Patiëntenzorg Behandelingen Pijnbehandeling bij kinderen

Over de behandeling van chronische pijn bij kinderen

Voor de behandeling van chronische pijn bij kinderen zijn er verschillende mogelijkheden. Denk aan pijnstilling, pijnblokkades of een TENS behandeling. Daarnaast spelen kinderrevalidatie, psychologische ondersteuning en/of fysiotherapie vaak een rol in de behandeling. Het doel van de behandeling is om uw kind weer zo goed mogelijk te laten functioneren.

lees meer

Over de behandeling van chronische pijn bij kinderen

Voor de behandeling van chronische pijn bij kinderen zijn er verschillende mogelijkheden. Denk aan pijnstilling, pijnblokkades of een TENS behandeling. Daarnaast spelen kinderrevalidatie, psychologische ondersteuning en/of fysiotherapie vaak een rol in de behandeling.

Het doel van de behandeling is om uw kind weer zo goed mogelijk te laten functioneren, zodat uw kind naar school kan en kan meedoen met de alledaagse dingen en de pijn niet meer het leven uw kind en het gezin beheerst.


De afspraak

De eerste afspraak met de pijnarts duurt ongeveer 1 uur. Bij een eventuele vervolgafspraak zijn vaak de pijnarts, pijnverpleegkundige, kinderfysiotherapeut en kinderpsycholoog aanwezig. 

lees meer

De afspraak

De eerste afspraak met de pijnarts duurt ongeveer 1 uur. Bij een eventuele vervolgafspraak zijn vaak de pijnarts, pijnverpleegkundige, kinderfysiotherapeut en kinderpsycholoog aanwezig. 



Waarom naar het Radboudumc?

Wij zijn een landelijk expertisecentrum voor kinderen met chronische pijn. Ook hebben wij veel ervaring met pijnbehandeling van kinderen met een vaatmalformatie of hemagioom.

over het expertisecentrum

TENS

TENS is een behandeling waarbij de zenuwen in de huid door middel van stroom geprikkeld worden.

lees meer

TENS

Bij TENS (Transcutane Electro Neuro Stimulatie) wordt er een heel kleine hoeveelheid elektriciteit over de huid geleid door middel van plakkers die aangesloten zijn op een klein, draagbaar kastje. Deze elektrische impulsen zorgen ervoor dat de overdracht van pijnsignalen naar het ruggenmerg verandert en vermindert. 

De plakkers en het TENS kastje krijgt uw kind op proef mee. Als het goed werkt, mag uw kind het TENS kastje tijdelijk houden. Wij zorgen voor de vergoeding door de zorgverzekeraar.

TENS heeft nauwelijks bijwerkingen, behalve dat er uitslag kan ontstaan door het gebruik van de plakkers.


Fysiotherapie

Het doel van fysiotherapie is ervoor zorgen dat uw kind weer in beweging komt. De fysiotherapeut richt zich op het bewegen, de spierkracht, spierlengte en balans. 

lees meer

Fysiotherapie

Langdurige pijn heeft invloed op hoe mensen bewegen. Soms leiden pijnklachten er toe dat andere delen van het lichaam worden ontzien. In het begin kan dit verlichting geven maar na verloop van tijd kan de pijn zich hierdoor ook verder uitbreiden. Het kan ook zijn dat iemand ondanks de pijn juist blijft doorbewegen en onvoldoende rust neemt. Dit kan weer leiden tot overbelasting of pijn elders in het lichaam door aanpassing van het bewegingspatroon.
Over het algemeen is het zo dat door helemaal te stoppen met bewegen en door veel rusten de pijnklachten op de lange termijn niet verminderen maar wel de algehele conditie en de spierkracht. Dit kan leiden tot steeds meer pijn en steeds minder activiteiten, minder afleiding en minder sociale contacten.
Het doel van fysiotherapie en oefentherapie is het herstellen van het normale:

  • bewegingspatroon
  • spierkracht
  • spierlengte
  • balans

Het belangrijkste doel hierbij is niet het verminderen van de pijn maar ervoor zorgen dat uw kind weer in beweging komt. Vaak is een verbetering van het bewegingspatroon nodig voordat de pijnklachten afnemen.


Psychologische behandeling

Chronische pijnklachten kunnen stress veroorzaken. Psychologische behandeling kan goed de hevigheid van hoofdpijn, buikpijn en spier- en gewrichtspijn laten afnemen.

lees meer

Psychologische behandeling

Onze grote hersenen kunnen pijn beïnvloeden door bepaalde gedachten of bepaald gedrag. Het is bewezen dat angst en piekeren, depressie en gedragsstoornissen allemaal een verhoogd risico geven op het ontstaan of het blijven bestaan van chronische pijn. Daarnaast is ook het omgekeerde het geval.

Chronische pijnklachten kunnen stress veroorzaken door de problemen en beperkingen die de pijn met zich meebrengt.
Er is veel bewijs dat psychologische behandeling een gunstig effect heeft op de hevigheid van hoofdpijn, buikpijn en spier- en gewrichtspijn. Zo is bewezen dat cognitieve gedragstherapie leidt tot een langdurige verbetering in het omgaan met pijn, vermindering van piekeren en een verbetering van het functioneren bij adolescenten met chronische pijnklachten.


Pijnstillers

Er zijn medicijnen die pijn verminderen. Als het pijnlijke gebied klein is en oppervlakkig dan schrijven we meestal plaatselijk werkende medicijnen voor. Dit kunnen pleisters, crèmes of zalven zijn.  

lees meer

Pijnstillers

Er zijn medicijnen die helpen om de pijn te verminderen. Dit kunnen algemene pijnstillers zijn maar ook specifieke medicijnen voor bepaalde typen pijn. Denk bijvoorbeeld aan middelen tegen migraine.

Soms is er sprake van een verhoogde gevoeligheid van de zenuwen voor pijn. Dit kan optreden als er sprake is van beschadiging van zenuwen of als pijn langer bestaat. Bepaalde medicijnen verminderen deze overgevoeligheid door de abnormale zenuwprikkeling te onderdrukken. Deze medicijnen hebben vaak wel meer bijwerkingen, vandaar dat de voor- en nadelen van het starten hiermee goed tegen elkaar afgewogen moeten worden.
Als het pijnlijke gebied klein is en oppervlakkig dan schrijven we bij voorkeur plaatselijk werkende medicijnen voor. Dit kunnen pleisters, crèmes of zalven zijn.  


Zenuwblokkades

Bij een beknelde zenuw of een ontsteking kan een zenuwblokkade soms de pijn verminderen. Met een pjinblokkade verminderen we de pijnprikkel in de zenuw spuiten we ontstekingsremmers in.

lees meer

Zenuwblokkades

In uitzonderlijke gevallen kan de oorzaak van de pijn tijdelijk verdoofd worden. Dit is onder andere het geval als een zenuw bekneld zit of als er een ontsteking is van het bewegingsapparaat. Dan kan een zenuwblokkade de pijn verminderen.

Meestal zal er eerst een proefverdoving worden gegeven om zeker te weten dat een blokkade ook daadwerkelijk effect heeft. Mocht er sprake zijn van pijnvermindering, dan kan er worden geprobeerd de pijngeleiding in die bewuste zenuw te verminderen of kunnen er ontstekingsremmers worden geïnjecteerd.

Met deze vormen van pijnbestrijding is bij kinderen weinig ervaring. Er zijn ook weinig gegevens bekend over de werkzaamheid hiervan bij grotere groepen patiënten. Vandaar dat wij als team hiermee terughoudend zijn en er alleen bij een klein aantal ziektebeelden gebruik van maken.


Revalidatietraject

Als behandeling niet mogelijk is of niet goed werkt is er vaak veel winst te behalen met een gespecialiseerd revalidatie-traject. De revalidatiearts maakt meestal een oefenprogramma op maat voor uw kind.

lees meer

Revalidatietraject

Soms blijkt het onmogelijk om met één soort behandeling voldoende pijnvermindering te krijgen. Het kan ook zijn dat er verder geen medische behandelingen meer mogelijk zijn. In beide gevallen is er met een gespecialiseerd revalidatie-traject vaak heel veel winst te behalen. Zo’n traject bestaat meestal uit het maken van een oefenprogramma op maat door de revalidatiearts. Daarbij wordt ook gekeken naar welke factoren in het dagelijkse leven en de omgeving de pijnklachten in stand kunnen houden.

Hiervoor verwijzen wij uw kind door naar de Sint Maartenskliniek in Nijmegen of een gespecialiseerd centrum dichter bij huis.


Sociale pediatrie

De sociaal pediater/kinderarts sociale pediatrie besteedt aandacht aan biologische, psychologische en sociale factoren als oorzaak of als gevolg van gezondheidsproblemen. 

lees meer

Sociale pediatrie

Uniek in Nederland is de samenwerking met de sociaal pediater/kinderarts sociale pediatrie, dokter Haanstra, van het Maasziekenhuis Pantein Beugen. Ook al is uw kind uitgebreid bekend bij een arts/medisch specialist van de kindergeneeskunde, toch vindt vaak deze verwijzing plaats naar dokter Haanstra om zo veel mogelijk effecten van de pijnklachten van uw kind op zijn/haar functioneren in kaart te brengen. 

Sociale Pediatrie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met het kind en gezondheidsklachten in relatie tot zijn omgeving. De sociaal pediater/kinderarts sociale pediatrie besteedt aandacht aan biologische, psychologische en sociale factoren als oorzaak of als gevolg van gezondheidsproblemen. 

Meer informatie


Omgaan met pijn

Als uw kind lange tijd pijn heeft, wordt het omgaan met de pijn voor uw kind steeds moeilijker. Er zijn verschillende technieken die kunnen helpen om met de pijnklachten om te gaan.

lees meer

Omgaan met pijn

Iedereen heeft een bepaalde manier om met pijn om te gaan. De een blijft doorgaan met zijn normale bezigheden, een ander zoekt afleiding en nog een ander neemt tijdelijk wat extra rust. Dat is voor iedereen verschillend en bij kortdurende pijn is er geen goede of foute manier om hierop te reageren.
Als de pijn langdurig aanwezig blijft ontstaat een vicieuze cirkel waarbij het omgaan met de pijn steeds moeilijker wordt en de last van de klachten steeds groter. Er zijn verschillende technieken die kunnen helpen om met de pijnklachten om te gaan, bijvoorbeeld:

  • afleidingstechnieken
  • hypnose
  • biofeedback
  • yoga
  • mindfulness

Het is bewezen dat dit soort technieken de pijnprikkels vanuit de hersenen verminderen. 

Coaching voor ouders

Een kind met chronische pijn kan veel invloed hebben op de relatie tussen ouder en kind en op het gezin als geheel. Daarnaast kan er sprake zijn van werkverzuim van de ouders of dure behandelingen met financiële consequenties. Veel ouders vinden het lastig om om te gaan met de langdurige pijnklachten en weten soms niet meer hoe ze hun zoon of dochter het beste kunnen ondersteunen. Sommige kinderen moeten juist gestimuleerd worden en andere kinderen juist afgeremd. Het kan moeilijk zijn om hierin de juiste balans te vinden. Daarnaast spelen ook eigen bezorgdheid, onmacht en stress mee in de reactie op de pijnklachten van het kind. Om ouders hiermee te helpen adviseren we soms ook coaching voor ouders.


Uw kind helpen

U kunt uw kind op verschillende manieren helpen om zo goed mogelijk om te gaan met pijn. Zorg voor rust en regelmaat, geef uitleg en toon begrip en zorg voor afleiding en ontspanning. 

lees meer

Uw kind helpen

U kunt uw kind op verschillende manieren helpen om zo goed mogelijk om te gaan met pijn:


  • Medewerkers
  • Intranet