Ben je tussen 24 en 28 weken zwanger? risico's voor de baby en voor de moeder

Voor de baby

Onder de 28 weken zijn de uitkomsten voor baby’s die met een keizersnede geboren worden niet beter dan na een vaginale geboorte. De overleving van de baby hangt met name af van de zwangerschapsduur. Maar ook van de zorg op de couveuseafdeling. Langs welke weg de baby geboren wordt maakt dus niet zo veel uit.

Voor de moeder

Het herstel na een vaginale bevalling is sneller. Na een heel vroege keizersnede is de kans op problemen wat groter dan na een “gewone” keizersnede.

Het advies

De gynaecoloog neemt je persoonlijke situatie mee in het gesprek. Het gaat dan over bijvoorbeeld ligging en grootte van de baby, de placenta en je leeftijd. De gynaecoloog zal bij deze zwangerschapsduur meestal een vaginale bevalling adviseren. Maar de uiteindelijke beslissing wordt samen met jou genomen.
 

Je bent opgenomen op de afdeling Verloskunde van het Radboudumc. De bevalling lijkt te vroeg op gang te gaan komen. Je bent tussen de 24 en 37 weken zwanger van een eenling. Je baby ligt in stuitligging. De arts praat met je over de beste manier om te bevallen. Hier lees je alvast informatie over de mogelijkheden, kansen en risico’s.

Dreigende vroeggeboorte

Een vroeggeboorte is een bevalling onder de 37 weken. Je bent opgenomen op de afdeling verloskunde omdat je bevalling te vroeg lijkt te gaan gebeuren. lees meer

Dreigende vroeggeboorte

Een vroeggeboorte is een bevalling onder de 37 weken. Je bent opgenomen op de afdeling verloskunde omdat je bevalling te vroeg lijkt te gaan gebeuren. Dat kan zijn omdat je vliezen (veel) te vroeg gebroken zijn. Of je hebt te vroeg weeën gekregen. Meestal krijg je weeënremmers en injecties voor de longrijping.
Deze informatie is bedoeld voor vrouwen die zelf te vroeg lijken te gaan bevallen. Als de baby “gehaald” moet worden, is de situatie heel anders. Daarover gaat deze informatie niet.
Bij echoscopisch onderzoek is gezien dat jouw baby in stuitligging ligt. Voor meer informatie over een stuitligging kun je de informatie over stuitligging lezen op onze website.
De gynaecoloog wil met je gaan praten over wat het beste is voor jou en je baby: bevallen via de natuurlijke weg (vaginaal), of met een keizersnede. Lees per zwangerschapsduur wat de voor- en nadelen van beide mogelijkheden zijn.
 

Risico's en adviezen



Ben je tussen 28 en 32 weken zwanger? risico's voor de baby en voor de moeder

Voor de baby

De kans op sterfte van de baby lijkt iets groter te zijn bij een vaginale bevalling dan bij een keizersnede. Bij een vaginale bevalling is die ongeveer 4 op de 100 (4%). Bij een keizersnede is dat 2 op de 100 (2%).

Voor de moeder

Het herstel na een vaginale bevalling is sneller. Na een vroege keizersnede is de kans op problemen wat groter dan na een “gewone” keizersnede.

Het advies

De gynaecoloog neemt je persoonlijke situatie mee in het gesprek. Het gaat dan over bijvoorbeeld ligging en grootte van de baby, de placenta en je leeftijd. Samen met jou en je partner zal de arts alles op een rij zetten. De beslissing nemen jullie natuurlijk ook samen.


Ben je tussen 32 en 37 weken zwanger? risico's voor de baby en voor de moeder

Voor de baby

Bij deze zwangerschapsduur is de kans op problemen voor de baby niet meer zo groot. Of het een keizersnede of een vaginale bevalling was lijkt voor de baby niet uit te maken.

Voor de moeder

Het herstel na een vaginale bevalling is sneller. De kans op problemen is dan ook kleiner.

Het advies

De gynaecoloog zal bij deze zwangerschapsduur meestal in overleg met jou een vaginale bevalling adviseren.
 

Andere dingen die meewegen

Voor de beslissing hoe te bevallen is het ook belangrijk of je nog meer kinderen wil. Als je kiest voor een keizersnede heb je daarna een litteken in je baarmoeder. lees meer

Andere dingen die meewegen

Voor de beslissing hoe te bevallen is het ook belangrijk of je nog meer kinderen wil. Als je kiest voor een keizersnede heb je daarna een litteken in je baarmoeder. Dit geeft wat meer kans op problemen bij een volgende (vaginale) bevalling. Zie hiervoor ook de informatie “bevallen na eerdere keizersnede” op onze website. De belangrijkste risico’s bij een volgende zwangerschap hebben te maken met het scheuren van het litteken tijdens de bevalling, en het te diep ingroeien van de moederkoek. Deze risico’s zijn mogelijk iets groter als de gynaecoloog de keizersnede nu al heel vroeg in de zwangerschap doet.

Je hebt gekozen. En nu?

Als je gekozen hebt voor een vaginale bevalling, dan heb je nog steeds kans op een keizersnede. Het kan namelijk zijn dat de baby tijdens de bevalling in nood raakt. Of dat de bevalling niet voldoende opschiet. In die gevallen zal de gynaecoloog alsnog een keizersnede adviseren. De kans hierop is ongeveer 50 op de 100 (50%).
Als je gekozen hebt voor een keizersnede, dan heb je ook nog steeds kans op een vaginale bevalling. Om de baby niet onnodig vroeg geboren te laten worden doet de gynaecoloog de keizersnede pas als de bevalling echt door gaat zetten. Soms komen dan de weeën opeens zo snel dat een keizersnede niet meer veilig is. In dat geval zal de gynaecoloog adviseren om niet meer te gaan opereren. De kans dat dit gebeurt is ongeveer 10 op de 100 (10%).

Heb je nog vragen?

Stel ze aan de gynaecoloog tijdens het gesprek. Als je minder dan 32 weken zwanger bent, komt er meestal ook een kinderarts mee naar het gesprek. Vragen over de kansen en risico’s voor de baby kun je ook aan hem of haar stellen.
  • Medewerkers
  • Intranet