Poliklinische operatieve ingreep
In overleg met uw behandelend arts is voor u een afspraak gemaakt voor een poliklinische operatieve ingreep op de polikliniek Dermatologie.
Contact
Polikliniek Dermatologie
ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur
(024) 361 32 80
Vóór de ingreep
Om u voor te bereiden op de ingreep is het belangrijk dat u rekening houdt met een aantal zaken. Denk aan gevoeligheid voor medicijnen, kleding, crèmes, piercings, etc.
lees meerVóór de ingreep
Meldt u zich eerst aan bij de hoofdingang van het Radboudumc. Daarna volgt u route 682, plein A2, Oost op de 2e verdieping. U meldt u zich vervolgens opnieuw aan bij de aanmeldzuil voor een ticket met uw aanmeldcode.
Neem daarna plaats in de wachtkamer. Zodra uw aanmeldcode met het kamernummer op het scherm verschijnt, kunt u naar de kamer toe lopen. De verpleegkundige begeleidt u naar de OK- behandelkamer.
- Uw persoonlijke gegevens worden gecontroleerd (o.a. achternaam, voorletters, geboortedatum, bijzonderheden) en het verloop van de ingreep wordt uitgelegd.
- Vervolgens neemt u plaats op de behandeltafel, waarna de plek van de ingreep wordt afgetekend en plaatselijk verdoofd.
Eten/medicatie/pacemaker/allergie/roken?
- U hoeft niet nuchter te zijn. U kunt gewoon eten en drinken. De plek wordt namelijk maar plaatselijk verdoofd.
- Het kan zijn dat u tijdelijk moet stoppen met het innemen van bloedverdunnende medicijnen. Tot deze groep behoren ook de aspirines of ibuprofen. Paracetamol mag u gewoon blijven gebruiken. Als u moet stoppen, dan informeert de arts u hierover.
- Als u medicijnen gebruikt of overgevoelig bent voor jodium, verdovingsvloeistof, pleisters of andere stoffen, geef dit dan door aan de arts of verpleegkundige.
- Meld ook of u een pacemaker of een ICD heeft en/of preventief antibiotica nodig heeft.
- Roken is slecht voor de genezing van de wond na een huidoperatie. Daarom raden we u aan om te stoppen met roken vanaf twee weken voor de ingreep tot minimaal één week na de ingreep.
Overige
- U hoeft de plek niet te scheren. Dit geeft namelijk meer risico op infecties.
- Smeer geen crèmes of zalven.
- Laat uw sieraden en eventuele piercings thuis.
- Zorg dat u vervoer naar huis regelt.
Informatie bij specifieke ingrepen
- Bij een ingreep in het gelaat of op de hoofdhuid? U krijgt u een stevig drukverband in gelaat of op de hoofdhuid, om het risico op een nabloeding te voorkomen.
- Bij een ingreep aan de onderbenen? Draagt u dan een losse broek/rok en trek ruime schoenen met veters of gespen aan. Het is namelijk mogelijk, dat na de ingreep uw voet en onderbeen wordt gezwachteld of krijgt u een steunkous aangemeten.
- Bij een ingreep aan de teennagel(s)? Neem een ruime schoen of slippers mee.
- Kunt u niet op de gemaakte afspraak voor de ingreep komen, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven. Tel: (024) 361 32 80.
Na de ingreep
Na de ingreep plakt de verpleegkundige de wond af met verband en/of een pleister. We raden u aan om vooraf vervoer en begeleiding naar huis te regelen. Bij pijn kunt u paracetamol innemen. lees meerNa de ingreep
- Tijdens de ingreep ontstaat een wond, die meestal wordt gehecht. De hechtingen kunnen op de polikliniek of bij uw eigen huisarts worden verwijderd. De arts kan ook hechtingen gebruiken die vanzelf oplossen.
- Soms blijft de wond na de ingreep open, om vervolgens op een ander tijdstip te worden gesloten. Het kan ook zijn dat de wond gedeeltelijk open blijft, waardoor deze op een natuurlijke manier dicht kan groeien.
- U krijgt duidelijk mondelinge en schriftelijke instructies van arts en verpleegkundige over de nazorg.
- Als dit nog niet is gedaan, mag u een afspraak maken voor de uitslag van het weefselonderzoek.
- Zorg voor vervoer naar huis. U kunt beter niet zelf autorijden of fietsen na een ingreep.
Nazorg
- Na de ingreep mag u bij pijn veilig en tot 3 keer per dag (verdeeld over de dag) 2 tabletten à 500 mg paracetamol innemen. Neem geen andere pijnstillers in, omdat dit de kans op een nabloeding groter maakt.
- Een blauwe plek na de behandeling is normaal.
- Houd er rekening mee dat u een aantal weken niet mag sporten. Afhankelijk van de plaats van de ingreep kan dit tot 6 weken duren.
Nabloeding na de ingreep
Bij elke operatieve ingreep bestaat een kans op complicaties zoals een nabloeding en infecties. Lees wat u kunt doen als u een nabloeding heeft.
lees meerNabloeding na de ingreep
Bij elke operatieve ingreep bestaat een kans op complicaties zoals een nabloeding en infecties. Volg deze stappen als u een nabloeding heeft:
- Ga rechtop zitten.
- Laat het verband of de pleister zitten.
- Druk stevig met een handdoek of theedoek en een vlakke hand op het verband. Blijf dit 20 minuten achter elkaar doen zonder te stoppen.
- Tip: Houd de tijd bij, want 20 minuten is langer dan het lijkt.
Meestal is dit voldoende om de bloeding te stoppen.
- Als de bloeding na 20 minuten niet is gestopt:
- Herhaal het drukken nog een keer voor 20 minuten.
Is de bloeding na 2x 20 minuten drukken nog niet gestopt?
Neem dan contact op met de polikliniek Dermatologie:
- T (024) 361 32 80
Dit nummer is bereikbaar tussen 8.00 - 17.00 uur. Buiten kantooruren belt u dit nummer ook en volgt u het keuzemenu.
Meer informatie
Naar uw afspraak poliklinische operaties Dermatologie
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A (oost)
Verdieping: 2
Route: 682
Naar uw afspraak poliklinische operaties Dermatologie
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving
Afdeling Dermatologie
Dermatologie richt zich op de behandeling van huidaandoeningen. De meeste onderzoeken en behandeling vinden poliklinisch plaats.
lees meer