De operatie
De arts verwijdert de baarmoeder. Meestal in combinatie met de eierstokken en eileiders. Afhankelijk van het type kanker worden ook de lymfklieren in het bekken en/of de vetschort verwijderd. Vaak kan deze operatie als (robot) kijkoperatie worden uitgevoerd.Contact
Casemanagers gynaecologische oncologie
(024) 818 63 34
Dringende medische vragen in de avonduren of in het weekend
(024) 361 34 38
Voorbereiding
Voordat we beginnen met de operatie, spreken we nog een aantal zaken met u door. De arts bespreekt bijvoorbeeld met u of een (robot) kijkoperatie mogelijk is. lees meerVoorbereiding
Voordat we beginnen met de operatie, spreken we nog een aantal zaken met u door. De arts bespreekt bijvoorbeeld met u of een (robot) kijkoperatie mogelijk is. Robotchirurgie is een kijkoperatie met een operatierobot. Met de operatierobot verwijdert de arts de lymfeklieren. Hierdoor krijgt u kleine littekens en bent u sneller hersteld van de ingreep.
Verloop van de operatie
Hoe uitgebreid de behandeling is, hangt af van het stadium en het type baarmoederkanker. De baarmoeder en eierstokken worden altijd weggehaald, tenzij u jonger bent dan 45-50 jaar. lees meerVerloop van de operatie
Hoe uitgebreid de behandeling is, hangt af van het stadium en het type baarmoederkanker. De baarmoeder en eierstokken worden altijd weggehaald, tenzij u jonger bent dan 45-50 jaar. U kunt dan met uw arts bespreken om de eierstokken te laten zitten, zodat u niet direct in de overgang komt. Bij uitbreiding in de baarmoedermond of verhoogd risico op uitzaaiingen is het soms nodig om ook de lymfeklieren en extra steunweefsel naast de baarmoedermond te verwijderen. Bij verdere uitbreiding verwijderd de arts zoveel mogelijk tumorweefsel. Dit type operatie duurt langer (2-4 uur). Meestal vindt de operatie plaats via de buik (abdominaal), soms via de schede (vaginaal). Welke behandeling in uw situatie nodig is, bespreekt de arts met u.
Na de operatie
Na de operatie blijft u nog enkele dagen in ons ziekenhuis om te herstellen. In de periode na de operatie kunt u zich onzeker voelen. Hier geven wij u enkele richtlijnen. lees meerUitslag weefselonderzoek
Het weefsel dat we tijdens de operatie hebben weggehaald, sturen we voor onderzoek op naar de patholoog. U hoort de uitslag van uw behandelend arts. Als u al thuis bent, heeft u later een uitslaggesprek op de polikliniek.
lees meerUitslag weefselonderzoek
Het weefsel dat we tijdens de operatie hebben weggehaald, wordt onderzocht naar de patholoog. Na 10 tot 14 dagen is de uitslag hiervan bekend. De uitslag bespreken we in een werkgroep met zorgverleners die gespecialiseerd zijn in de diagnostiek, behandeling en nazorg van patiënten met gynaecologische kanker. De groep komt wekelijks bij elkaar voor deze patiëntenbespreking. Hieruit volgt een advies voor controle of misschien verdere behandeling.
Uw behandelend arts bespreekt de uitslag en het resultaat van de bespreking met u. Als u al thuis bent, heeft u later een uitslaggesprek op de polikliniek. Het is verstandig om samen met een familielid of andere naaste naar deze afspraak te komen. Twee horen en onthouden meer dan één en u kunt dan na het gesprek alles nog eens nabespreken. Als u vooraf vragen heeft, is het handig deze op te schrijven zodat u niets vergeet.
Gevolgen van de operatie
Sommige vrouwen hebben na de operatie moeite met het ophouden van urine. Als tijdens de operatie lymfeklieren uit de buik zijn verwijderd, kunt u last krijgen van dikke benen. Door de operatie kan het gevoel tijdens vrijen anders zijn. lees meerGevolgen van de operatie
Lymfoedeem
Als tijdens de operatie lymfeklieren uit de buik zijn verwijderd, kunt u last krijgen van dikke benen. Deze klachten treden pas enkele maanden na de operatie op. U kunt deze klachten laten behandelen door een fysiotherapeut of huidtherapeut met ervaring in lymfedrainage. Daar hebt u geen verwijzing voor nodig. Ook kunt u het eerst jaar na de operatie een therapeutische elastische kous dragen. Vraag uw behandelend arts om een verwijzing hiervoor.
Urineverlies
Sommige vrouwen hebben na de operatie moeite met het ophouden van urine. Dan zijn tijdens de operatie de kleine zenuwen van de blaas geraakt. Deze zenuwen zorgen dat u het signaal krijgt dat u moet plassen. Functioneren de zenuwen niet, dan verliest u zonder aandrang vooraf ineens urine. U kunt dit voorkomen door de eerste maanden na de operatie regelmatig te plassen. Meestal keert het signaal dat u moet plassen na enige tijd geleidelijk terug.
Seksualiteit
Enkele weken na de operatie is uw wond in die mate hersteld dat u zonder angst voor beschadiging weer seksueel contact kunt hebben. Emotioneel gezien kan het echter langer duren voor u weer plezier beleeft aan vrijen. Het lichamelijk gevoel kan anders zijn en soms kan pijn ontstaan bij het vrijen. Door de operatie kan de schede wat korter zijn, en minder vochtig worden. Meestal helpt een glijmiddel. Het is belangrijk dat u de tijd neemt om te wennen aan de veranderde omstandigheden en erover praat met uw partner. Als u vragen
hebt of problemen ervaart, schroom dan niet deze te bespreken met uw behandelend arts of de verpleegkundige.
Baarmoederkanker (endometriumcarcinoom)
Baarmoederkanker is een kwaadaardig gezwel in het slijmvlies van de baarmoeder. Dit gezwel heet een tumor. In Nederland krijgen ongeveer 1800 vrouwen per jaar baarmoederkanker. Het is daarmee de meest voorkomende kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen.
lees meerBehandeling Anesthesie
Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.
lees meer