Over de behandeling

In overleg met uw behandelend arts gaat uw kind behandeld worden met Botuline Toxine injecties (BOTOX) in de speekselklier(en). Deze behandeling vindt plaats tijdens een dagopname op de Dagbehandeling Operatiekamers van het Radboudumc. Heeft u na het lezen nog vragen, stel deze dan gerust aan de verpleegkundige of de behandelend arts.

Voor wie zijn de injecties geschikt?

Botuline toxine injecties kunnen worden toegepast vanaf de leeftijd van 4 jaar. Het is mogelijk om deze behandeling in de loop der tijd meerdere malen te herhalen. We streven er dan naar om de periodes tussen de behandelingen zo lang mogelijk te laten zijn op basis van de effecten bij de follow up metingen.

Wat is Botuline Toxine?

Botuline Toxine (BOTOX®), is een medicijn dat farmaceutisch wordt bereid uit een stof die door bepaalde bacteriën wordt gemaakt. Botox is in staat om de prikkeloverdracht van een zenuw naar een spier of klier te blokkeren, in dit geval op de mondbodem speekselklieren.

Als dit medicijn op een bepaalde plaats wordt toegediend geeft dat geen bijwerkingen op andere plaatsen in het lichaam of organen. Bij hoge uitzondering maakt het lichaam afweerstoffen aan. Hierdoor kunnen huiduitslag en jeuk ontstaan. Botox kan dan niet meer gebruikt worden.


Over de behandeling

In overleg met uw behandelend arts gaat uw kind behandeld worden met Botuline Toxine injecties (BOTOX) in de speekselklier(en). lees meer

De behandeling

Het overmatige speekselverlies is te behandelen door de werking van de mondbodemspeekselklieren (glandula submandibularis) te verminderen. lees meer

De behandeling

De behandeling bestaat uit een gerichte injectie met Botox (links en rechts achter de kaakrand) in 2 van de 6 grote speekselklieren. Uit onderzoek is gebleken dat deze behandeling bij ruim 50% van de kinderen naar tevredenheid werkt voor een periode van 6 tot 8 maanden. Soms werkt het langer.

Meestal ontstaat er geen tekort aan speeksel. Er blijven namelijk voldoende werkzame speekselklieren over (de oorspeekselklieren). De verwachting is dat de hoeveelheid speeksel na de behandeling beter afgestemd is op de slikmogelijkheden van uw kind.

Het kan zijn dat uw kind al ooit een behandeling heeft ondergaan van de mondmodem speekselklieren. Als het resultaat daarvan klein was of niet optimaal, dan is het soms mogelijk om de oorspeekselklieren (parotis) te behandelen.

Botox injecties

  • U wordt om 8.00 uur op de dag-unit KNO verwacht (de naam van de afdeling en de routebeschrijving worden u apart door het secretariaat toegezonden).
  • Uw kind mag die ochtend niet eten of drinken en moet dus ‘nuchter’ zijn.
  • De injecties vinden plaats vanaf 8.00 uur.
  • Zoals mondeling uitgelegd, vinden de injecties onder narcose plaats. De behandeling bestaat uit een dubbelzijdige prik (links en rechts) in de mondbodemspeekselklieren net achter de kaakrand.
  • De behandeling duurt ongeveer 7 minuten.
  • Voordat uw kind weer uit de uitslaapruimte komt, is het ongeveer 11.00 uur.
  • U kunt om ongeveer 12.30 uur weer uit het ziekenhuis vertrekken.

Na de behandeling

Het effect van de Botox injecties is niet direct merkbaar. Het medicijn heeft 3 tot 5 dagen nodig om in te werken op de structuren in de speekselklier. lees meer

Na de behandeling

Het effect van de Botox injecties is niet direct merkbaar. Het medicijn heeft 3 tot 5 dagen nodig om in te werken op de structuren in de speekselklier.

Complicaties

Bij de ingreep wordt per speekselklier een volume van 1 ml ingespoten waarin de Botox is opgelost. Hoewel het slechts weinig voorkomt, kan dat de oorzaak zijn van een gezwollen gevoel waardoor het slikken circa 2 uur wat moeilijker gaat. Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij deze operaties een zeer kleine kans op complicaties aanwezig, zoals bloeding, wondinfectie, trombose of longontsteking. Het kan zijn dat slikken enkele dagen na de ingreep gedurende één tot twee weken wat moeilijker gaat of dat eten langer duurt in verband met het wennen aan minder speeksel in de mond.

Pijnstilling

Als uw kind naar huis gaat, bespreekt de verpleegkundige met u welke pijnstilling u mag gebruiken. Dit gebeurt in overleg met de anesthesioloog. Pijnstilling is zelden nodig.

Na Botox behandeling

Na 8 en 32 weken na de behandeling wordt poliklinisch in het ziekenhuis opnieuw de speekselvloed gemeten en worden de effecten van de behandeling geëvalueerd. Na het tweede controlemoment kan ook een eventuele vervolgbehandeling worden besproken. De nametingen duren ongeveer 1 uur in de tweede helft van de ochtend. 1 uur voor aankomst mag uw kind niet eten of drinken.


Contact opnemen

Neem contact op met uw huisarts, uw behandelend arts, de Dagbehandeling Operatiekamers of de logopediste als:
  • De wond ontstekingsverschijnselen vertoont: rood en warm is of er geïrriteerd uitziet of zwelling vertoont
  • De lichaamstemperatuur boven de 38.0˚ Celsius komt
  • Uw kind zich na de behandeling opvallend vaak verslikt of moeite heeft met het eten/drinken
  • U zich zorgen maakt

Afdeling Dagbehandeling Operatiekamers

Op de Dagbehandeling Operatiekamers vinden ingrepen en onderzoeken plaats waarbij u dezelfde dag weer naar huis gaat.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet