Adviezen bij rugklachten

Adviezen bij rugklachten:
  • Lang op bed liggen, helpt niet. Doe dat alleen als uw dokter of uw fysiotherapeut zeggen dat u dit moet doen.
  • Loop regelmatige kleine stukjes. Dit zorgt voor een goede doorbloeding van uw rug. U voorkomt ook dat u stijf wordt of minder makkelijk kunt lopen.
  • Buk niet voorover! Moet u iets van de grond oprapen? Doe dit dan met een holle rug en buig zo goed mogelijk in de heupen en knieën.
  • Zit zo weinig mogelijk. Moet u zitten, kies dan een stevige rechte stoel en gebruik een zogenaamde lumbale rol in uw onderrug. Die rol kunt u maken door een handdoek op te vouwen. Wanneer u opstaat, schuif dan eerst zoveel mogelijk naar voren en sta dan pas op.
  • Ga niet op zachte stoelen en lage dikke kussens zitten.
  • Voelt u dat u rust nodig heeft, ga dan op bed liggen met een kussen onder uw knieën. Dit is beter dan zitten. Als u ligt, is er geen druk op uw lendenwervels.
  • Heeft u een acute fase van rugpijn? Til niets. Zelfs lichte voorwerpen kunnen te veel druk op uw wervels geven. Vraag hulp aan anderen bij het verplaatsen van voorwerpen.
  • Moet u niezen of hoesten? Ga dan staan en leun met u rug iets achterover en plaats uw handen op uw rug. Ga niet zitten als u moet hoesten en buk niet voorover.

Oefeningen

Uw fysiotherapeut kan u adviseren om een aantal van de volgende oefeningen uit te voeren. 
  • U ligt op uw rug. Buig uw knieën en trek ze met beide handen 1 voor 1 rustig naar uw borst. Houd deze positie even vast en laat uw benen rustig weer zakken.
  • Bekkenkantelen: probeer uw buikspieren aan te spannen en zo uw onderrug plat tegen het bed te drukken. Ontspan uw buik en laat de rug weer hol trekken.
  • Buig uw knieën en beweeg ze tegelijkertijd langzaam van links naar rechts. Laat uw bovenlichaam rustig liggen met uw rug op de onderlaag.
Stel de fysiotherapeut of afdelingsarts op de hoogte als de klachten toenemen of als u uitvalsverschijnselen in uw benen krijgt. Mochten de rugklachten enkele weken na de opname nog niet zijn afgenomen, neem dan contact op met uw huisarts.

Over de behandeling

Rugklachten komen heel veel voor, hebben veel verschillende oorzaken en gaan vaak over. Uw rug verslijt elke dag een beetje. Er is geen behandeling die dat kan stoppen. lees meer

Over de behandeling

Rugklachten komen heel veel voor, hebben veel verschillende oorzaken en gaan vaak over. Uw rug verslijt elke dag een beetje. Er is geen behandeling die dat kan stoppen. Met elke behandeling proberen we u zo lang mogelijk klachtenvrij te krijgen. U begint altijd met bijvoorbeeld fysiotherapie. Soms is een operatie nodig.

Contact

Afdeling Neurochirurgie

(024) 361 66 04

Verminderen van rugklachten

Niet roken, genoeg bewegen, overgewicht vermijden en regelmatig van houding wisselen, helpt tegen rugklachten. Speciale stoelen of bedden die rug patiënten helpen, bestaan niet.

Operatie tegen rugklachten

Tijdens de operatie zet de arts meestal een of meer wervels vast of plaatst hij een kunstdiscus. De operatie is niet altijd een succes. De kans bestaat dat u klachten blijft houden. Trap niet in praatjes van oplichters die bijvoorbeeld zeggen dat ze u met 'lasertechnieken' kunnen helpen.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Adviezen bij rugklachten

Lang op bed liggen, helpt niet. Doe dat alleen als uw dokter of uw fysiotherapeut zeggen dat u dit moet doen. lees meer

Informatiefolder

In deze folder vindt u oefeningen bij rugklachten. Bekijk het pdf-bestand

Afdeling Neurochirurgie

De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet