Wat is TPV?

Bij TPV worden voedingsstoffen rechtstreeks in het bloed gegeven. De voeding gaat dus niet via de maag en de darmen. Via een dun slangetje (CVL) in een groot bloedvat wordt speciale voeding via het bloed vervoerd naar plekken in het lichaam. In deze voeding zit alles wat uw kind nodig heeft.

lees meer

Wat is TPV?

Totale parenterale voeding is voeding die rechtstreeks in het bloed wordt gegeven. Dit gebeurt via een dun slangetje (CVL) in een groot bloedvat. 

Het woord “totaal” houdt in dat alles wat uw kind nodig heeft in de voeding zit: suikers (koolhydraten), eiwitten (aminozuren), vetten, vitamines en sporenelementen zoals bijvoorbeeld koper en lood. Dit alles is opgelost in vocht.  “Parenteraal” wil zeggen dat de voeding buiten het maag-darmkanaal om wordt gegeven, dus via het bloedvat.


Contact

  • Hier vindt u de verschillende telefoonnummers en contactmogelijkheden.

    lees meer


    Contactmogelijkheden

    Verpleegkundige vragen

    U kunt bij de verpleegkundige terecht met vragen over: materiaal, lijninsteek, fixatie vragen, training en pompen. 

    • Voor vragen tijdens opname of binnen 5 dagen na ontslag
      • Bel naar de afdeling (024) 361 38 80 
    • Voor niet urgente vragen 

    Medische vragen

    Bel met vragen over compensatie, TPV samenstelling, recepten en complicaties met de lijn de kinderats op het volgende telefoonnummer:

    • Bij urgente medische vragen vanaf dag 5 na ontslag
      • Binnen kantooruren: Bel (024) 361 44 15 (polikliniek Amalia kinderziekenhuis) en vraag naar de dienstdoende kinderMDL-arts
      • Buiten kantooruren: Bel (024) 361 11 11 (centrale) en vraag naar de dienstdoende kinderarts. 
    • Voor niet urgente vragen:
      • Neem contact op met de hoofdbehandelaar via mijnRadboud.

    Apotheek service team

    • Vragen over bestellingen: neem contact op met de Radboud Apotheek
    • Bestelling buiten bestellijst via TPV-team

TPV thuis

Tijdens de opname leren we u en uw kind hoe jullie zelf de TPV of het vocht toedienen, zodat dit thuis ook lukt. Op deze pagina vindt u een uitleg en leest u wat u moet doen als er problemen zijn.

naar pagina

Opname verpleegafdeling Amalia kinderziekenhuis

Voor de uitleg van de TPV wordt uw kind opgenomen op de verpleegafdeling van het Amalia kinderziekenhuis. 

naar pagina

Hickmankatheter plaatsen

Via de hickmankatheter krijgt uw kind TPV. De Hickmankatheter is een dun slangetje. Dat slangetje plaatsen we in een groot bloedvat, meestal net onder het sleutelbeen in de hals.

lees meer

Hickmankatheter plaatsen

Via de hickmankatheter krijgt uw kind TPV. De Hickmankatheter is een dun slangetje van siliconen. Dat slangetje plaatsen we in een groot bloedvat, meestal net onder het sleutelbeen in de hals. De katheter wordt geplaatst onder algehele anesthesie.

De katheter heeft na het inbrengen een deel dat buiten en een deel dat in het lichaam zit. Het deel buiten het lichaam van uw kind kunnen we afsluiten met een dopje, of aansluiten op een infuus. Op het slangetje zit een klemmetje waarmee het open en dicht kan worden gezet. 

Cuff

Het eerste deel van de katheter loopt ongeveer 10 cm onder de huid door. We noemen dit de tunnel. Dat deel heeft een verdikking van ongeveer 1 cm van wit viltachtig materiaal. Dit noemen we de cuff. Deze cuff groeit binnen 3 weken vast in de huid. Daardoor blijft de katheter op zijn plaats zitten, ook als de hechtingen verwijderd zijn. Verder voorkomt het dat bacteriĆ«n via de tunnel in het bloedvat binnen kunnen komen. Een stukje voorbij de cuff gaat de katheter een groot bloedvat in, meestal in de hals, net onder het sleutelbeen.

 

  • Medewerkers
  • Intranet