Wat is een klikprothese?
Een osseointegratieprothese wordt ook wel een 'klikprothese' genoemd. Deze prothese wordt tijdens een operatie in het bot van de stomp bevestigd met een metalen pen (stoma) door een opening in de huid.
lees meerVoor- en nadelen klikprothese
Een klikprothese is makkelijk en snel aan te doen. Uit onderzoek blijkt dat patiënten de prothese de hele dag aan hebben en lange afstanden kunnen lopen. Doordat de prothese direct vastzit aan het skelet kost lopen minder energie.
lees meerVoor- en nadelen klikprothese
Voordelen
Een klikprothese is makkelijk en snel aan te doen. Uit onderzoek blijkt dat patiënten de prothese de hele dag aan hebben en lange afstanden kunnen lopen. Doordat de prothese direct vastzit aan het skelet kost lopen minder energie.
Het Radboudumc heeft in 2011 een onderzoek gedaan bij de eerste 22 patiënten die voor een osseointegratieprothese in aanmerking kwamen. De kwaliteit van lopen en leven met de osseointegratieprothese werd vergeleken met de kwaliteit van lopen en leven met de kokerprothese.
Resultaten:
- De prothesedraagtijd neemt toe van 56 naar 101 uur per week.
- De loopsnelheid neemt toe met 32%.
- Het lopen met een osseointegratie prothese kost 18% minder energie.
- De prothese gerelateerde kwaliteit van leven verbeterde van 39 naar 62 punten op een schaal van 0 tot 100.
Patiënten gaven ook aan dat ze met de osseointegratieprothese het gevoel hadden hun eigen been weer terug te hebben. Ook gaven ze aan dat de kleding niet meer kapot gaat door de koker en dat ze minder rugklachten hebben doordat ze rechter staan en zitten. Met een kokerprothese zitten ze altijd met het bekken scheef op de stoel.
Voordelen osseointegratieprothese ten opzichte van de kokerprothese:
- Langer dragen van de prothese.
- Verder kunnen lopen.
- Beter kunnen zitten.
- Geen huidproblemen.
- Minder pijn.
- Stabieler lopen.
- Voelt alsof je je eigen been weer terug hebt.
- Ondergrond voelen waarop je loopt.
- Snel aan- en uitklikken van de prothese.
Nadelen
Osseointegratie is een veilige techniek. Infecties van het bot komen zeer zelden voor. Nadeel is dat de opening van de huid (stoma) 2 x per dag moet worden schoongehouden met water en zeep. Het is qua tijdsinvestering te vergelijken met tandenpoetsen. In sommige gevallen kan de huid op de plaats waar de prothese naar buiten steekt geïrriteerd raken. In het eerste jaar na de implantatie komt veel spierpijn en aanhechtingspijn voor. Deze pijn verdwijnt naarmate de stompspieren sterker en fitter worden.
Meer informatie
Pijn bij een klikprothese
Een klikprothese kan om verschillende redenen pijn doen. Met name tijdens de revalidatiefase kunt u daar last van hebben.
lees meerVragen over de prothese
Wat gebeurt er met het bot? Wie komt in aanmerking voor de prothese? Wordt de prothese vergoed? Kan ik alles doen?
lees meerVragen over de prothese
Wat gebeurt er met het bot?
De meeste mensen die een osseointegratieprothese krijgen hebben zwak bot door inactiviteitsontkalking. Door het jaren dragen van een kokerprothese worden het bot en de spieren niet belast. De spieren nemen af in omvang en het bot wordt dunner en zwakker. Bij een osseointegratieprothese wordt het bot weer op een normale manier belast en worden de stompspieren weer sterk en fit. Het bot van de patiënt vergroeit met de prothese zodat de prothese onderdeel van het lichaam wordt.
Wie komt in aanmerking voor een osseointegratieprothese?
Patienten die niet roken en:
- Problemen hebben met de koker (transpiratie, huidproblemen, pijn).
- Met de kokerprothese beperkte afstanden kunnen lopen.
- Niet comfortabel kunnen zitten met een kokerprothese.
- De prothese vaak verliezen tijdens activiteiten overdag.
- Rugklachten hebben door scheef staan, lopen en zitten.
Wordt de prothese vergoed door mijn zorgverzekering?
De osseointegratiebehandeling wordt volledig betaald door uw ziektenkostenverzekering. Het implantaat wordt ingebracht in het ziekenhuis en gaat levenslang mee. Het koppelstuk waarmee de prothese aan het implantaat bevestigd wordt moet één keer in de 3 tot 5 jaar worden vervangen. Deze kosten worden net als uw andere protheseonderdelen vergoed door uw zorgverzekering.
Kan ik alles doen?
Met een osseointegratieprothese kunt u alles doen. U kunt in bad, onder de douche, in de zee, in het zwembad, in de sauna, fietsen, mountainbiken, zeilen en autorijden.
Impactsporten zoals vechtsporten, voetbal en skiën wordt afgeraden. U kunt deze sporten wel beoefenen maar dan liever zonder de prothese. Aangezien het bot van de stomp verzwakt is, is de kans op botbreuken hoger. Na een goede revalidatie en geleidelijke opbouw van stompspieren en bot kan men na ongeveer 3 jaar wel hardlopen met een osseointegratieprothese.