Een oogheelkundige ingreep onder lokale anesthesie
In overleg met uw oogarts heeft u besloten tot een operatie op de afdeling Oogheelkunde van het Radboudumc. Op deze pagina vindt u informatie over de gang van zaken rondom de operatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Dan kunt u deze aan de arts of de verpleegkundige stellen.
Contact
Afdeling Oogheelkunde
(024) 361 67 00
Voor specialisten en huisartsen
(024) 361 5104
Over de behandeling
Operatiedatum
U krijgt telefonisch en/of schriftelijk bericht over de operatiedatum. Wanneer u daarna nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de opnameplanning:
T (024) 361 3742.
Voorbereiding
Voorbereiding
- Heeft u de dagen voor de ingreep koorts, griep of een rood oog, geef dit dan door.
- Zorg dat u pijnstillers (paracetamol) in huis heeft voor eventuele pijnklachten na de operatie.
- Schrijf eventuele vragen van tevoren op, zodat u deze bij de hand heeft.
- Neem contact op als er iets wijzigt in uw gegevens.
- Gebruikt u bloedverdunners? Bespreek dit dan vóór de operatie met uw oogarts. In overleg wordt dan besloten of u hier tijdelijk mee moet stoppen of dat u kunt doorgaan. De meest gebruikte medicijnen die bloedverdunnend werken zijn:
- Aspirine (ascal, acetylsalicylzuur)
- Marcoumar (fenprocoumon)
- Sintrom (acenocoumarol)
- Naproxen (naprosyne)
- Plavix (clopidogrel)
- Persantin (dipyridamol).
Stop alleen met deze medicijnen na overleg met de arts die deze medicijnen heeft voorgeschreven. Wanneer u vragen heeft, neem dan contact op met de verpleegpost van de polikliniek Oogheelkunde: (024) 361 67 00, keuze 2.
- Gebruik geen make-up of crème rond uw ogen op de dag van de operatie.
Meenemen
- Uw medicijnpaspoort of een medicatieoverzicht van de apotheek.
- Neem geen waardevolle spullen mee, ook geen sieraden. Het Radboudumc is niet verantwoordelijk bij vermissing of diefstal.
Locatie
De operatie kan op verschillende locaties plaatsvinden.
-
Deze locatie vindt u via route 798.
lees meer -
Hier vindt u informatie als uw operatie plaatsvindt via een opname op C53 (routenummer 736).
lees meer
Operatie op C53
Voorbereiding
Op de dag vóór de operatie neemt u na 9.00 uur contact op met de afdeling opnameplanning (024) 361 67 00, keuze 4. U hoort dan op welk tijdstip u de volgende dag verwacht wordt. De mogelijkheid bestaat dat u om 7.15 uur aanwezig moet zijn. Als de operatie op maandag gepland is, neem dan de vrijdag vóór de operatie contact op. Het is verstandig om voor 2 dagen begeleiding en vervoer te regelen: voor de dag van de operatie en voor de controle op de polikliniek op de dag daarna (route 636, telefoonnummer: (024) 361 67 00). Soms is controle niet nodig, bijvoorbeeld bij een ooglidcorrectie, een behandeling met Triamcinolon en een behandeling met Avastine.
Dag van de operatie/ingreep
- U hoeft niet nuchter te komen. Eet en drink bij voorkeur licht verteerbare producten.
- Uw medicijnen kunt u gewoon innemen.
- Wilt u op de dag van de operatie geen gebruik maken van vette crèmes? Vette crème zorgt ervoor dat het te opereren gebied niet goed gedesinfecteerd kan worden.
- Gebruik geen nagellak en/of make-up, draag geen sieraden.
- Op de afdeling wordt gemengd verpleegd (dames en heren op een kamer).
- Veiligheid: rondom uw operatie zijn diverse veiligheidsmomenten ingebouwd. Vlak voordat de operatie van start gaat, neemt het gehele operatieteam een zogenaamde “time out”. Tijdens de controlemomenten wordt uw naam, geboortedatum en het te opereren oog gecontroleerd. Bij een van die momenten markeren we het oog dat geopereerd wordt met een pijl op uw voorhoofd.
Meenemen, voor het geval er een medische reden is dat u in het ziekenhuis moet overnachten:
- Kamerjas
- Pyjama
- Sloffen
- Toiletartikelen
- medicijnen die u gebruikt
Operatie/ingreep
U meldt zich op het afgesproken tijdstip op C53 (routenummer 736). Een verpleegkundige geeft u informatie over het verloop van de dag. Voor de ingreep krijgt u een operatiejasje aan. Ook starten we met de voorbereidende oogdruppels. De verpleegkundige brengt u naar de operatiekamer.
Na de operatie/ingreep
Na de operatie haalt een verpleegkundige van uw afdeling u op. U krijgt, afhankelijk van de soort ingreep, een antibioticumzalf in uw oog, een oogverband en/of een oogdop.
Pijnscore
De verpleegkundige vraagt u regelmatig naar de pijnscore. U kunt dit aangeven met een cijfer. De 0 wil zeggen dat u geen pijn heeft en 10 betekent de ergste pijn die u zich voor kunt stellen. Bij de behandeling van pijn is het belangrijk dat de pijn acceptabel is u. De pijn is acceptabel als:
- u het acceptabel vindt
- u er niet door belemmerd wordt
- de pijnscore kleiner of gelijk is aan 4
De zaalarts komt bij u langs. Afhankelijk van de ingreep en hoe u zich voelt, bepaalt de arts hoe laat u naar huis kunt. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, kunt u daar in overleg met uw behandelend oogarts weer mee beginnen.
Nazorg
Als u naar huis gaat, krijgt u informatie over de nazorg, een recept voor oogdruppels en/of oogzalf en een controleafspraak voor de volgende dag. Gaat u bij uw eigen oogarts op controle? Maak dan zelf een afspraak.
Haal de oogmedicatie, als dat mogelijk is, nog dezelfde dag op bij de apotheek.
Het oogverband mag u de ochtend na de operatie zelf verwijderen. Het mag iets rood verkleurd zijn. Bewaar de plastic beschermdop voor ‘s nachts.