Patiëntenzorg Behandelingen Operatie bij borstkanker

Over borstoperaties

Een operatie is bij borstkanker meestal de eerst aangewezen behandeling. Dit kunnen verschillende behandelingen zijn, afhankelijk van uw situatie. lees meer

Over borstoperaties

Operatie bij borstkanker

Een operatie is bij borstkanker meestal de eerst aangewezen behandeling. Dit kan een borstbesparende operatie (lumpectomie) zijn gevolgd door bestraling, of een operatie waarbij de hele borst wordt verwijderd (ablatio). Samen met uw arts bespreekt u welke behandeling voor u het meest geschikt is. Na een ablatio kunt u kiezen voor een borstreconstructie.

Uitzaaiingen

Om eventuele uitzaaiingen naar de lymfeklieren in de oksel op te sporen, maken we voor of tijdens de operatie gebruik van de schildwachtklierprocedure. Als er sprake blijkt van uitzaaiingen, volgt okselklierverwijdering.

Behandeling Lumpectomie

Een lumpectomie is een borstbesparende operatie tegen borstkanker. Hierbij verwijderen we de tumor uit uw borst en blijft uw borst behouden. Na de operatie ziet uw borst er meestal wel anders uit. lees meer

Behandeling Ablatio

Als u niet in aanmerking komt voor borstsparende operatie, dan wordt de hele borst verwijderd. Sommige vrouwen kiezen hier zelf voor.

lees meer

Behandeling Borst­reconstructie

Bij een borstreconstructie probeert de plastisch chirurg uw borst zoveel mogelijk in de oude vorm te krijgen. Wanneer en hoe een borstreconstructie wordt uitgevoerd, verschilt per situatie.

lees meer

Behandeling Schildwachtklier­procedure bij borstkanker

Zowel bij een borstsparende behandeling als bij het verwijderen van de borst wordt onderzocht of er lymfeklieruitzaaiingen zijn door middel van een schilwachtklierprocedure. Tijdens de procedure verwijdert de chirurg de schildwachtklier(en) via een kleine snede in uw oksel. lees meer

Okselklier­verwijdering

Bij patiënten met borstkanker kan verwijdering van de okselklieren nodig zijn. De chirurg verwijdert de lymfeklieren in de okselholte aan de zijde van de behandelde borst. lees meer

Okselklier­verwijdering

Bij patiënten met borstkanker kan verwijdering van de okselklieren nodig zijn. De chirurg verwijdert de lymfeklieren in de okselholte aan de zijde van de behandelde borst. De ingreep is nodig bij verdenking op uitzaaiingen, of als er kankercellen in een of meer okselklieren zijn aangetoond. De okselklierverwijdering vindt meestal plaats tijdens de borstoperatie (borstsparende operatie of verwijdering van de hele borst).

Lymfoedeem

Na okselklierverwijdering kan het lymfevocht uit uw arm soms minder goed worden afgevoerd. Daardoor kan het lymfevocht zich ophopen en wordt uw arm dikker. Dit noemen we lymfoedeem. Lymfoedeem kan direct na de operatie optreden, maar ook pas jaren later.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Chemotherapie voor de operatie

Soms is de tumor in de borst zo groot, dat eerst chemotherapie wordt gegeven. Dit wordt een neo-adjuvante behandeling genoemd. Meestal is het doel van de chemotherapie de tumor te verkleinen, zodat een operatie alsnog mogelijk is.
  • Medewerkers
  • Intranet