Patiëntenzorg Behandelingen Operatie aan de aangezichtszenuw

Operatie aan de aangezichts­zenuw

Tijdens de operatie plaatst de neurochirurg een klein kussentje tussen de hersenzenuw en de slagader. Hierdoor kunnen de ader en zenuw elkaar niet meer raken en verdwijnt de pijn.

Contact

Afdeling Neurochirurgie

(024) 361 66 04

Over aangezichtspijn

Bij aangezichtspijn klopt een slagadertje tegen de hersenzenuw nervus trigeminus. Dit veroorzaakt kortdurende scherpe pijnscheuten aan één kant van het gezicht. lees meer

Over aangezichtspijn

Bij aangezichtspijn klopt een slagadertje tegen de hersenzenuw nervus trigeminus. Dit veroorzaakt kortdurende scherpe pijnscheuten aan één kant van het gezicht. Door het kloppen van dit slagadertje tegen de zenuw ontstaan er veranderingen in de zenuwvezels. Met als gevolg de heftige pijnscheuten die u voelt. De pijn ontstaat bij praten, kauwen, slikken of bij kou. De pijn kan ook onstaan bij het aanraken van de neusvleugel of de zijkant van de neus.
 

Voor de operatie

Voor de operatie moet u uw haren wassen met een desinfecterend middel. Op de opnamedag vangt een verpleegkundige u op. Hij of zij neemt een korte vragenlijst met u door. lees meer

Voor de operatie

Voor de operatie moet u uw haren wassen met een desinfecterend middel. U krijgt hiervoor instructies op de polikliniek of op de verpleegafdeling.

Dag van opname

Voor de opname heeft u contact met de behandelend arts, anesthesioloog en de zaalarts.
Op de opnamedag vangt een verpleegkundige u op. Deze verpleegkundige wijst u de weg op de verpleegafdeling Neurochirurgie. Hij of zij neemt een korte vragenlijst met u door. U bespreekt met de anesthesioloog vanaf welk tijdstip u niet meer mag eten en drinken (nuchter zijn). U krijgt een bed toegewezen. Vervolgens wordt u voorbereid op de operatie.

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie maken we een kleine opening in uw schedel achter uw oor. Hij of zij maakt de slagader los die tegen uw zenuw aanklopt. Tussen de ader en zenuw plaatst de arts een kussentje. lees meer

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie maken we een kleine opening in uw schedel achter uw oor. De neurochirurg zoekt de slagader op die tegen de zenuw aanklopt en de aangezichtspijn veroorzaakt. De neurochirurg maakt deze vervolgens los van de zenuw. Daarna plaatst hij een klein kussentje van kunststof tussen de zenuw en de slagader. Zo kunnen de zenuw en de slagader elkaar niet meer raken. Het gevoel in uw gezicht blijft na de ingreep normaal.

Na de operatie

De meeste patiënten kunnen binnen 3 tot 5 dagen na de operatie naar huis. Vanaf 48 uur na de operatie mag u uw haren wassen met een milde shampoo. Tot 6 weken na de operatie mag u uw haren niet permanenten of kleuren.

lees meer

Na de operatie

Na de operatie komt u, als dat mogelijk is, op een eenpersoonskamer op de verpleegafdeling Neurochirurgie te liggen. Hier controleert de verpleegkundige regelmatig uw bewustzijn, bloeddruk, pupilreflexen en de wond. Afhankelijk van uw herstel en lichamelijke conditie kunt u vaak al snel weer beginnen met revalideren en mobiliseren. Hierbij kunnen een fysiotherapeut, logopedist of ergotherapeut worden ingeschakeld. Als u er behoefte aan heeft, kunt u contact opnemen met een maatschappelijk werker of een medewerker van de afdeling Zingeving en Spiritualiteit. Zij zijn aan de afdeling verbonden.

Naar huis

De meeste patiënten kunnen binnen 3 tot 5 dagen na de operatie naar huis.

Afspraak op polikliniek

Als u naar huis gaat, krijgt u een poliklinische afspraak mee voor een controlebezoek bij de neurochirurg.

Hechtingen

Als u hechtingen heeft die niet oplosbaar zijn, kunt u deze 8 dagen na de operatie bij uw huisarts laten verwijderen.

Haarverzorging

Vanaf 48 uur na de operatie mag u uw haren wassen met een milde shampoo. Tot 6 weken na de operatie mag u uw haren niet permanenten of kleuren.

Pijnstilling

Uw behandelend arts bespreekt met u hoe u de pijnstilling kunt afbouwen.

Sporten en autorijden

Uw behandelend arts bespreekt ook wanneer u bijvoorbeeld weer mag sporten en autorijden.


Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Contact opnemen met een arts

Heeft u een van de onderstaande symptomen? Neem dan contact op met uw behandelend arts via het algemene telefoonnummer Neurochirurgie.
  • Zwelling, roodheid, pijn van de wond
  • Openspringen of pus uit de wond
  • Hoge koorts
  • Lekkage van helder vocht uit de wond
  • Last van het licht (fotofobie)
  • Ernstige hoofdpijn
  • Toenemende sufheid

Complicaties

Na iedere operatie en narcose kunnen er onvoorziene gebeurtenissen (complicaties) optreden. Dit geldt ook voor een operatie aan de aangezichtszenuw. De neurochirurg informeert u voor de operatie over mogelijke complicaties.

Afdeling Neurochirurgie

De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.

lees meer

Behandeling Pneumatische kousen

Tijdens en na een operatie beweegt u minder en ligt u veel op bed. Dit verhoogt de kans op trombose. Om deze kans te verkleinen worden bij u pneumatische kousen aangemeten en gebruikt. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet