Wat is sanering van endometriose?
We nemen de endometriosehaarden weg om uw pijnklachten te verminderen. Endometriose bevindt zich meestal in de buikholte. De haarden snijden of branden we weg tijdens de operatie. Deze operatie kunnen we combineren met andere ingrepen, zoals het weghalen van een (endometriose) cyste.
Voor de operatie
U wordt ’s ochtends opgenomen. U moet nuchter zijn. Dit houdt in dat u niets mag eten op de dag van de ingreep.
Algehele anesthesie Narcose
Algehele anesthesie is de meest bekende vorm van anesthesie. We noemen dit ook wel narcose. U wordt in een diepe slaap gebracht en bent tijdelijk helemaal buiten bewustzijn. U maakt in principe niets mee van de ingreep.
lees meerAlgehele anesthesie Narcose
Algehele anesthesie is de meest bekende vorm van anesthesie. We noemen dit ook wel narcose. Via een infuus dient de anesthesioloog u anesthesiemiddelen toe, waardoor u vrijwel direct in een diepe slaap valt.
Ademhaling
Soms is het nodig om uw ademhaling tijdens de ingreep over te kunnen nemen. Daarom plaatsen we vaak voordat de operatie begint een beademingsbuis (plastic buisje) in uw keel. Dit gebeurt als u onder narcose bent. Bij sommige ingrepen worden extra infusen ingebracht, bijvoorbeeld een centrale lijn (infuus in de halsader), een arterielijn (infuus in de slagader in de pols) of een blaaskatheter.
Vitale functies
De anesthesioloog bewaakt tijdens de behandeling de belangrijke ‘vitale’ functies van uw lichaam, zoals:
- hartslag
- bloeddruk
- zuurstofgehalte in uw bloed
De ademhaling en de bloedsomloop kunnen indien noodzakelijk worden ondersteund met medicijnen. Gedurende de operatie krijgt u medicijnen toegediend om u onder narcose te houden.
Bijwerkingen of complicaties
Anesthesie is tegenwoordig zeer veilig. Toch kunnen bijwerkingen of complicaties optreden.
- Schade aan tanden
Door het plaatsen van de beademingsbuis kan soms schade aan het gebit ontstaan. Dat gebeurt vooral bij kwetsbare tanden of bij gebitten waar tanden ontbreken en/of los zitten. - Reacties op medicijnen
Tijdens de operatie kunnen overgevoeligheidsreacties op medicijnen optreden. - Bewust
In zeer uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat patiënten geluiden of de ingreep gedeeltelijk kunnen herinneren. - Keelpijn of heesheid
Na de ingreep hebben sommige patiënten last van keelpijn of heesheid meestal als gevolg van de beademingsbuis. Dit trekt meestal snel weer weg. - Misselijk
Het komt regelmatig voor dat patiënten na een operatie misselijk zijn en moeten overgeven. De anesthesioloog geeft, als dat nodig is, medicijnen om dit te voorkomen of te bestrijden. - Spierzwakte
Heel zelden is er na een algehele anesthesie sprake van gevoels- en/of krachtsverlies (spierzwakte) van een arm of been. Meestal verdwijnen deze klachten na korte tijd.
Tijdens de operatie
Hoe we de endometriose saneren is afhankelijk van de uitgebreidheid van de endometriosehaarden en waar in de buikholte de endometriose zit.
lees meerTijdens de operatie
Hoe we de endometriose saneren is afhankelijk van de uitgebreidheid van de endometriosehaarden en waar in de buikhole de endometriose zit. Bij een sanering van endometriose worden de haarden weggesneden of weggebrand.
In de meeste gevallen kan endometriose tijdens een kijkoperatie worden weggehaald. Bij uitgebreide endometriose is het soms noodzakelijk om een open buikoperatie te verrichten om alle haarden weg te halen.
Operaties bij patiënten met endometriose waarbij verwachten dat de operatie lastig verloopt voeren we soms uit met hulp van een operatierobot. Dit is een vorm van een kijkoperatie. Bij operaties op plekken die met een gewone kijkoperatie moeilijk te bereiken zijn, is met een operatie met de robot de kans kleiner dat er een grotere snede in de buik gemaakt moet worden.
Na de operatie
Na het onderzoek gaat u naar de uitslaapkamer. U blijft in de uitslaapkamer tot u weer goed wakker bent.
lees meerNa de operatie
Na het onderzoek gaat u naar de uitslaapkamer. U blijft in de uitslaapkamer tot u weer goed wakker bent. Wanneer u weer naar huis mag hangt af van de uitgebreidheid van de operatie en hoe u zich voelt. Vaak kunnen patiënten dezelfde dag van de operatie of de dag erna naar huis. Wij adviseren u van te voren vervoer terug naar huis te regelen. U mag na het onderzoek zelf niet aan het verkeer deel te nemen.
De meeste mensen kunnen binnen 10 dagen van een kijkoperatie goed herstellen. Bij een openbuik operatie is de herstelperiode meestal langer. Probeert u thuis rustig aan te doen en goed te luisteren naar uw lijf. Als u in de herstelperiode vragen heeft, kunt u altijd met de Gynaecologie & Verloskunde polikliniek contact opnemen voor overleg met verpleegkundigen en/of uw arts.
Wij maken voor uw een controleafspraak om na de operatie op de polikliniek terug te komen. U krijgt automatisch een bericht hierover en hoeft u zelf hier niets voor te regelen.
Naar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving
Complexe gynaecologie
We onderzoeken en behandelen patiënten met goedaardige (benigne) gynaecologische problemen, zoals bekkenbodemproblemen, endometriose, verzakking, bekkenbodempijn en kinderen met aangeboren gynaecologische afwijkingen.
lees meer