blijvende) pijn na de ingreep voor. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld chronische prostaatontsteking.
     
Patiëntenzorg Behandelingen Transurethrale resectie van de prostaat (TURP)

Over de behandeling

De prostaat is normaal gesproken zo groot als een kastanje. Bij de meeste mannen wordt de prostaat echter geleidelijk groter als ze rond de veertig jaar zijn. Lang niet iedereen krijgt daar last van, maar vanaf het vijftigste levensjaar kunnen er problemen ontstaan. lees meer

Over de behandeling

De prostaat is normaal gesproken zo groot als een kastanje. Bij de meeste mannen wordt de prostaat echter geleidelijk groter als ze rond de veertig jaar zijn. Lang niet iedereen krijgt daar last van, maar vanaf het vijftigste levensjaar kunnen er problemen ontstaan. Wanneer de vergrote prostaat de plasbuis gedeeltelijk of helemaal dichtdrukt (vernauwing), kunt u klachten krijgen:

  • Minder krachtige, soms onderbroken urinestraal
  • Plassen komt moeilijk op gang
  • Meer aandrang en vaker plassen (ook ’s nachts)
  • Moeilijk om de urine op te houden als u aandrang voelt
  • Nadruppelen en soms ongewenst urineverlies
  • Gevoel dat er urine in de blaas achterblijft

De TURP is een operatie aan de prostaat waarbij de goedaardige vergroting van de prostaat wordt aangepakt. Dit kan plaatsvinden onder narcose (slapen) of lokale verdoving (met ruggenprik). Bij deze operatie wordt via de plasbuis weefsel met een elektrisch mes weg geschraapt van de goedaardige prostaatvergroting, met als doel meer ruimte te creëren.

Deze operatietechniek is zeer bekend en wordt in vrijwel alle urologische klinieken uitgevoerd.

Na de operatie heeft u voor enkele dagen een buisje in de plasbuis (katheter). Afhankelijk van de ingreep kan dat 1-3 dagen zijn.
 


Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

De behandeling TURP

Bij de TURP halen we weefsel weg. We doen nadien extra onderzoek naar de prostaat. lees meer

De behandeling TURP

Bij de TURP halen we weefsel weg. We doen nadien extra onderzoek naar de prostaat. Voor de behandeling controleert uw arts of de prostaat er goed uitziet. Bij de TURP schrapen we weefsel weg. Hierdoor ontstaat er een holte in de prostaat. Tijdens en meteen na de behandeling zijn er vaak wat kleine bloedingen. Soms branden we bloedinkjes dicht.

Katheter

Direct na de operatie krijgt u een blaaskatheter. Vaak wordt deze 1 -2 dagen met een spoelsysteem gespoeld om de urine helder te houden. Is uw urine helder zonder spoeling en heeft u geen koorts? Dan mag de katheter weer eruit. De eerste keer dat u daarna plast kan dat een beetje branderig aanvoelen. De verpleegkundige kijkt of u goed kunt plassen en of er nog urine achterblijft. Wanneer dit twee keer goed gaat, mag u naar huis. Soms lukt het uitplassen niet goed. U krijgt dan opnieuw een katheter voor een paar dagen of zelfs weken. De meeste patiënten kunnen de dag na de ingreep zonder katheter naar huis.

Na de behandeling

De eerste zes weken na de ingreep kan er af en toe wat bloed bij uw urine zitten. Is dit het geval bij u? Neem dan voldoende rust en drink veel totdat het bloed is verdwenen. Blijft uw urine desondanks meerdere dagen achtereen bloederig, neem dan contact op met de Urologie Polikliniek. lees meer

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Adviezen na ontslag

De urine kan in de eerste weken rood van kleur zijn. Soms komen er stukjes weefsel en bloedstolsels mee. Dit is normaal. Stroperige, bloederige en helderrode urine is niet normaal. Heeft u dat, neem dan contact op met de afdeling Urologie. lees meer

Adviezen na ontslag

De urine kan in de eerste weken rood van kleur zijn. Soms komen er stukjes weefsel en bloedstolsels mee. Dit is normaal. Ook kan de urine een tijdje helder en dan weer even rood zijn. Ook dit is normaal. Stroperige, bloederige en helderrode urine is niet normaal. Heeft u dat, neem dan contact op met de afdeling Urologie. U krijgt dan nader onderzoek. De kans op bloedingen is kleiner wanneer u de eerste 6 weken:
  • twee liter per dag drinkt
  • niet perst wanneer u naar de wc gaat
  • niet op een fietszadel zit
  • geen seks heeft
  • weinig alcohol drinkt

Klachten

Pijn komt heel soms voor, maar is een reden om contact met ons op te nemen. Een branderig gevoel bij het plassen is normaal, maar moeten wel snel beter worden. Is de urine niet helder of krijgt u koorts? Neem dan contact op met de afdeling Urologie of met uw huisarts. We kunnen dan een infectie uitsluiten.

Controlebezoek

Kom met een volle blaas naar elk controlebezoek. U moet altijd een plastest doen.
 

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet