Hoe werkt een plaswekker?

Een plaswekker is een hulpmiddel om ’s nachts droog te blijven. Het bestaat uit een speciaal broekje en een alarm. Als er plas in het broekje komt, gaat het alarm af om je wakker te maken. Dan moet je opstaan en naar de wc gaan om te proberen of er nog meer plas komt. In het begin zul je wakker worden en nog flink nat zijn. Het is de bedoeling dat je steeds eerder wakker wordt, zelfs voordat de wekker afgaat. Zo leer je in je slaap te voelen dat er een plas aankomt en dat je moet gaan plassen op de wc.
Uiteindelijk lukt het de meeste kinderen om door te slapen zonder nog te gaan plassen, omdat ze geleerd hebben om op het aandrangsignaal te reageren. Als de blaas groot genoeg is hoef je niet naar de wc, maar kun je de plas opsparen tot de ochtend.
Hiervoor is wel tijd nodig, dus houd er rekening mee dat dit een aantal weken kan duren. De training duurt in principe ongeveer 4 maanden.
 
Patiëntenzorg Behandelingen Plaswekkertraining

Plaswekkertraining

Tijdens het intakegesprek stellen we jou en je ouders een aantal vragen en geven we uitleg over de plaswekker. lees meer

Plaswekkertraining

Als je voor een training komt, neemt de verpleegkundige eerst een aantal vragen met jou en je ouders door (intakegesprek). We willen weten hoe nat je bent als je in bed plast, hoe vaak je in bed plast en of er overdag nog problemen zijn. Misschien zijn er andere problemen die de training kunnen beïnvloeden.
Om een goed beeld te krijgen, vraagt de verpleegkundige jou en je ouders om één dag een plasdagboek bij te houden en 3 nachten de luier (incontinentiemateriaal) te wegen. De luier moet eerst droog gewogen worden in een plastic zakje en in de ochtend in hetzelfde plastic zakje nat gewogen worden. Het verschil in grammen is het aantal milliliters plas.
Tijdens de afspraak krijgen jij en je ouders uitleg over bedplassen en het gebruik van de plaswekker. Ook bespreken we een aantal oefeningen die je gaat doen om te zorgen dat de plaswekker training succesvol wordt.
Gedurende de training bespreekt de verpleegkundige telefonisch met jou of je ouders hoe het gaat. De verpleegkundige belt na ongeveer 2, 8 en 16 weken na start van de training. En 3 maanden later volgt nog een evaluatie. 
Houd tijdens de telefoongesprekken de lijst bij de hand waarop de droge en natte nachten staan genoteerd.
Het kan zijn dat je tijdens de training moet starten met medicijnen. Of dat je de medicijnen die je al gebruikt juist moet gaan afbouwen. Als er nog aanvullende behandelingen nodig zijn, bespreken we dat met jou en/of je ouders.  

Instructie voor ouders

U heeft voor uw kind een verwijzing voor een bedplastraining gekregen. Voor deze training krijgt u een afspraak bij de verpleegkundig specialist. Bij de training maken we gebruik van een plaswekker. U ontvangt een recept voor een plaswekker. lees meer

Instructie voor ouders

U heeft voor uw kind een verwijzing voor een bedplastraining gekregen. Voor deze training krijgt u een afspraak bij de verpleegkundig specialist. Bij de training maken we gebruik van een plaswekker. U ontvangt een recept voor een plaswekker.

Om een duidelijk beeld van de beginsituatie te krijgen vragen wij u om:

  • 3 nachten de inhoud van de luier/hetincontinentiemateriaal te wegen (vooraf materiaal droog wegen en in de ochtend vol wegen. Het verschil is het aantal ml dat uw kind plast in de nacht).
  • Daarnaast vragen wij u om 2 dagen ook overdag een plaslijst bij te houden.

Intakegesprek

Tijdens het consult neemt de verpleegkundig specialist een intake gesprek af. Zij geeft uitleg  over bedplassen en het gebruik van de plaswekker. Ook ontvangt uw kind een folder over bedplassen. In deze folder staan opdrachten voor uw kind die het succes van de training vergroten. Daarna nemen we op afgesproken tijden telefonisch contact met u op om de voortgang te bespreken. Aan het einde van de training (na ongeveer 4 maanden) komt u met uw kind op controle.  
Als er overdag ook nog wat incontinentieproblemen zijn, dan besteden we hier eerst aandacht aan.

Vergoeding

Plaswekkers worden meestal alleen vergoed als u een aanvullende verzekering hebt.
Een verwijzing krijgt u van ons mee. Als uw verzekering de plaswekker naar keuze niet vergoed, vraag dan welke zij wel vergoeden en wat u nodig hebt (recept, etc) om in bezit te komen van de wekker en waar u deze wekker moet bestellen. Als de verzekering u dit niet kan vertellen, kunt u contact opnemen met de firma van de plaswekker.

Online bestellen

De plaswekker kunt u bestellen via internet:

  • www.urifoon.nlwww.rodger.nl of www.dryly.com en klik op vergoedingen. Eventueel kunt ook bellen met Urifoon, Rodger of Dryly om te horen of uw kind in aanmerking komt voor een vergoeding.
  • Op deze sites krijgt u verdere uitleg over de bestelwijze.
  • Met de meeste zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt. Door op het logo van de zorgverzekeraar te klikken, ziet u welke plaswekker u kunt kopen of huren.
  • Voor de zorgverzekeraars waar nog geen afspraken mee gemaakt zijn: zie werkwijze andere zorgverzekeraars.

Welke plaswekker moet u nemen?

  • U kunt meestal kiezen uit een alarm en/of trilwekker met snoer of draadloos.
  • De meest gebruikte is de Mickey, een draadloze alarmwekker.
  • Wordt u kind slecht wakker van een alarm, dan kunt u beter de Contessa de luxe aanschaffen, deze geeft een wat harder geluid en heeft ook een trilalarm.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met afdeling Kinderurologie (liefst op dinsdag of donderdag). De verpleegkundig specialist neemt dan contact met u op.


Hoe werkt een plaswekker?

Een plaswekker is een hulpmiddel om ’s nachts droog te blijven. Het bestaat uit een speciaal broekje en een alarm. lees meer


Spelregels plaswekker

  • Kijk goed of alles goed is aangesloten als je de plaswekker aandoet. Net als de piloot die voor de vlucht alle lampjes controleert.  
  • Zorg dat het geluid van de wekker in je hoofd zit voordat je gaat slapen. Bijvoorbeeld door de wekker vooraf een keer te laten afgaan.
  • Bedenk dat je uit je bed moet springen als het alarm afgaat, zoals een brandweerman die een brand moet gaan blussen. 
  • Als ’s nachts het alarm is afgegaan, ga je naar de wc en plast verder uit op de wc. Je doet een schoon plaswekkerbroekje aan en eventueel een luier hier overheen en sluit het alarm weer aan.
  • Bespreek vooraf met je ouders waar je de schone en natte spullen laat. Bespreek ook wat je doet als je bed nat is geworden.
  • Vul iedere ochtend zelf of samen met je ouders het plaswekkerdagboek in.
  • Ben je 14 dagen aan een stuk droog, dan mag je proberen zonder plaswekker te slapen. 

Tips

Vooraf en tijdens de plaswekkertraining lees de tips

Tips

  • Probeer 6 tot 7 glazen te drinken. Begin de dag goed en probeer in de ochtend alvast een extra glas te drinken. En verdeel het drinken verder over de dag. Drink na het avondeten niet meer dan 1 beker en geen priklimonade, koffie, (ijs)thee of (chocolade)melk. 
  • Probeer overdag ongeveer 6 keer te plassen.
  • Tijdens het trainen mag je in het begin nog wel een luier over het broekje van de plaswekker heen dragen (anders hoor je het geluid te laat).
  • Probeer iedere dag te poepen, dan kun je de blaas beter voelen. Als het poepen niet goed gaat, is het soms nodig om hiervoor oefeningen te doen of medicijnen voor te gebruiken.
  • Gebruik de plaswekker iedere avond, ook al ben je moe. Probeer zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Houd er rekening mee dat je elke avond nog even moet oefenen en de plaswekker moet aandoen.
  • Als je uit jezelf wakker wordt ’s nachts, denk dan altijd: ‘Misschien ben ik wel wakker geworden omdat ik moet plassen’.
  • Het kan helpen om een lampje op de kamer aan te laten, daardoor word je gemakkelijker wakker.
  • Zorg ervoor dat je snel en makkelijk bij de wc kunt. Eventueel kan er een lampje op de gang aangelaten worden. Als de wc een verdieping lager is, kan er tijdelijk een emmer of po op de slaapkamer neergezet worden. 
  • Tot slot kan het helpen om de ‘Plassen-Rusten-Plassen (PRP)’ oefening te doen. Als je naar bed gaat, ga je eerst plassen. Dan ga je klaarmaken voor de nacht (douchen, tanden poetsen, boekje lezen). Voordat je gaat slapen, ga je nog een keer plassen.

Leestip

Zwaan Mulder, Marianne Vijverberg ‘Bedplassen. Daar wil je vanaf!’ Binkey Kok Publications ISBN 90-74697-60-2

Bedplassen enuresis

Bedplassen gebeurt ’s nachts in de slaap en kan diverse oorzaken hebben. Soms is een kind iedere nacht nat door het bedplassen, soms een paar keer per week. lees meer

Vergoeding continentie hulpmiddelen voor uw kind

Soms heeft uw kind continentie hulpmiddelen nodig, zoals incontinentiemateriaal, katheters, stomamateriaal en andere hulpmiddelen. De vergoeding hiervan zit in de basisverzekering vanaf ongeveer 3 jaar als er een medische indicatie voor is.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet