Patiëntenzorg Behandelingen Schildklierremmers

Wat zijn schildklierremmers?

Als bij u hyperthyreoïdie (overmatige schildklierwerking) is vastgesteld, dan kunnen we u vaak behandelen met schildklierremmers. Door het geven van deze medicijnen (thyreostatica) kan de werking van de schildklier geremd worden, waardoor deze minder schildklierhormoon afgeeft. lees meer

Wat zijn schildklierremmers?

Als bij u hyperthyreoïdie (overmatige schildklierwerking) is vastgesteld, dan kunnen we u vaak behandelen met schildklierremmers. Door het geven van deze medicijnen (thyreostatica) kan de werking van de schildklier geremd worden, waardoor deze minder schildklierhormoon afgeeft. De medicijnen die hieronder vallen zijn de volgende: thiamazol (Strumazol), carbimazol (Basolest), propylthiouracil (PTU). Deze medicijnen remmen de aanmaak van schildklierhormoon en werken na enkele dagen tot enkele weken.

Contact

Polikliniek Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Hyper­thyreoïdie

Bij hyperthyreoïdie maakt uw schildklier te veel schildklierhormoon aan. Een te snel werkende schildklier komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. lees meer

De behandeling

De juiste dosis schildklierremmer hangt af van de ziekte die u heeft en of u zwanger bent of wilt worden. lees meer

De behandeling

De juiste dosis schildklierremmer hangt af van de ziekte die u heeft en of u zwanger bent of wilt worden. Als u een aantal weken schildklierremmers gebruikt, voegen we vaak levothyroxine toe aan de behandeling. Soms is dit niet nodig en krijgt u alleen een lage dosis schildklierremmers. 

Combinatie met andere medicijnen

Bespreek het u met uw behandelend arts als u ook andere medicijnen gebruikt. Schildklierremmers kunnen de werking van sommige medicijnen (bijvoorbeeld bloedverdunners) versterken of verzwakken. 

Bijwerkingen

Bij het gebruik van thiamazol en propylthiouracil kunt u te maken krijgen met bijwerkingen. De meest voorkomende zijn koorts, huiduitslag, gewrichtsklachten, jeuk en maag- of darmklachten. Ook loopt u het risico op een leverafwijking.

Zeldzame, ernstige bijwerking

Ook kan de aanmaak van witte bloedcellen verstoord raken bij het gebruik van Strumazol. Hierdoor bent u vatbaarder voor ernstige infecties. Deze bijwerking is zeer zeldzaam, maar wel ernstig. De belangrijkste verschijnselen zijn koorts (boven 38,5°C) en keelpijn. Een verstoring in de aanmaak van witte bloedcellen komt bij 1 op de 1000 patiënten voor en kan van de ene op de andere dag ontstaan. Regelmatige controle van het bloed biedt geen garantie voor het tijdig ontdekken van deze bijwerking. Heeft u koorts (boven 38,5°C) én keelpijn? Stop dan onmiddellijk het gebruik van uw medicijn en neem direct contact met uw behandelend arts of huisarts. Hij of zij kan er dan voor zorgen dat uw bloed zo snel mogelijk onderzocht wordt.  

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet