Hoe werken pneumatische kousen?

Het gebruik van pneumatische kousen is een goede manier om het ontstaan van bloedpropjes te voorkomen. U krijgt om uw benen opblaasbare kunststof manchetten (kousen). Deze worden met een elektrische pomp regelmatig opgeblazen en daarna lopen ze weer leeg. Hierdoor drukken uw kuiten samen en stuwt het bloed uit uw aders.

Een verpleegkundige meet de pneumatische kousen voor de operatie bij u aan, brengt ze op de operatiedag zelf aan en sluit ze aan op de pomp. De pomp wordt op de operatiekamer aangezet. De kousen blijven minimaal tot 6 uur na de operatie aan. De zaalarts vertelt u wanneer de pneumatische kousen uit mogen.
Patiƫntenzorg Behandelingen Pneumatische kousen

Over pneumatische kousen

Tijdens en na een operatie beweegt u minder en ligt u veel op bed. Dit verhoogt de kans op trombose. Om deze kans te verkleinen worden bij u pneumatische kousen aangemeten en gebruikt.

Contact

Afdeling Neurochirurgie

(024) 361 66 04

Wat zijn trombose en longembolie?

Bij trombose stolt het bloed in uw bloedvaten. Door de stolling ontstaan bloedpropjes in de bloedvaten. Zonder behandeling kan de bloedprop zo groot worden dat het bloedvat verstopt raakt. lees meer

Wat zijn trombose en longembolie?

Bij trombose stolt het bloed in uw bloedvaten. Door de stolling ontstaan bloedpropjes in de bloedvaten. Zonder behandeling kan de bloedprop zo groot worden dat het bloedvat verstopt raakt. Er kan dan geen bloed meer door de aders stromen. Daarnaast kan de bloedprop losraken van de wand en doorschieten naar de longen. Dat noemen we een longembolie.

Hoe werken pneumatische kousen?

U krijgt om uw benen opblaasbare kunststof manchetten (kousen). Deze worden met een elektrische pomp regelmatig opgeblazen en daarna lopen ze weer leeg. Hierdoor drukken uw kuiten samen en stuwt het bloed uit uw aders. lees meer

Afdeling Neurochirurgie

De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet