Patiëntenzorg Behandelingen Prednison bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Over de behandeling

Tot nu toe is de oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa niet bekend. Alle behandelingen met medicijnen richten zich op het onderdrukken van ontstekingsreacties. lees meer

Over de behandeling

Tot nu toe is de oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa niet bekend. Alle behandelingen met medicijnen richten zich op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Hierdoor nemen de klachten af en is de kans op problemen die bij de aandoeningen voorkomen kleiner. De ziekte is niet te genezen door de behandeling met medicijnen. Na het afbouwen van of stoppen met deze medicijnen kunnen de klachten weer terugkomen.
 

Contact

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

(024) 361 91 90

Werking en gebruik

Prednison remt de ontsteking en vermindert daardoor klachten van inflammatoire darmziekten. Prednison krijgt u in tabletvorm en neemt u 1 keer per dag in. lees meer

Werking en gebruik

Werking

Prednison remt de ontsteking en vermindert daardoor klachten van inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Ontstekingsverschijnselen in de darmen, zoals pijn, diarree en bloed bij de ontlasting, nemen af. Prednison werkt vrij snel. U kunt meestal binnen een week verbetering verwachten. De hoeveelheid prednison die u krijgt, is afhankelijk van hoeveel u last heeft van de aandoening. Er kunnen redenen zijn voor een hogere dosis prednison. Dit kan oplopen tot 40 à 50 mg per dag. Vaak schrijven we prednison voor in combinatie met andere geneesmiddelen tegen inflammatoire darmziekten.

Gebruik

Prednison krijgt u in tabletvorm. Meestal zijn dat tabletten van 5 of 10 milligram. Prednisolon kunt u in meerdere sterktes krijgen. Het is belangrijk om hier goed op te letten. Volg de voorgeschreven dosis exact op. Prednison neemt u 1 keer per dag in. Neem de tabletten in met water, voor of tijdens de maaltijd. Het ontstaan van bijwerkingen hangt sterk samen met de hoeveelheid prednison die u gebruikt en de periode dat u het gebruikt. Daarom schrijft de arts altijd de laagst mogelijke dosis voor een zo kort mogelijke tijd voor.

Bijwerkingen

Prednison heeft een aantal mogelijke bijwerkingen. Informeer altijd uw behandelend artsen over uw prednisongebruik (ook de tandarts). Gebruik van prednison tijdens uw zwangerschap raden we over het algemeen af. lees meer

Bijwerkingen

U kunt last krijgen van de volgende bijwerkingen:
  • Dikker worden van uw gezicht en romp. Dit komt doordat uw lichaamsvet zich anders verdeelt. Bij verlaging van de dosis of stoppen met prednison verdwijnt deze bijwerking.
  • Gewichtstoename. Tijdens gebruik van prednison houdt uw lichaam vocht vast. U kunt hierdoor in gewicht aankomen. Daarnaast bevordert prednison de eetlust. Probeer hier niet te veel aan toe te geven om extra gewichtstoename te beperken.
  • Minder weerstand tegen infecties. Dit komt doordat uw witte bloedlichaampjes minder goed werken. Witte bloedlichaampjes zorgen voor de afweer van uw lichaam. Informeer uw arts over ontstekingsverschijnselen, zoals koorts, pijn bij plassen, hoesten en een pijnlijke keel. Prednison kan koorts onderdrukken. Koorts is een signaal voor ontstekingen.
  • Maagklachten. Deze klachten komen door een toename van de maagzuurproductie. Neem contact op met uw arts als u bloed overgeeft of zwarte teerachtige ontlasting heeft.
  • Langzamere wondgenezing.
  • Gladde, dunne huid.
  • Botontkalking. Langdurige behandeling (langer dan 6 maanden) kan botontkalking veroorzaken. Bespreek met uw arts wat u kunt doen om botontkalking zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Stemmingsveranderingen. Prednison kan geestelijke en emotionele stoornissen veroorzaken, zoals moeilijk inslapen, nervositeit, depressie en prikkelbaarheid. Aan de andere kant kunnen mensen een verbetering van hun stemming ervaren. Vaak gaat dit samen met een vermindering van de klachten.
  • Diabetes (suikerziekte). Als u diabetes heeft, kunnen de suikers ontregelen (hoger worden). We controleren daarom vaker uw glucosewaarden en passen uw medicatie eventueel aan. Heel soms kunt u suikerziekte ontwikkelen door het gebruik van prednison.

Wat u verder nog moet weten

Prednison/prednisolon is één van de vele namen waaronder de zogenaamde corticosteroïden te verkrijgen zijn. Corticosteroïden zijn hormonen van de bijnierschors. Door het gebruik van prednison gaan de bijnieren zelf minder corticosteroïden maken. Afhankelijk van de dosering en duur van uw behandeling kunnen ze er zelfs helemaal mee stoppen. Uw lichaam wordt daardoor afhankelijk van dit geneesmiddel. Plotseling stoppen of verminderen van prednison kan dan ook de volgende bijwerkingen geven:
  • Overmatige moeheid, misselijkheid en braken.
  • Toename van pijn, zwelling, bloed bij ontlasting, daling van de bloeddruk.
Omdat bij koorts, ziekte of operatieve ingrepen deze verschijnselen ook kunnen optreden, moet u op het volgende letten:
  • Informeer altijd uw behandelend artsen over uw prednisongebruik (ook de tandarts). De arts kan dan zo nodig de dosis tijdelijk verhogen.
  • Verander nooit de dosis prednison zonder toestemming van uw arts. Als u langer dan een paar weken prednison gebruikt, vermindert uw arts de dosis altijd geleidelijk volgens een schema (het zogenoemde uitsluipen).
  • Er doen veel verhalen de ronde over prednison. Maar als u prednison zorgvuldig en onder medisch toezicht gebruikt, kan het goed helpen bij de behandeling van inflammatoire darmziekten.

Zwangerschap, vruchtbaarheid en borstvoeding

Prednison heeft geen invloed op de vruchtbaarheid bij man of vrouw. Verder is er geen groter risico op aangeboren afwijkingen van het kind bekend bij het gebruik van prednison. Gebruik van prednison tijdens uw zwangerschap raden we in het algemeen af. Dit middel kan de groei van uw kind remmen. Als de aandoening opspeelt, kan het noodzakelijk zijn dat uw arts prednison toch voorschrijft. U blijft dan onder strikte controle. Wilt u binnenkort zwanger worden, overleg dan met uw arts.

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725
  • Medewerkers
  • Intranet