Hoe wordt een spiraaltje ingebracht?
Er wordt een speculum (eendenbek) in de vagina ingebracht om de baarmoedermond goed te kunnen zien. Daarna wordt de baarmoeder gemeten en het spiraaltje geplaatst. Een spiraaltje is een vorm van anticonceptie.
lees meerHoe wordt een spiraaltje ingebracht?
Er wordt een speculum (eendenbek) in de vagina ingebracht om de baarmoedermond goed te kunnen zien. De baarmoedermond wordt met een speciale tang vastgepakt. Met een staafje meten we de diepte van de baarmoeder. Dit kan een onaangenaam gevoel geven. Daarna wordt het spiraaltje via een dun hulsje naar binnen geschoven. Het hulsje wordt weer teruggetrokken en de draadjes worden op maat geknipt.
Daarna controleren we met een echoscopie of het spiraaltje op de goede plek in de baarmoeder zit.
Naar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving
Voor het plaatsen van het spiraaltje
Voordat u naar het ziekenhuis gaat kunt u eventueel pijnstilling innemen. De pijnstilling zorgt ervoor dat het plaatsen van het spiraaltje minder gevoelig is. In overleg met uw zorgverlener kunt u ibuprofen, diclofenac, naproxen of paracetamol (1000mg) innemen.
Sedatie Roesje
Bij sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. U kan zo makkelijker een onaangename ingreep, zoals een darmonderzoek, ondergaan.
lees meerSedatie Roesje
Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een ‘roesje’ genoemd.
We gebruiken sedatie:
- Bij een onaangename procedure. Denk bijvoorbeeld aan een coloscopie (darmonderzoek).
- Bij patiënten die erg angstig zijn voor een behandeling.
- Bij patiënten met claustrofobie die een onderzoek in een MRI-scanner moeten ondergaan.
De sedatiemedicijnen worden via een infuus toegediend. Het doel van sedatie is om u met zo min mogelijk angst en ongemak een onderzoek of ingreep te laten ondergaan. Alhoewel u in de meeste gevallen slaapt tijdens de procedure bent u niet onder algehele narcose. Het is dan ook goed mogelijk dat u achteraf nog zaken kunt herinneren. Tijdens de sedatie worden uw hartslag, bloeddruk en ademhaling in de gaten gehouden.
Na het plaatsen van het spiraaltje
Het merendeel van de vrouwen heeft na afloop weinig klachten, maar enkelen hebben wel pijn of voelen zich niet zo lekker. lees meerMeer informatie
Verschillende soorten anticonceptie
Lees meer over verschillende vormen van anticonceptie op deGynaecoloog.nl.
meer informatieComplexe gynaecologie
We onderzoeken en behandelen patiënten met goedaardige (benigne) gynaecologische problemen, zoals bekkenbodemproblemen, endometriose, verzakking, bekkenbodempijn en kinderen met aangeboren gynaecologische afwijkingen.
lees meer