Over de kenniscyclus
Het doel van deze kenniscyclus is het delen van kennis over wat we weten (en niet weten) over ADHD met patiënten die gediagnositiceerd zijn met ADHD of ADHD gerelateerde klachten en hun naasten.
lees meerDeelnemen
Uw behandelaar kan u verwijzen om deel te nemen aan deze module.
Programma
-
ADHD is een ‘cognitieve stoornis’. In deze bijeenkomst leggen we allereerst uit wat we verstaan onder cognitie en welke cognitieve functies anders zijn bij mensen met ADHD. Verder geven we informatie over de 18 kenmerken die beschreven zijn voor ADHD. Dat zijn er veel, maar welke klachten ervaart u hierbij en op welke manier kan dit verder van invloed zijn op uw leven? We bespreken daarbij niet alleen de negatieve kanten, maar ook positieve kanten die patiënten kunnen ervaren van ADHD.
Sprekers: Elke Schoneveld en Martine Hoogman
-
In deze bijeenkomst geven we informatie over wat we weten over de biologie van ADHD. Welke veranderingen zijn gevonden in de hersenen bij mensen met ADHD? Wat weten we van de risicofactoren van ADHD? Daarbij zullen we specifiek ingaan op genetische factoren, want erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van ADHD. Wat weten we daarvan? En heeft dit nog invloed op de behandeling?
Sprekers: Janita Bralten en Emma Sprooten
-
In deze bijeenkomst zullen we stil staan over wat we weten over de moleculaire veranderingen door ADHD. We zullen uitleggen wat synapsen en neurotransmitters zijn en hoe we denken dat deze veranderd zijn bij ADHD. We zullen vervolgens uitleggen hoe medicatie voor ADHD aangrijpt op de synaps en verschillende neurotransmitters.
Sprekers: Harm Weekenstroo en Lot de Witte
-
Verschillende fases van het leven stellen op verschillende manieren onze cognitieve vermogens op de proef. In deze bijeenkomt geven we informatie over hoe u in verschillende fases op andere manieren last kunt hebben van ADHD-kenmerken. We bespreken hoe dit van invloed kan zijn op de ontwikkeling van het zelfbeeld en het ontstaan van andere psychische stoornissen.
Sprekers: Elke Schoneveld en Judith van Duijnhoven
-
In deze bijeenkomst zullen we allereerst stilstaan bij wat we weten over hormonen en ADHD. Hormonen hebben een effect op aandacht, concentratie en impulsiviteit. In periodes van hormonale verandering, zoals puberteit, zwangerschap, menstruatiecyclus en menopause kunnen mensen dus meer of minder last hebben van ADHD-klachten. Wat betekent dit voor patiënten? Vervolgens zullen we stilstaan bij slaapproblemen bij ADHD. We zullen allereerst ingaan op de normale slaap, bespreken welke slaapproblemen veel voorkomen bij ADHD en tot slot welke vormen van behandelingen er zijn voor slaapproblemen bij ADHD.
Sprekers: Lot de Witte en Joris van Neijenhof (Neurocare)
-
Er is vaak veel aandacht voor aandacht- en concentratieproblemen bij ADHD. Maar veel mensen met ADHD hebben juist ook last van een verminderde impulscontrole en problemen met het reguleren van emoties. Dit zijn uitdagingen die ook veel impact kunnen hebben op de omgeving en kunnen leiden tot problemen zoals verslaving en obesitas. We zullen bespreken wat we hier over weten en welke aangrijpingspunten er zijn om mensen met ADHD te helpen om hier minder last van te hebben. We zullen daarbij ook ingaan op het belang van een gezonde leefstijl.
Sprekers: Lisa Pranger en Remke Smeekens
Wanneer
De eerste donderdag van de maand 15:30 – 17:00 vindt er een bijeenkomst plaats. Patiënten/naasten kunnen ook online aansluiten.