Over PESA vruchtbaarheids­behandeling

Bij een PESA (Percutane Epididymale Sperma Aspiratie) zuigt de arts met een naaldje vocht uit uw bijbal (epididymus) op. Dat gebeurt onder lokale verdoving. Vervolgens kijken we of er zaadcellen in het opgezogen vocht aanwezig zijn.

Waarom PESA?

Wanneer u als gevolg van een verstopping in de zaadleiders geen zaadcellen in de zaadlozing hebt, heeft dit gevolgen voor de kans op zwangerschap van uw partner. Met een PESA kunnen we onderzoeken of we zaadcellen uit uw bijbal kunnen verkrijgen. Als dit inderdaad zo is, vriezen we indien mogelijk de zaadcellen in die we tijdens het onderzoek vinden. Later gebruiken we deze voor de ICSI-behandeling.

De PESA-behandeling

De PESA-behandeling voeren we uit op de afdeling Voortplantingsgeneeskunde. Een uroloog voert de behandeling uit en wordt daarbij geassisteerd door een verpleegkundige. De PESA duurt ongeveer 45 minuten.

Tijdens de ingreep ligt u met ontbloot onderlichaam op een behandeltafel. Uw balzak wordt bestreken met jodium en we leggen er steriele doeken omheen. Daarna zorgen we met enkele prikjes voor een plaatselijke verdoving. De uroloog haalt met behulp van een injectienaald en spuitje wat vocht uit uw bijbal. De aanwezige analist bekijkt direct onder de microscoop of er voldoende bewegende zaadcellen in dit vocht zitten. Er zijn daarbij verschillende mogelijkheden:

  • We vinden voldoende zaadcellen. Deze vriezen we in voor een ICSI-behandeling. Als eventueel ingevroren zaad op de dag van de punctie toch niet voldoende blijkt te zijn, kan een acute PESA noodzakelijk zijn.
  • We vinden zaadcellen, maar onvoldoende om in te vriezen. Dan voeren we op de dag van de eicelpunctie van uw partner nogmaals een PESA uit waarna we de zaadcellen van de PESA niet eerst invriezen, maar direct gebruiken om de eicellen van uw partner te bevruchten.
  • We vinden geen zaadcellen. Dan herhaalt de uroloog de handeling op één of meer andere plaatsen in de bijbal. Als we ook daar geen zaadcellen aantreffen, overlegt de uroloog met u of we meteen doorgaan met een TESE-behandeling.

Over PESA vruchtbaarheids­behandeling

Bij een PESA (Percutane Epididymale Sperma Aspiratie) zuigt de arts met een naaldje vocht uit uw bijbal op. Dat gebeurt onder lokale verdoving.

Over de behandeling

Radboudumc boven landelijk gemiddelde resultaten IVF/ICSI

Onze resultaten liggen de afgelopen jaren boven het landelijk gemiddelde. Per gestarte IVF/ICSI behandeling ligt de kans op een doorgaande zwangerschap de afgelopen jaren tussen de 20 en 30%

bekijk grafieken

Radboudumc boven landelijk gemiddelde resultaten IVF/ICSI

De meeste IVF klinieken publiceren hun resultaten van vruchtbaarheidsbehandelingen op internet. Dan kunt u een beeld krijgen van hun prestaties. Bij het vergelijken van die resultaten is het belangrijk om te weten hoe de succeskans precies berekend is; wordt de kans op een zwangerschap bijvoorbeeld genoemd per gestarte cyclus, per punctie of per terugplaatsing? De kans op een zwangerschap per terugplaatsing zal hoger zijn dan per gestarte cyclus, omdat niet elke gestarte cyclus leidt tot een terugplaatsing. Ook is er een verschil tussen een positieve zwangerschapstest en een doorgaande zwangerschap, en de definitie voor een doorgaande zwangerschap kan per kliniek verschillen. Om een echte vergelijking te kunnen maken, moeten dus ook vergelijkbare berekeningen gebruikt worden.

In de onderstaande grafiek laten we zien hoe de resultaten van het Radboudumc zijn in vergelijking met de gemiddelde resultaten van alle klinieken in Nederland. Deze cijfers zijn op dezelfde manier berekend; de kans op een doorgaande zwangerschap per gestarte cyclus (ieder jaar gepubliceerd op de website van NVOG). Met doorgaande zwangerschap bedoelen we hier: 10 weken zwanger vanaf de datum van de punctie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen IVF en ICSI.

Grafiek
Grafiek

bron: De gynaecoloog website, IVF resultaten, IVF-cijfers 2021: meer IVF-behandelingen en meer IVF-babies 

In de grafieken is te zien dat de gemiddelde landelijke zwangerschapskans (donkerblauwe balkjes) vrijwel stabiel is in de afgelopen jaren. De zwangerschapskans bij het Radboudumc (lichtblauwe balkjes) ligt stabiel vergelijkbaar met of hoger dan het landelijk gemiddelde voor zowel IVF als ICSI. 

 


Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen

Als een man verminderd vruchtbaar is, betekent dit meestal dat er een probleem is met zijn zaadcellen. lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

  • Het Radboudumc is het meest ervaren in ICSI behandelingen met PESA en TESE zaad
  • Door onze ruime ervaring zijn onze zwangerschapsresultaten na PESA en TESE zeer goed
  • Het wetenschappelijk onderzoek dat onze afdeling op dit gebied uitvoert is toonaangevend

40 jaar IVF in het Radboudumc

Inmiddels zijn er meer dan 12.000 kinderen via IVF in ons ziekenhuis ter wereld gekomen.

lees meer

De PESA behandeling staat gepland

Voordat u de PESA-behandeling krijgt, is het belangrijk om u aan bepaalde leefregels te houden.

Lees meer

De PESA behandeling staat gepland

Voordat u de PESA-behandeling krijgt, is het belangrijk om rekening te houden met onderstaande zaken:

De planning

Staat uw ingreep gepland en heeft u twijfels / zorgen over het door laten gaan van de ingreep. Neem dan contact op tijdens het verpleegkundig spreekuur van de poli Voortplanting tijdens werkdagen van 8.00 - 9.00 uur. U kunt ook de optie afspraken gebruiken in ons keuzemenu van 8.30- 12.00 uur.

Mocht u door persoonlijke omstandigheden af moeten zien van de ingreep, laat het zo snel mogelijk weten zodat we de plek weer kunnen opvullen. Dit zodat de lijst van wachtenden niet onnodig oploopt.

Behandelingen binnen 24 uur gecanceld worden door ons in rekening gebracht.

Ziek of koorts

Bent u in de drie maanden vóór de PESA ziek geweest? Of heeft u koorts gehad? Neem dan contact met ons op. Mogelijk moeten we de PESA dan uitstellen, omdat de kans bestaat dat we dan tijdens de behandeling geen zaadcellen aantreffen. Ziekte en koorts kunnen namelijk nadelig zijn voor de kwaliteit van uw zaad.

Leefregels

Voor een zo optimaal mogelijke behandeling moet u zich houden aan enkele voorzorgsmaatregelen en leefregels. Dit doet u in de drie maanden voor de PESA.
De teelbal heeft ongeveer 74 dagen nodig om zaadcellen aan te maken. Voor een zo goed mogelijke resultaat adviseren wij de volgende leefregels vanaf minimaal 74 dagen (ongeveer 3 maanden) voor een PESA-, TESE- of ICSI- behandeling:

  • niet roken
  • geen drugs gebruiken
  • geen alcohol drinken
  • vermijd hogere temperaturen bij de balzak, dit betekent:
    • geen elektrische deken en/of stoelverwarming gebruiken
    • geen waterbed gebruiken
    • niet in bad gaan, maar kort douchen
    • geen sauna/jacuzzi/bubbelbad of wellness gebruiken
    • niet onder de zonnebank gaan
    • een laptop niet op schoot houden, ook niet met een kussen ertussen
    • de mobiele telefoon niet in uw broekzak, maar in de jaszak doen
  • elke dag minimaal 30 minuten bewegen (wandelen/fietsen). Als u sport, blijf dit dan evenveel doen. Als u vaak aan spinning of wielrennen doet, doe dit dan maximaal een keer per week.
  • gebruik geen verzorgingsproducten, zoals dag-, nacht- en anti-rimpelcrême. Hierin zitten ‘weekmakers’. Shampoo, douchezeep, deodorant en after shave mag u wel gebruiken.
  • eet gezond (vezel- en vitaminerijk, vet- en suikerarm)
  • Wilt u voedingssupplementen gebruiken, bespreek het dan met ons. Niet alle supplementen zijn betrouwbaar en/of getest. Tijdens uw consult bij ons, kunt u uw vragen stellen. Indien u uw vraag eerder wilt stellen, kunt u met ons contact opnemen.

Scheren

Een week vóór de PESA scheer u uw balzak en het gebied eromheen. Als u dit rond die periode doet, krijgen eventuele wondjes voldoende kans om te genezen. Dit vermindert het risico op infectie.


Lokale anesthesie Plaatselijke verdoving

Bij lokale anesthesie wordt een klein stukje huid plaatselijk verdoofd, bijvoorbeeld om een wond te hechten. lees meer

Lokale anesthesie Plaatselijke verdoving

Bij lokale anesthesie wordt een klein stukje huid plaatselijk verdoofd. De plek waar u geopereerd wordt, wordt verdoofd door middel van meerdere prikken (vergelijkbaar met tandarts verdoving). Tijdens de ingreep bent u bij bewustzijn.

Soms wordt deze vorm van anesthesie gecombineerd met sedatie. Om een gedeelte van uw lichaam te verdoven, injecteert de anesthesioloog een verdovend middel rond de zenuwen die op pijn reageren. Meestal zijn de zenuwen die ander gevoel en bewegen mogelijk maken ook tijdelijk uitgeschakeld.

Bijwerkingen

Onvoldoende pijnstilling
Het kan gebeuren dat de verdoving niet voldoende werkt. Als het mogelijk is, krijgt u dan extra verdoving. Helpt dat niet, dan kiest de anesthesioloog samen met u een andere vorm van anesthesie. Bijvoorbeeld extra pijnstillers of algehele anesthesie.

Na de operatie
Het is normaal dat u na de behandeling tintelingen voelt in uw arm of been. Dit komt meestal omdat de verdoving nog niet helemaal is uitgewerkt. Ook kan het zijn dat de zenuw door de verdoving wat geïrriteerd is geraakt.

Toxische reacties
Tijdens of na het aanbrengen van de verdovingsvloeistof kan een deel hiervan in uw bloed terechtkomen. Dit merkt u door een metaalachtige smaak, tintelingen rond de mond, oorsuizen of een onrustig gevoel.

Na de verdoving

Als de verdoving is uitgewerkt krijgt u langzaam weer gevoel terug. Uw wond gaat geleidelijk aan pijn doen. Hiervoor kunt u pijnstillers innemen.


Na de behandeling

Na de PESA mag u vrij snel naar huis. U mag zelf geen autorijden en brengt een extra persoon mee.

Lees meer

Na de behandeling

Direct na de PESA

 

U krijgt direct na de ingreep de uitslag van de analist die aanwezig is tijdens de ingreep. De vervolgstappen worden kort besproken door degene die de ingreep uitvoert, meestal is dit een afspraak op poli Voortplantingsgeneeskunde met uw partner.

Vervolgafspraak

Na de PESA maakt u een vervolgafspraak op de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde: vaak een video-consult. Uw arts bespreekt dan met u en uw partner het resultaat van de PESA en wat de mogelijkheden zijn voor een verdere behandeling.

Door de verdoving en het ondergaan van een ingreep, mag u niet zelf naar huis reizen. U brengt iemand mee, die u naar huis rijdt. 

Hoewel het een kleine ingreep is, is er altijd een kans op nabloeding.

 

Na een PESA kan de volgende dag op geleide van de klachten het "normale" leven weer worden opgepakt!

Hieronder geven wij u nog enkele adviezen:

 

  • De dag van de PESA doet u rustig aan.
  • U mag eventueel dezelfde dag al weer douchen. 
  • U kunt de eerste dagen een strakke onderbroek of zwembroek dragen. Deze houdt de balzak op zijn plaats waardoor u minder pijn heeft.
  • Heeft u een actief beroep? Neem dan wat rust op de dag van de behandeling. U vermindert zo de kans op nabloeding en dik worden van de balzak.
  • Heeft u pijn na de behandeling? Dan start u met 4x daags Paracetamol 1000mg. 
  • Vrijen kan weer vanaf de dag na de ingreep.

Wanneer contact opnemen met poli Urologie?

 

- het prikgaatje blijft nabloeden

- bij ernstige pijnklachten en indien de voorgeschreven pijnstillers niet of onvoldoende werken.

- bij koorts (temperatuur boven de 38 °C).

- bij zorgen en vragen

U bereikt de poli Urologie op werkdagen via keuzemenu op 024-3613803 van 8.00 - 17.00 uur.

In de avond of nacht wordt u doorverbonden naar de spoed dienst Urologie.

 

Twijfelt u over uw herstel, neem dan contact met de poli Urologie op.

 


TESE behandeling

Soms vinden we bij een PESA helaas geen zaadcellen. Dan proberen we of dit met een TESE-behandeling wel lukt. Als we ook bij de TESE géén zaadcellen vinden, kunnen we geen ICSI-behandeling bij u en uw partner opstarten.

Over TESE

Bewaar­overeenkomst voor invriezen

Wanneer we zaad, eicellen, embryo’s en ovariumweefsel van u invriezen en bewaren, vragen we u een bewaarovereenkomst te ondertekenen. Bekijk deze bewaarovereenkomsten hieronder. Uiteraard kunt u vragen hierover stellen tijdens uw afspraak of via mijnRadboud. lees meer

Bewaar­overeenkomst voor invriezen

Wanneer we zaad, eicellen, embryo’s en ovariumweefsel van u invriezen en bewaren, vragen we u een bewaarovereenkomst te ondertekenen. Bekijk deze bewaarovereenkomsten hieronder. Uiteraard kunt u vragen hierover stellen tijdens uw afspraak of via mijnRadboud.

Contact

Voortplantingsgeneeskunde

(024) 361 66 44


Naar uw afspraak adres & route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Afspraak op weekdagen of in het weekend

Bij Voortplantingsgeneeskunde gaan afspraken 7 dagen per week door. In het weekend is de looproute en aanmeldprocedure voor onze afdeling anders dan door de week.   

Wij zijn telefonisch bereikbaar op (024) 361 66 44 

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 859

Voortplantings­geneeskunde

Bij voortplantingsgeneeskunde houden we ons bezig met behandeling van vruchtbaarheidsstoornissen en hormonale stoornissen.

lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet