Wat is Glycopyrronium?
Glycopyrronium is beschikbaar in de vorm van een drankje. Dit drankje vermindert de hoeveelheid speeksel door de werking van een lichaamseigen stof (acetylcholine) te remmen. lees meerWat is Glycopyrronium?
Glycopyrronium is beschikbaar in de vorm van een drankje. Dit drankje vermindert de hoeveelheid speeksel door de werking van een lichaamseigen stof (acetylcholine) te remmen. Acetylcholine beïnvloedt verschillende organen in het lichaam, zoals blaas, darmen, longen, de iris in het oog en de speekselklieren.
Glycopyrronium remt de speekselproductie, zonder dat er een tekort aan speeksel ontstaat. De verwachting is dat de hoeveelheid speeksel na de behandeling met Glycopyrronium beter afgestemd is op de slikmogelijkheden van uw kind. Bij ongeveer 7 op de 10 kinderen werkt het medicijn goed. Er zitten wel mogelijke bijwerkingen aan dit medicijn.
Diagnose en onderzoek
Voor onderzoek en diagnose kan uw kind terecht bij de Slik- en kwijlpoli. lees meerBijwerkingen
Door het gebruik van Glycopyrronium kunnen er bijwerkingen optreden. Neem bij bijwerkingen direct contact op met de behandelend kinderarts, huisarts of kinderneuroloog van uw kind.
lees meerBijwerkingen
Door het gebruik van Glycopyrronium kunnen er bijwerkingen optreden. De arts die uw kind naar de Slik- en kwijlpoli heeft verwezen, de behandelend kinderarts en de huisarts worden op de hoogte gebracht dat uw kind start met het medicijn. Wij adviseren u dan ook om bij de start van het medicijn goed te letten op uw kind en eventuele bijwerkingen, zoals obstipatie, meteen te (laten) behandelen. Neem bij onderstaande bijwerkingen direct contact op met de behandelend kinderarts, huisarts of kinderneuroloog van uw kind.. Het kan zijn dat de arts besluit de dosering te verlagen of het gebruik van Glycopyrronium te stoppen.
Speeksel kan dikker worden
Door het gebruik van Glycopyrronium kunnen er bijwerkingen optreden. Eén van die bijwerkingen is het indikken van speeksel. Wij adviseren om bij de start van het medicijn het effect en bijwerkingen systematisch te evalueren. Bij kinderen met ernstige faryngale slikproblemen en een zwakke slikfunctie is het niet verstandig om dit medicijn te gebruiken.
Regelmatig voorkomende bijwerkingen
- maag-darmklachten, zoals misselijkheid, verstopping (obstipatie) en opkomend maagzuur
- te veel indikken van het speeksel
- droge mond
- droge ogen
- moeite met goed leegplassen van de blaas (dit merkt u als uw kind minder natte luiers heeft dan normaal)
Soms voorkomende bijwerkingen
- blozen, duizeligheid en wazig zien
- rode, warme, droge huid en niet kunnen zweten. Hierdoor kan uw kind oververhit raken bij koorts of als het in de omgeving erg warm is
- verstopte neus
- eventueel toename van epileptische aanval(len)
Zelden voorkomende bijwerkingen
- sufheid
- concentratiestoornissen
- rusteloosheid en stemmingswisselingen
- moeilijk kunnen plassen
Zeer zelden voorkomende bijwerkingen
- hartkloppingen. Als uw kind hier last van krijgt, waarschuw dan direct de behandelend arts.
Daarnaast kan de werking van dit medicijn worden versterkt door andere geneesmiddelen met een anticholinerge werking. Zoals bepaalde antipsychotica en tricyclische antidepressiva. Hier let de kinderneuroloog op bij het voorschrijven van glycopyrronium.
Contact opnemen
Neem contact op met uw huisarts of behandelend kinderarts, en zo nodig met de behandelend kinderneuroloog of de logopedist van het droolingteam als:
- Uw kind een van bijwerkingen vertoont na start gebruik Glycopyronium
- Als uw kind zich na start van gebruik opvallend vaak verslikt of moeite heeft met het eten/drinken
- Als u zich zorgen maakt
Na de behandeling
Het effect van Glycopyrronium is meestal binnen enkele weken merkbaar. Glycopyrronium wordt in stappen opgebouwd. Als bij een maximale dosering geen effect optreedt dan wordt gestopt met het medicijn. We verwachten niet dat het effect dan nog optreedt.
lees meerNa de behandeling
Het effect van Glycopyrronium is meestal binnen enkele weken merkbaar. Glycopyrronium wordt in stappen opgebouwd.
2 weken na de start van dit medicijn belt de kinderneuroloog om te informeren of er bijwerkingen zijn. Als die er niet zijn verhoogt u zoals afgesproken de glycopyrronium.
Als bij een maximale dosering geen effect optreedt dan wordt gestopt met het medicijn. We verwachten niet dat het effect dan nog optreedt.
Na 8 weken en 3 maanden na de start van dit medicijn wordt met u telefonisch overlegd, geïnformeerd naar de werkzaamheid en eventuele bijwerkingen. Als er geen bijwerkingen zijn kan besloten worden glycopyrronium langer te gebruiken en wordt u vervolgens over 3 maanden gebeld ter evaluatie.