Wat is een sling operatie?
Bij een sling operatie leggen we een bandje om de plasbuis om urineverlies tegen te gaan. Er zijn twee mogelijkheden:
-
Via een sneetje bij de plasbuis brengen we het bandje vanuit de vagina achter het schaambeen langs omhoog door de buikwand boven het schaambeen.
lees meer
Kunststof bandje (TVT)
De operatie gebeurt via uw vagina. Hier maken we een sneetje om bij de plasbuis te komen. We brengen het bandje via dit sneetje in. We brengen het bandje vanuit de vagina achter het schaambeen langs omhoog door de buikwand boven het schaambeen. Hiervoor zijn nog 2 kleine sneetjes net boven het schaambeen nodig. Het sneetje in de vagina wordt met oplosbare hechtingen gehecht. De sneetjes boven het schaambeen worden eventueel met een oplosbare hechting gesloten indien benodigd.
Negentig procent van de vrouwen is tevreden met het resultaat van deze operatie. De kans dat het urineverlies vrijwel helemaal verdwijnt, is ongeveer 85%. Op de lange termijn neemt dat percentage wat af. Acht procent van de geopereerde vrouwen heeft duidelijk minder urineverlies, maar is niet helemaal droog. Bij 6% van de vrouwen helpt de operatie niet. Bedenk dus dat er geen honderd procent garantie is op succes.In een uitzonderlijke situatie kan gekozen worden om het bandje vanuit de vagina via twee openingen in het bekken te plaatsen. Het bandje loopt dan naar de lies links en rechts. Hiervoor worden er twee kleine sneetjes in de liezen gemaakt in plaats van boven het schaambeen. Deze ingreep wordt ook wel TOT of TVT-O genoemd. Deze ingreep is echter minder effectief en geeft meer kans op pijnklachten in de liezen.
-
Hierbij maken we gebruik van een bindweefsellaag (fascie) uit het eigen lichaam om een bandje te maken.
lees meer
Pubovaginale fasciesling
Hierbij maken we gebruik van een bindweefsellaag (fascie) uit het eigen lichaam om een bandje te maken. Dit bindweefsel kunnen we uit de buikspier of beenspier halen.
Het bandje brengen we met hechtingen op dezelfde manier in als een TVT. Het is bij een fasciesling nodig om een snee in de onderbuik, boven het schaambeen, te maken om de het stuk fascie te verkrijgen en de hechtingen van de fasciesling te kunnen knopen.
Voor de operatie
De operatie kan plaatsvinden onder lokale verdoving of narcose. Voorafgaand aan de operatie beoordeelt de anesthesioloog uw gezondheid. Ook bespreekt de anesthesioloog met u welke medicijnen u wel en niet mag blijven gebruiken.
Behandeling Anesthesie
Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.
lees meerNa de operatie waar moet u rekening mee houden?
Na de operatie gaat u naar de uitslaapafdeling totdat u wakker bent van de narcose of de ruggenprik is uitgewerkt. Als u fit genoeg bent, gaat u weer terug naar de verpleegafdeling.
lees meerUw opname bij het Radboudumc
Wordt u binnenkort opgenomen op een van onze verpleegafdelingen? Of bent u met spoed bij ons opgenomen? Dan komt er veel op u af. Hier vindt u informatie over het voorbereiden op een opname, de opnamedag, uw verblijf en uw ontslag.
lees meerComplexe gynaecologie
We onderzoeken en behandelen patiënten met goedaardige (benigne) gynaecologische problemen, zoals bekkenbodemproblemen, endometriose, verzakking, bekkenbodempijn en kinderen met aangeboren gynaecologische afwijkingen.
lees meer