Wat is een suprapubische katheter?
Een suprapubische katheter zorgt ervoor dat uw blaas regelmatig wordt geleegd. lees meerWat is een suprapubische katheter?
Een suprapubische katheter zorgt ervoor dat uw blaas regelmatig wordt geleegd. De katheter wordt door de arts in de onderbuik geprikt. De katheter komt rechtstreeks in uw blaas, net boven het schaambeen. Dat noemen we suprapubisch. De meest voorkomende reden om deze katheter in te brengen is het niet kunnen plassen op natuurlijke wijze en/of ongewenst urineverlies.Voorbereiding
Uw ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving. U hoeft hiervoor niet nuchter te zijn. Het is juist belangrijk dat u met een volle blaas komt. Als u medicijnen gebruikt, neem dan uw medicijnlijst mee. lees meerVoorbereiding
Uw ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving. U hoeft hiervoor niet nuchter te zijn. Het is juist belangrijk dat u met een volle blaas komt. Wanneer de blaas niet voldoende gevuld is, moet de verpleegkundige via een katheter steriel water in de blaas brengen.Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Neem dan uw medicijnenlijst mee. Wij willen graag weten of u bloedverdunners gebruikt. Uw behandelend uroloog bespreekt met u of u de bloedverdunners kunt blijven gebruiken.Lokale anesthesie Plaatselijke verdoving
Bij lokale anesthesie wordt een klein stukje huid plaatselijk verdoofd, bijvoorbeeld om een wond te hechten. lees meerLokale anesthesie Plaatselijke verdoving
Bij lokale anesthesie wordt een klein stukje huid plaatselijk verdoofd. De plek waar u geopereerd wordt, wordt verdoofd door middel van meerdere prikken (vergelijkbaar met tandarts verdoving). Tijdens de ingreep bent u bij bewustzijn.
Soms wordt deze vorm van anesthesie gecombineerd met sedatie. Om een gedeelte van uw lichaam te verdoven, injecteert de anesthesioloog een verdovend middel rond de zenuwen die op pijn reageren. Meestal zijn de zenuwen die ander gevoel en bewegen mogelijk maken ook tijdelijk uitgeschakeld.
Bijwerkingen
Onvoldoende pijnstilling
Het kan gebeuren dat de verdoving niet voldoende werkt. Als het mogelijk is, krijgt u dan extra verdoving. Helpt dat niet, dan kiest de anesthesioloog samen met u een andere vorm van anesthesie. Bijvoorbeeld extra pijnstillers of algehele anesthesie.
Na de operatie
Het is normaal dat u na de behandeling tintelingen voelt in uw arm of been. Dit komt meestal omdat de verdoving nog niet helemaal is uitgewerkt. Ook kan het zijn dat de zenuw door de verdoving wat geïrriteerd is geraakt.
Toxische reacties
Tijdens of na het aanbrengen van de verdovingsvloeistof kan een deel hiervan in uw bloed terechtkomen. Dit merkt u door een metaalachtige smaak, tintelingen rond de mond, oorsuizen of een onrustig gevoel.
Na de verdoving
Als de verdoving is uitgewerkt krijgt u langzaam weer gevoel terug. Uw wond gaat geleidelijk aan pijn doen. Hiervoor kunt u pijnstillers innemen.
Aanprikken suprapubische katheter
Lees hier hoe we bij u de suprapubische katheter aanprikken. lees meerNa het aanprikken
Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden na het aanprikken van uw suprapubische katheter. lees meerNa het aanprikken
- U kunt niet zelf naar huis rijden. Regel daarom van tevoren begeleiding en vervoer.
- De urine kan de eerste paar dagen wat bloederig zijn en enkele bloedstolseltjes bevatten. Dit is normaal.
- De suprapubische katheter vereist verzorging. Dit kunt u zelf doen of door uw partner/mantelzorger laten doen.
- Soms is hulp van een verpleegkundige van de thuiszorg nodig. Thuiszorg wordt geregeld via onze verpleegkundige van de polikliniek.
- Na 24 uur mag het gaasje eraf en mag u weer douchen. Mocht het gaasje vastzitten dan kunt u deze losweken onder de douche.
- Dep na het douchen de huid bij de insteekopening droog.