Verzorging

Tijdens het verzorgen van uw gezicht, het poetsen van uw tanden en het verzorgen van uw ogen haalt de verpleegkundige het beademingsmasker even van uw gezicht af. Om ongemakken door de droge lucht te beperken, is het belangrijk om uw ogen en mond regelmatig te verzorgen.
Patiëntenzorg Behandelingen Non invasieve beademing

Over non invasieve beademing

Met non invasieve beademing wordt de ademhaling ondersteund om de gaswisseling in de longen te verbeteren. De ademhaling wordt dus niet volledig overgenomen. U blijft zelfstandig ademen. Uw ademarbeid neemt wel af. Dit betekent dat het ademen u minder kracht en energie kost.

Contact

Afdeling Longziekten

Longziekten
(024) 361 45 79
contactformulier

Verstoorde ademhaling

Tijdens de ademhaling nemen de longen zuurstof op en scheiden ze koolzuurgas uit. Als u niet effectief ademhaalt, kan deze gaswisseling verstoord raken. lees meer

Verstoorde ademhaling

Tijdens de ademhaling nemen de longen zuurstof op en scheiden ze koolzuurgas uit. Als u niet effectief ademhaalt, kan deze gaswisseling verstoord raken. Hierdoor kan het zuurstofgehalte in het bloed dalen en het koolzuurgehalte in het bloed stijgen. Dit noemen we respiratoire insufficiëntie. Dit kan allerlei klachten geven zoals: benauwdheid, hoofdpijn, concentratiestoornissen en sufheid overdag.

De behandeling

Non invasieve beademing (NIV) vindt plaats met behulp van een masker. Als u inademt geeft de machine lucht mee. Als u uitademt geeft de machine lichte tegendruk. De behandeling kan enkele uren tot enkele dagen duren. lees meer

De behandeling

Non invasieve beademing (NIV) vindt plaats met behulp van een masker. Er zijn verschillende soorten maskers, namelijk een neus-, mond/neus- en een totaal gezichtsmasker. Het masker zit vrij strak. Dit is nodig om deze techniek goed toe te kunnen passen. Als u inademt geeft de machine lucht mee. Hierdoor wordt het inademen makkelijker en krijgt u meer lucht binnen. U hoeft minder inspanning te leveren. Als u uitademt geeft de machine lichte tegendruk. Deze tegendruk zorgt ervoor dat er voldoende lucht in de longen achterblijft. Bij het opstarten van de NIV blijft er een verpleegkundige bij u in de buurt om te kijken hoe u de NIV ervaart. Hij of zij kijkt ook of het masker voldoende op uw gezicht aansluit. Tijdens de controles meten we uw bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed. We nemen ook bloed af. Zo kunnen we beoordelen of de NIV het gewenste effect heeft of dat we de instellingen van de machine moeten aanpassen. Als de NIV onvoldoende helpt om uw ademhaling te verbeteren kan het zijn dat overplaatsing naar de Intensive Care nodig is.

Duur behandeling

De behandeling kan enkele uren tot enkele dagen duren. Op basis van controles bekijken we voortdurend of de NIV goed genoeg werkt en of we ermee door kunnen gaan. Als de NIV niet genoeg werkt, u het masker niet verdraagt of er treden andere complicaties op, dan kunnen we ervoor kiezen om tot invasieve beademing over te gaan. We plaatsen u dan over naar de Intensive Care. Bij invasieve beademing gaat de beademing via een buisje in uw luchtweg.

Voor- en nadelen

Er zitten voor- en nadelen aan non invasieve beademing. Een voordeel is dat het kan plaatsvinden op meerdere afdelingen binnen het ziekenhuis. Een nadeel is dat het masker beklemmend kan aanvoelen. lees meer

Voor- en nadelen

Voordelen
  • Non invasieve beademing (NIV) kan plaatsvinden op meerdere afdelingen binnen het ziekenhuis. U hoeft dus niet meteen overgeplaatst te worden naar de Intensive Care.
  • U bent aanspreekbaar, in staat om te praten en eventueel om te eten.
  • NIV kunnen we op elk moment stoppen of starten. Hierdoor kan u afwisselend volledig zelfstandig ademen of ondersteuning krijgen van de beademingsmachine.
  • NIV veroorzaakt minder luchtweginfecties ten opzichte van invasieve beademing (beademing op de Intensive Care met een buisje in de luchtweg)
  • NIV kan de noodzaak tot invasieve beademing voorkomen.
Nadelen
  • Er kunnen drukplekken ontstaan door het het masker dat strak zit. We gebruiken speciale pleisters om dit zo veel mogelijk te voorkomen.
  • De machine geeft lichte tegendruk tijdens het uitademen. Dit kan ervoor zorgen dat u lucht inslikt, misselijk wordt en zelfs moet overgeven. Om dit te voorkomen krijgt u soms een maagsonde. Dit is een slang die via de neus naar de maag gaat.
  • Uw ogen kunnen gaan irriteren door lekkage van lucht langs het masker.
  • U kunt een droog gevoel in neus- en keelholte krijgen.
  • Het beademingsmasker kan beklemmend aanvoelen en uw kunt zich er angstig door voelen.

Waar moet u rekening mee houden?

  • U kunt gewoon praten. Dit kost wel meer inspanning en energie. Om familie en naasten te kunnen verstaan, moeten zij wat harder praten. Dit komt door de luchtstroom van de beademingsmachine.


  • Voeding

    In de meeste gevallen heeft of krijgt u een infuus. Hierdoor dienen we vocht toe. Soms krijgt u een maagsonde waardoor u eventueel voeding kunt krijgen. Als u zelf kan eten en drinken onderbreken we de non invasieve beademing tijdelijk. In het begin van de behandeling doen we dit zo min mogelijk.

  • Familie en naasten

    De eerste uren zijn door benauwdheid, onrust en/of angst vaak het moeilijkst. Om de behandeling optimaal te laten verlopen, kunt u als familie en naasten een ondersteunende rol hebben. U kunt uw dierbare motiveren en geruststellen. U moet wat harder praten om u verstaanbaar te maken. Korte zinnen en vragen die met ja en nee beantwoord kunnen worden, zijn dan fijn.

Afdeling Longziekten

Onze afdeling is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling bij (chronische en/of complexe) longaandoeningen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet