De behandeling

Het doel van de proefbehandeling is om te ontdekken of neurostimulatie kan helpen uw pijn te verminderen. Als door de proefbehandeling uw pijn flink vermindert, kunnen we een permanent systeem plaatsen. Dit gebeurt na overleg tussen u en uw arts. De proefbehandeling duurt ongeveer 2 weken.

U wordt opgenomen en krijgt een infuus met antibiotica. U krijgt een operatiejas aan en wordt naar de operatieruimte gereden. Hier ontvangt het operatieteam u en helpt u mee op uw buik te draaien. Daarna wordt u in slaap gebracht. Wanneer u slaapt wordt een elektrode in uw rug geplaatst. Meestal maken we u tijdens de ingreep wakker (u voelt geen wondpijn). We proberen nu uw pijngebied te stimuleren (met voelbare prikkels). Zodra u aangeeft dat we goed in uw pijngebied stimuleren wordt u weer in slaap gebracht en wordt de elektrode aangesloten aan een (externe) batterij die op uw rechter- of linkerzij op uw huid geplakt wordt. Deze ingreep duurt ongeveer 1-1,5 uur. U heeft na de operatie 4 uur bedrust. Nadat de stimulatie is ingesteld, de leefregels zijn uitgelegd en u gegeten, gedronken, geplast en weer even gelopen heeft, mag u dezelfde dag met ontslag. De volgende ochtend wordt u door ons gebeld en kunnen vragen beantwoord worden. Na 1 week zien we u terug op de poli. Tijdens de proefstimulatie is het belangrijk dat u goed bijhoudt hoe het met de pijn gaat. U krijgt een pijndagboek waarin u de pijnscores op vaste tijden noteert. Neem dit pijndagboek mee als u ter controle naar de pijnpoli komt.

Bij goed effect wordt 14 dagen na de proefbehandeling de definitieve behandeling, waarbij de batterij wordt geplaatst, gepland.


De behandeling

Het doel van de proefbehandeling is om te ontdekken of neurostimulatie kan helpen uw pijn te verminderen. De proefbehandeling duurt ongeveer 2 weken.

lees meer

Contact

Afdeling Neurochirurgie

(024) 361 66 04

Na de ingreep

U krijgt 4 uur bedrust. Aan het einde van de dag kunt u in principe weer naar huis. Na 1 week komt u terug voor een poliklinische controle. Het is belangrijk dat u rekening houdt met een aantal leefregels.

lees meer

Na de ingreep

U krijgt 4 uur bedrust. Daarna mag u voorzichtig mobiliseren. Aan het einde van de dag kunt u in principe weer naar huis. Na 1 week komt u terug voor een poliklinische controle om te controleren of de stimulatie effect heeft en u wond te verzorgen. Uw hechtingen hoeven niet verwijderd te worden. Dit wordt bij de definitieve implantatie gedaan.

U krijgt uitgebreide informatie en instructies over het gebruik van de handbediening. Met dit apparaatje kunt u de externe batterij harder, zachter, aan en uit zetten. Dit apparaatje is ongeveer even groot als de palm van uw hand. U krijgt een handleiding mee naar huis.
 

Leefregels proefbehandeling

Gedurende de proefperiode (2 weken) is het noodzakelijk dat u zich aan de regels houdt. Het doel hiervan is het voorkomen van complicaties zoals het verschuiven van de elektrode en infecties.

De eerste 4 uur na de implantatie heeft u bedrust. Het hoofdeinde mag 30 graden omhoog en u mag draaien met een rechte rug. Na 4 uur mag u uit bed en eind van de middag  mag u in principe met ontslag. Specifiek bij plaatsing van de elektrode cervicaal ( ter hoogt  van uw nek) adviseren we de eerste dagen zo min mogelijk ‘ja/nee’ te knikken. Wat vaak helpt hierbij is het dragen van een nekkraag. Deze kunt u bij een thuiszorgwinkel bestellen.

  • Maak geen plotselinge bewegingen met rug of nek.
  • Niet bukken, tillen en uitrekken.
  • Niet in bochten wringen.
  • Niet uw armen boven het hoofd houden.
  • Niet op uw buik slapen, wel op de rug of op de zij.
  • Ga in en uit bed of auto met een rechte rug.
  • Wandel en loop gedurende korte periodes met uw rug (nek) zo recht mogelijk
  • U mag de 1e 8 weken niet fietsen in het verkeer.

Om de wondgenezing te bevorderen:

  • U mag niet volledig douchen of een bad nemen tijdens de proefperiode.
  • Verband en pleisters droog houden.
  • Verwijder nooit zelf de pleisters. Zo nodig een ®Tegaderm bijplakken (zie patiënteninstructies wondzorg)
  • Trek niet aan de draad.
  • Laat de proefstimulator niet vallen of nat worden.
  • bij koorts boven de 38 graden Celsius; direct contact met uw huisarts opnemen ( uw huisarts overlegt met het Pijnteam)

bij krachtsverlies of doof gevoel in de benen; direct contact met uw huisarts opnemen (uw huisarts overlegt met het Pijnteam)

  • Medewerkers
  • Intranet