Bijwerkingen

Bij elke behandeling kunnen complicaties optreden, zoals een wondinfectie of een bloeding. Deze zijn afhankelijk van het type behandeling en de plek die behandeld wordt.

  • Pijn
  • Infectie
  • Nalekken
  • Verstopping van de drain

Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat u de instructies voor de verzorging van de drain goed opvolgt. Deze krijgt u na de ingreep mee vanuit het ziekenhuis.

Wanneer contact opnemen

Heeft u na de behandeling last van onderstaande symptomen, neem dan contact op met uw huisarts of de afdeling van uw behandelcentrum:

  • Buikpijn
  • Koorts boven 38.5 graden
  • Bij roodheid, gezwollen of ontstoken insteekopening van de catheter
  • Als het niet lukt om vocht af te laten lopen (afloopslang en -zak en zijn goed aangesloten) 
Patiëntenzorg Behandelingen Permanente ascites drain

Wat is een permanente ascites drain?

Wanneer er in de buikholte een abnormale ophoping van vocht plaatsvindt, spreekt men van ascites. Voor de afvoer van het vocht heeft u misschien al eens een interpunctie ondergaan. Met de permanente drain kunt u thuis de vochtafvoer zelf regelen. Dan hoeft u minder vaak naar het ziekenhuis te komen. lees meer

Wat is een permanente ascites drain?

Waarom krijgt u een permanente drain?

Wanneer er in de buikholte een abnormale ophoping van vocht plaatsvindt, spreekt men van ascites. U heeft dan last van een dikke opgezette buik. Voor afvoer van het vocht heeft u misschien in de afgelopen periode al één of meerdere puncties ondergaan. Met de permanente drain kunt u thuis de vochtafvoer zelf regelen. Het voordeel hiervan is dat u minder vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen. 

We noemen een permanente drain ook wel een rocket drain.

Wat is een permanente drain?

Een permanente drain is een flexibele slang van ongeveer 40 cm. lang met daarop een manchet. Deze manchet is een iets dikker gedeelte van de drain, gemaakt van zacht materiaal. Het deel van de drain met de manchet wordt onder de huid ingebracht. De manchet groeit vast in het weefsel onder de huid zodat de drain er niet uitglijdt.

Om ontstekingen te voorkomen wordt de drain eerst een stukje onder de huid geleid, van daaruit wordt de drain verder naar de vrije buikholte geleid. Aan het uiteinde van de drain, die in de buikholte ligt, zitten kleine gaatjes, hierdoor stroomt het vocht vanuit de buikholte gemakkelijk naar buiten. Het uiteinde van de drain wordt buiten het lichaam afgesloten met een dopje. Het vocht kan er alleen uitlopen als u de drain aansluit op een afloopslang met opvangzak.  


Contact

Afdeling Interventieradiologie

Binnen kantooruren (ma t/m vr van 08.15-17.00)
(024) 361 45 29

Buiten kantooruren en in het weekend (algemeen nummer Radboudumc). Laat u doorverbinden met de dienstdoende arts-assistent Radiologie.
(024) 361 11 11

Behandeling


Voorbereiding

Voorafgaand aan de behandeling wordt u opgenomen op de verpleegafdeling. Het is de bedoeling dat u 8 uur voor het onderzoek nuchter bent.

lees meer

Voorbereiding

Voorafgaand aan de behandeling wordt u opgenomen op de verpleegafdeling. Op de afdeling krijgt u een OK-jasje aan. Het is de bedoeling dat u 8 uur voor het onderzoek nuchter bent. Nuchter betekent: niet eten en niet roken. Tot 2 uur vóór het onderzoek mag u nog wel heldere vloeistoffen drinken (koffie en thee zonder melk, sap zonder pulp, water en aanmaaklimonade). In sommige gevallen is het ook nodig om bepaalde medicatie voor de operatie te staken. Uw arts zal dit met u bespreken.


De behandeling

Voor de behandeling wordt u naar de afdeling Radiologie gebracht. Daar brengen we de drain in uw buikholte. De ingreep duurt ongeveer 20 à 30 minuten. lees meer

De behandeling

Voor de ingreep meldt u zich op de afgesproken afdeling. De verpleegkundige geeft voorlichting over het onderzoek. U wordt hierna op afgesproken tijd met bed naar de afdeling Radiologie gebracht. U wordt eerst plaatselijk verdoofd. De radioloog maakt een klein sneetje in de buikwand. Daarna wordt de drain met behulp van een echo in de buikholte gebracht. Als het vocht goed weg loopt ligt de drain goed. Een klein deel van de drain ligt buiten uw buik en wordt afgesloten met een dopje. Omdat de manchet enige tijd nodig heeft om vast te groeien wordt het uiteinde van de drain eerst vastgezet met een hechting. De ingreep duurt ongeveer 20 á 30 minuten. 


Na de behandeling

Na de behandeling krijgen u en uw naaste uitleg over de verzorging en het gebruik van de drain. U mag dan voorzichtig opstaan onder begeleiding van de verpleegkundige. lees meer

Na de behandeling

Na de ingreep wordt u terug gebracht naar de afdeling. De verpleegkundige sluit een zak aan op de permanente drain zodat het vocht uit de buikholte af kan lopen. Uw bloeddruk en pols worden opgenomen en de wondjes worden gecontroleerd.  

Verzorging van de permanente drain

Op de polikliniek krijgen u en uw naaste uitleg over de verzorging en het gebruik van de drain. De materialen die u nodig heeft voor de verzorging krijgt u mee vanuit het ziekenhuis. Het is prettig als uw naaste u thuis kan helpen bij de verzorging. Via uw huisarts kunt u zo nodig thuishulp inschakelen.  

Nazorg

Wanneer alle controles goed zijn en u geen klachten heeft mag u voorzichtig opstaan. Bij het opstaan is het belangrijk dat dit onder begeleiding van de verpleegkundige gebeurt. Als er een grote hoeveelheid vocht afloopt kan dit duizeligheid tot gevolg hebben. Daarnaast kunt u nog enkele uren een onprettig gevoel in de buik hebben (hiervoor kunt u een paracetamol innemen). 


Bijwerkingen

Heeft u in de week na de behandeling last van onderstaande symptomen, neem dan contact op met uw huisarts of de afdeling van uw behandelcentrum. lees meer

Zwangerschap

Als u zwanger bent (of de mogelijkheid bestaat dat u zwanger bent), dient u dit door te geven aan uw arts. lees meer

Zwangerschap

Als u zwanger bent (of de mogelijkheid bestaat dat u zwanger bent), dient u dit door te geven aan uw arts. Tijdens het onderzoek maken we gebruik van röntgenstraling en contrastmiddel. Dit kan schadelijk zijn voor uw ongeboren kind. In overleg met u besluiten we of een onderzoek/behandeling kan wachten tot na de zwangerschap.

Uw afspraak


Verhinderd?

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie en Nucleaire geneeskunde. We maken dan, indien mogelijk, direct een nieuwe afspraak.
  • Medewerkers
  • Intranet