Na de operatie

Doe het de eerste weken na de operatie rustig aan en draag een strakke onderbroek of zwembroek. U mag niet te zwaar tillen (maximaal vijf tot zes kilo). U mag niet te veel lopen, niet te lang zitten en helemaal niet fietsen.

Werk

Meestal kunt u na één of twee weken weer werken. Dit hangt af van wat voor werk u doet. Doet u lichamelijk zwaar werk? Overleg dan met uw arts of twee weken rust genoeg is. Na de operatie kunt u voor een deel of weer helemaal vruchtbaar zijn. Dit wordt pas drie tot zes maanden na de operatie duidelijk.

Klachten

U heeft na de operatie kans op een bloeding of injectie en er kan vocht ophopen in de balzak. Krijgt u thuis last van klachten? Neem dan contact op met uw arts. Dit kan tijdens kantooruren via de polikliniek en buiten kantooruren via de verpleegafdeling. Het gaat om klachten als:
  • een flinke zwelling van het scrotum
  • ernstige pijn
  • meer dan 38 graden Celsius koorts
  • een wond die erg rood is of waar pus uit komt
Patiëntenzorg Behandelingen Operatie spatader in scrotum (varicocele)

Over varicocele

Een spatader in uw balzak kan niet goed zijn voor de aanmaak van sperma en uw vruchtbaarheid. Met een kleine operatie in uw balzak bindt de arts de spataders af. lees meer over varicocele

Over varicocele

Een spatader in uw balzak kan niet goed zijn voor de aanmaak van sperma en uw vruchtbaarheid. Met een kleine operatie in uw balzak bindt de arts de spataders af.

Varicocele

Een varicocele is een spatader in de balzak. In de balzak zitten verschillende aders. Die voeren het bloed af van de zaadballen naar de buik. Klepjes in de aders zorgen ervoor dat het bloed niet terugstroomt. Bij spataderen zijn de aders uitgezet. Hier werken de klepjes niet meer goed. Er gaat niet genoeg bloed naar de buik, maar het stroomt terug naar de zaadbal. Hierdoor kunnen afvalstoffen niet weg en wordt de temperatuur in de zaadbal hoger.

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

De operatie

U krijgt voor de operatie een verdoving. De arts maakt in uw balzak net boven de lies een sneetje en blindt de spataders af. U verblijft een of twee dagen in het ziekenhuis. lees meer over de operatie

De operatie

Verdoving

U krijgt voor de operatie een verdoving. Daarom gaat u vooraf naar het preoperatieve spreekuur van de anesthesioloog. Tijdens dit gesprek kijkt hij hoe gezond u bent. Als het nodig is, krijgt u meer onderzoeken. Ook krijgt u uitleg over welke vormen van verdoving er zijn en hoe de operatie zal gaan. 

Opname

U wordt opgenomen op de Short Stay Unit of de verpleegafdeling Urologie/Gynaecologie. U verblijft daar een of twee dagen. Meestal wordt u op de dag van de operatie opgenomen. Die dag krijgt u informatie over de afdeling waar u verblijft, de operatie, de verdoving en de pijnstillers na de operatie.

De operatie

De arts maakt in uw balzak net boven de lies een sneetje en bindt de spataders. Als u weer op de afdeling komt, heeft u een infuus. Bent u goed wakker, dan mag u meteen weer eten en drinken. Vier uur na de operatie moet u kunnen plassen. Als dat goed gaat, en het eten en drinken ook, wordt het infuus verwijderd. U krijgt op de operatiekamer een suspensoir aan die de balzak ondersteunt. De volgende dag vervangt u de suspensoir door een strakke onderbroek of zwembroek. De hechtingen lossen meestal vanzelf op.
 

Na de operatie

Doe het de eerste weken na de operatie rustig aan en draag een strakke onderbroek of zwembroek. Meestal kunt u na één of twee weken weer werken. Krijgt u thuis last van klachten? Neem dan contact op met uw arts. lees meer

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet