Wat zijn Sintrommitis en Marcoumar?

In overleg met uw behandelend arts gebruikt u Sintrommitis of Marcoumar. Dit zijn antistollingsmiddelen die er voor zorgen dat uw bloed minder snel stolt. Het gebruik ervan vermindert de kans op ongewenste stolling, ook wel trombose genoemd. Een trombose (‘bloedklontertje’) kan erg vervelend en zelfs gevaarlijk zijn.
De arts heeft u dit middel voorgeschreven omdat onder bepaalde omstandigheden de kans op trombose toeneemt. 

Wanneer krijgt u stollingsmiddelen?

  • na een operatie waardoor u minder mobiel bent
  • als u meer bedrust moet houden dan normaal
  • omdat u een gipskorset heeft
Patiëntenzorg Behandelingen Sintrommitis of Marcoumar

Wat zijn Sintrommitis en Marcoumar?

Sintrommitis of Marcoumar zijn antistollingsmiddelen. Deze middelen zorgen ervoor dat uw bloed minder snel stolt. Hiermee vermindert u de kans op ongewenste stolling, ook wel trombose (‘bloedklontertje’) genoemd. Uw arts bepaalt de dosering van dit middel. lees meer

Contact

Polikliniek Heelkunde
Op werkdagen van 08:00-17:00 uur

(024) 361 38 08

Gebruik van de middelen

Het aantal tabletten dat u moet innemen kan per dag verschillen. Neem de medicijnen in op een vast tijdstip, bij voorkeur vlak voor of na het avondeten. lees meer

Gebruik van de middelen

Welke dosering gebruikt u?

Op de verpleegafdeling is er regelmatig bloed bij u afgenomen. Op deze manier controleren we de stolbaarheid van uw bloed. De uitslag daarvan, ook wel OAS genoemd, wordt uitgedrukt in een getal. Met dit getal bepaalt de arts de dosering van de tabletten en het moment waarop er weer bloed geprikt moet worden. 

Hoe neemt u het middel in?

Het aantal tabletten dat u moet innemen kan per dag verschillen. Neem de medicijnen in op een vast tijdstip, bij voorkeur vlak voor of na het avondeten. Kruis dit aan op uw medicijnkaart, die u mee krijgt van de trombosedienst. Heeft u per ongeluk een dag overgeslagen, meld dit dan bij uw volgend bezoek aan de trombosedienst. Neem nooit de vergeten tabletten de volgende dag extra in.

Trombosedienst

Bloed laat u prikken op de trombosedienst. Op basis van de uitslag bepalen we uw doseringsschema en maken we een nieuwe afspraak. lees meer

Trombosedienst

De controle van uw bloed wordt ook thuis voortgezet. Hiervoor maakt de afdeling een afspraak met de trombosedienst in de regio van uw woonplaats. De dag voor uw ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een kaart. Hierop staan de laatste OAS-uitslagen en een overzicht van het aantal ingenomen tabletten per dag. Deze kaart neemt u mee naar de trombosedienst. Op de trombosedienst wordt, net als op de afdeling, bloed geprikt. Op basis van de uitslag bepalen we uw doseringsschema. Ook wordt er een nieuwe afspraak gemaakt.

Thuisafspraak

Als u niet in staat bent om naar de trombosedienst toe te gaan, dan kan er bij u thuis bloed geprikt worden. Neem in dit geval contact op met de trombosedienst.

Contact opnemen

Kleine bloedingen kunnen voorkomen. Neem bij ernstige bloedingen, griep of diarree zo snel mogelijk contact op met uw huisarts. lees meer

Contact opnemen

  • U kunt last krijgen van kleine bloedingen (blauwe plekken of kortdurende neusbloedingen). Overleg dan eerst met de trombosedienst. Waarschuw direct uw huisarts of de trombosedienst bij ernstige bloedingen.
  • Neem contact op met de huisarts bij ziekte (griep, diarree). Mogelijk wordt u eerder door de trombosedienst gecontroleerd.

Adviezen

Het is belangrijk om tijdens de behandeling rekening te houden met een aantal zaken. Wij adviseren u bijvoorbeeld om uw alcoholgebruik te overleggen met de trombosedienst. lees meer

Adviezen

  • Als er tanden of kiezen getrokken moeten worden, overleg dit dan geruime tijd vantevoren met de trombosedienst. Zij treffen maatregelen om nabloedingen te voorkomen.
  • Sommige medicijnen versterken of verminderen de werking van Sintrommitis en Marcoumar. Dat geldt ook voor pijnstillers (zoals Aspirine en Chefarine 4). Overleg met uw arts welke medicijnen u wel mag gebruiken. Herinner uw arts ook aan uw gebruik van Sintrommitis of Marcoumar wanneer uw arts nieuwe medicijnen voor u uitschrijft.
  • Geef het door aan de trombosedienst als u wordt opgenomen in het ziekenhuis.
  • Overmatig alcoholgebruik kan de werking van Sintrommitis en Marcoumar beïnvloeden. Een enkel glaasje kan geen kwaad. Overleg eventueel met de trombosedienst.
  • Als u op controle komt op de polikliniek van het Radboudumc, vraag dan uw behandelend arts hoe lang u nog met Sintrommitis of Marcoumar moet doorgaan.

Naar uw afspraak op de polikliniek adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak op de polikliniek adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 618

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725
  • Medewerkers
  • Intranet