Over onverwante stamceldonatie
Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om donor te willen zijn. Het wordt dan ook zeer gewaardeerd wanneer u staat ingeschreven als stamceldonor bij stichting Matchis.
lees meerOver onverwante stamceldonatie
Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om donor te willen zijn. Het wordt dan ook zeer gewaardeerd wanneer u staat ingeschreven als stamceldonor bij stichting Matchis. U geeft daarmee een persoon ergens anders een kans op een tweede leven.
Voorbereiding voor patiënt en donor
In dezelfde periode dat u start met de donatieprocedure begint de patiënt ook met de voorbereiding op de stamceltransplantatie. Meestal betekent dit dat de patiënt wordt behandeld met chemotherapie of met een hoge dosis radiotherapie. Het doel van deze behandeling is dat het immuunsysteem uitgeschakeld wordt. De behandeling is echter zo zwaar dat niet alleen de zieke cellen maar ook het gezonde beenmerg van de patiënt wordt aangetast. Toediening van uw gezonde stamcellen, direct na deze intensieve behandeling is noodzakelijk en levensreddend.
Door een stamceltransplantatie krijgt de patiënt weer goed functionerende stamcellen die zelf nieuwe bloedcellen aan gaan maken.
Daarnaast kunnen de stamcellen van de donor de eventuele kleine resten tumor of kankercellen die bij de patiënt zijn achtergebleven, aanvallen en vernietigen.
Daarmee geeft u als stamceldonor een patiënt de kans om volledig van de ziekte te genezen.
Planning
De periode van informatiegesprek tot aan de werkelijke dag van stamceldonatie varieert van minder dan drie weken tot een aantal maanden.
De planning bespreekt Stichting Matchis in nauw overleg met u en met het centrum waar de patiënt onder behandeling is.
Anoniem en vertrouwelijk
Het doneren van stamcellen gebeurt anoniem. Als donor mag u wel, informatie krijgen over het geslacht en een indicatie van de leeftijd de patiënt.