Wat is een stoma?
Een stoma is een kunstmatige uitgang voor ontlasting en/of urine. Het is een opening van de darm in de huid voorop de buik. Een stoma moet worden aangelegd wanneer de ontlasting en/of urine het lichaam niet langs de natuurlijke weg kan verlaten. lees meerWat is een stoma?
Een stoma is een kunstmatige uitgang voor ontlasting en/of urine. Het is een opening van de darm in de huid voorop de buik. Een stoma moet worden aangelegd wanneer de ontlasting en/of urine het lichaam niet langs de natuurlijke weg kan verlaten. Ook kan het nodig zijn om na een darmoperatie de darm rust te geven.Het is belangrijk om te weten dat met een stoma de ontlasting/urine niet meer opgehouden kan worden. Dit is onder normale omstandigheden wel mogelijk dankzij de kringspier van de anus. Wanneer de ontlasting/urine de stoma verlaat, moet dit worden opgevangen. Daar zijn speciale opvangmaterialen voor en methoden om het opvangen van de ontlasting te reguleren.
Een stoma kan tijdelijk of blijvend zijn. Een tijdelijke stoma wordt bijvoorbeeld aangelegd om een darmdeel rust te geven. Een blijvende stoma kan nodig zijn wanneer de hele dikke darm moet worden weggehaald. Een stoma kan dubbelloops of eindstandig zijn. Een dubbelloops stoma heeft twee openingen naast elkaar. Uit de ene opening komt ontlasting, uit de ander alleen slijm (afkomstig van het slijmvlies van de darm). Een tijdelijke stoma op de dunne darm is vaak dubbelloops. Een eindstandig stoma heeft één opening.
Een ileostoma is een stoma op de dunne darm. Een colostoma is een stoma op de dikke darm. Een stoma voor urine heet een urostoma. Een ileostoma en een urostoma worden meestal rechts op de buik geplaatst. Een colostoma zit meestal links.
Stomazorg op polikliniek en verpleegafdeling Heelkunde
De polikliniek en verpleegafdeling Heelkunde verlenen stomazorg. Op de polikliniek is een stomateam aanwezig. lees meerStomazorg op polikliniek en verpleegafdeling Heelkunde
De polikliniek en verpleegafdeling Heelkunde verlenen stomazorg. Op de polikliniek is een stomateam aanwezig. Het bestaat uit een stomaverpleegkundige en twee verpleegkundig specialisten. Zij ondersteunen en behandelen patiënten met een darmstoma of die een darmstoma krijgen. Op de verpleegafdeling werken verpleegkundigen die ook zorg kunnen dragen voor stomapatiënten.
Op werkdagen is er in principe altijd een stomaverpleegkundige aanwezig op de polikliniek. U krijgt zoveel mogelijk te maken met dezelfde verpleegkundige. Dit lukt niet altijd, want in geval van spoed nemen de verpleegkundigen voor elkaar waar.
Vragen?
Heeft u vragen of problemen met uw stoma of de huid er omheen? U kunt ons elke dag bellen om een afspraak te maken voor het verpleegkundig spreekuur, of voor een telefonische afspraak met een van onze stomaverpleegkundigen.(Thuis)zorgverleners kunnen eveneens dagelijks met ons overleggen. Kijkt u ook in de folders en de patiënteninformatiemap die onze patiënten ontvangen als ze een darmstoma krijgen. De informatie is eveneens te vinden op de andere pagina's van afdeling Heelkunde.
Contact
Afspraak maken:T (024) 361 38 08
Maandag tot en met vrijdag, 8.00 - 17.00 uur
Spoed:
Bent u net ontslagen uit het ziekenhuis, of bent u (thuis)zorgverlener van een patiënt die net ontslagen is? Bij spoed neemt u de eerste drie dagen na ontslag contact op met de verpleegafdeling:
T (024) 361 68 62, binnen en buiten kantoortijd.
Voor andere spoedzaken neemt u contact op met de huisartsenpost.
Doorverwijzing
Het stomateam kan niet alle vragen beantwoorden of oplossen. In een aantal gevallen verwijzen we u door:- voor bepaalde medische vragen naar uw huisarts of naar de huisartsenpost
- voor verpleegkundige vragen naar de thuiszorginstantie in uw omgeving
- voor materiaalvragen naar uw medisch speciaalzaak
Voor de operatie
Als u van de specialist heeft gehoord dat u mogelijk een stoma krijgt, bezoekt u eerst de stomapoli voor een informatief gesprek. De plaats van de stoma wordt door de stomaverpleegkundige in overleg met u bepaald. lees meerNa ontslag
Na ontslag uit het ziekenhuis komt u voor controle op de polikliniek. Dit is 1 tot 2 weken na het ontslag. De afspraak met de stomaverpleegkundige wordt vaak gecombineerd met de controleafspraak bij de chirurg. De stomaverpleegkundige maakt met u een afspraak over de verdere controles.Afdeling Heelkunde
De afdeling Heelkunde behandelt patiënten met een groot aantal ziektebeelden. U kunt bij ons terecht voor zeer complexe én voor relatief kleine chirurgische ingrepen.
lees meer