Over de behandeling
Bij een vernauwing van de slokdarm is de slokdarm smaller geworden. Om ervoor te zorgen dat er toch gemalen voedsel door uw slokdarm kan blijven gaan, plaatsen we een buisje in uw slokdarm. Dit buisje noemen we ook wel endoprothese of stent.
Voorbereiding
U mag minimaal 8 uur voor de behandeling niets meer eten, zodat u een lege maag heeft. Om u verder voor te bereiden op de behandeling, stellen we u een aantal medische vragen.
lees meerVoorbereiding
Nuchter zijn: niet eten
Het is belangrijk dat u voor het onderzoek een lege maag heeft. Daarom mag u minimaal 8 uur voor het onderzoek niets meer eten. Uiterlijk 8 uur voor het onderzoek mag u nog een licht ontbijt nemen, bijvoorbeeld een sneetje wit brood of een beschuit met jam en thee of zwarte koffie zonder melk. U mag nog wel heldere dranken drinken tot 2 uur voor het onderzoek.
Heldere dranken die u mag drinken zijn:
- water
- appelsap
- thee
- zwarte koffie (zonder melk)
- vruchtensappen zonder pulp
Dranken die u niet mag drinken zijn:
- alcohol
- koolzuurhoudende dranken
- zuivelproducten
Uw medicijnen mag u gewoon innemen met een slokje water.
Als u sondevoeding heeft
Heeft u een sonde in uw maag of in uw twaalfvingerige darm? Stop dan 12 uur voor het onderzoek met de sondevoeding.
Medische vragen
Vóór het plaatsen van de stent krijgt u informatie over de behandeling. Dit kan digitaal of tijdens een afspraak op de pré-sedatie poli van het Endoscopie Centrum. We stellen u daarbij onderstaande vragen. Beantwoordt u één of meer van deze vragen met ja en wordt dit niet besproken, neem dan zelf contact met ons op.
- Heeft u een afwijking aan uw hart of bloedvaten en moet u bij behandelingen vooraf antibiotica gebruiken?
- Heeft u een stoornis van de bloedstolling?
- Heeft u suikerziekte?
- Heeft u een pacemaker of een ICD (interne defibrillator)?
- Heeft u het slaapapneusyndroom en gebruikt u daarvoor een CPAP-apparaat voor de nacht?
Heeft u de dagen voor het onderzoek koorts of griep, of heeft u in de afgelopen 6 weken voor het onderzoek een longontsteking gehad of bent u hier nog van aan het herstellen, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan het Endoscopie Centrum? Het kan zijn dat we uw behandeling moeten verplaatsten totdat u volledig hersteld bent.
Bloedverdunners
Wanneer u bepaalde bloedverdunners gebruikt of hiermee behandeld wordt door de trombosedienst vragen wij u contact op te nemen met het Endoscopie Centrum:
- Bloedverdunners waarvoor u contact moet opnemen
Acenocoumarol (Sintrom® of Sintrommitis®), clopidogrel (Plavix®), fenprocoumon (Marcoumar®), dipyridamol (Persantin®), rivaroxaban (Xarelto®), dabigatran (Pradaxa®) of apixaban (Eliquis®) - Bloedverdunners die u gewoon mag blijven gebruiken
Ascal®, Acetylsalicylzuur of Carbasalaatcalcium
De dag van het onderzoek
Op de dag van het onderzoek kunt u zich melden bij de receptie van het Endoscopie Centrum, routenummer 763. Wij vragen u om een half uur voor de geplande tijd op de afdeling aanwezig te zijn, zodat er genoeg is om u op het onderzoek voor te bereiden. Reken ongeveer 15 minuten extra om te parkeren en naar onze afdeling te lopen. Als u ons snel belt als u verhinderd bent, kunnen we vaak meteen een nieuwe afspraak maken.
Sedatie
Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd. We gebruiken sedatie:
- Bij een onaangename procedure. Denk bijvoorbeeld aan een coloscopie (darmonderzoek)
- Bij patiënten die erg angstig zijn voor een behandeling.
- Bij patiënten met claustrofobie die een onderzoek in een MRI-scanner moeten ondergaan.
De sedatiemedicijnen worden via een infuus toegediend. Het doel van sedatie is om u met zo min mogelijk angst en ongemak een onderzoek of ingreep te laten ondergaan. U bent niet onder algehele narcose. Het roesje bestaat uit een kalmeringsmiddel (Midazolam) en soms een pijnstiller (Alfentanyl). Deze middelen kunnen een remmende werking op de ademhaling hebben en hierdoor complicaties geven, met name bij patiënten met chronische hart- en/of longziekten en bepaalde neurologische aandoeningen. Daarom worden tijdens en na het onderzoek de bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed met behulp van een monitor bewaakt.
De behandeling
Met een gastroscoop, een buigzame slang met een doorsnee van ongeveer 1 centimeter, bekijkt de arts uw slokdarm, maag en de eerste 10 centimeter van uw twaalfvingerige darm. De arts brengt de slang via uw mond in uw slokdarm en maag. lees meerDe behandeling
Een verpleegkundige of medisch assistent haalt u op uit de wachtruimte, neemt een vragenlijst met u door en prikt een infuusnaald. De verpleegkundige die bij het onderzoek is, neemt u mee naar de behandelkamer. Voor elk onderzoek controleert het endoscopieteam aan de hand van een lijst een aantal gegevens. Dit heet een time out procedure.
Met een gastroscoop, een buigzame slang met een doorsnee van ongeveer 1 centimeter, bekijkt de arts uw slokdarm, maag en de eerste 10 centimeter van uw twaalfvingerige darm. Aan het eind van de slang zit een lamp en videochip. De beelden zijn op een monitor te zien. U krijgt een mondstukje in om de scoop te beschermen. Als u een gebitsprothese draagt, vragen wij u deze uit te doen voor de behandeling. Wij stellen het op prijs als u uw eigen gebittenbakje meeneemt.
De arts brengt de slang via uw mond in uw slokdarm en maag. Dit veroorzaakt soms wat kokhalzen. U kunt tijdens het onderzoek wel gewoon ademen. De arts brengt via de slang koolzuurgas in uw maag om een beter zicht te krijgen. Hierdoor ontstaat vaak een opgezet gevoel in uw bovenbuik. Via de slang kan de arts ook vocht uit uw slokdarm of maag wegzuigen. In de slang zit een kanaal, waardoor een soepele snaar naar binnen kan worden geschoven. Met deze snaar kan de arts een klein hapje uit het slijmvlies nemen. Dit materiaal gaat voor onderzoek naar het laboratorium. Via het kanaal brengt de arts een dunne draad in, een zogenaamde voerdraad. Om het buisje te kunnen plaatsen wordt deze voerdraad achtergelaten en trekt de arts de gastroscoop langzaam terug. U kunt deze dunne draad achter in uw keel voelen. De arts brengt het samengevouwen buisje over de draad in en met behulp van röntgendoorlichting legt hij of zij het buisje op de juiste plaats. Na het uitvouwen van dit buisje verwijdert de arts de draad. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
Na de behandeling
U kunt na de behandeling last hebben van een opgeblazen gevoel in uw bovenbuik en soms wat keelpijn. Na de behandeling blijft u nog ongeveer 1 uur op het Endoscopie Centrum zodat we kunnen zien hoe het met u gaat. Hierna mag u naar huis. U mag dan niet zelf autorijden en ook niet alleen met het openbaar vervoer reizen.
lees meerNa de behandeling
- Na het plaatsen van de stent mag u soms niet eten of drinken totdat er een slikfoto is gemaakt. Als deze goed is, mag u beginnen met drinken. U krijgt instructies mee over hoe u daarna weer kunt eten en drinken.
- Na de behandeling blijft u nog ongeveer 1 uur op het Endoscopie Centrum zodat we kunnen zien hoe het met u gaat. Hierna mag u naar huis. U mag dan niet zelf autorijden en ook niet alleen met het openbaar vervoer reizen. Zorg dat u zich laat ophalen bij het Endoscopie Centrum. U mag de afdeling niet alleen verlaten dus zorg voor begeleiding en vervoer naar huis.
- Soms is er een medische reden om u na de behandeling op te nemen op de verpleegafdeling voor verdere controle. Neem daarom spullen mee voor een nacht in het ziekenhuis, denk aan kleding, toiletspullen, medicijnen. U moet dan de volgende dag om 09.00 uur opgehaald worden.
Mogelijke complicaties
Een stent plaatsen is een veilige ingreep. Toch kan er een enkele keer een complicatie optreden.
- In verband met het verder ontplooien (uitvouwen) van de stent, kunt u na het onderzoek pijn op de borst krijgen.
- Als de slokdarmvernauwing in het gebied vlak naast uw luchtpijp zit, bestaat er altijd een risico dat uw luchtpijp wat wordt samengedrukt en dat u benauwd wordt. Als dit optreedt, plaatsen we de stent op dat moment niet, maar zoeken we samen met de (long)arts naar een andere oplossing voor u.
- Hoe nauwkeurig de stent ook geplaatst is, er is altijd kans op verschuiven. De arts moet de stent dan opnieuw plaatsen.
- Wanneer u zich verslikt in de maaginhoud is er kans op een longontsteking.
- Er kan een verbinding ontstaan tussen de slokdarm en de luchtpijp. U merkt dit door hoesten tijdens eten of drinken.
- De stent kan verstopt raken.
Contact opnemen
Neem contact op als u in de week na het onderzoek klachten krijgt.
U kunt maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur contact opnemen met het Endoscopie Centrum, telefoonnummer: (024) 361 41 89.
's Avonds, 's nachts en in het weekend de eerste 7 dagen na het onderzoek met verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten, telefoonnummer: (024) 361 34 38 en vragen naar de dienstdoende arts.
Vanaf de 8e dag na het onderzoek kunt u contact opnemen met uw huisarts.
Voedingsadviezen na het plaatsen van een stent in de slokdarm
Het is belangrijk dat de stent niet verstopt raakt. Daarom geven we een aantal adviezen.
lees meerNaar uw afspraak
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen