Wat is een PTNS behandeling?
Je komt binnenkort naar het ziekenhuis voor de PTNS behandeling. Door deze behandeling hopen we dat je minder snel of minder vaak een plasongelukje hebt en je blaas groter kan worden. lees meerWat is een PTNS behandeling?
Je komt binnenkort naar het ziekenhuis voor een PTNS behandeling. Door deze behandeling hopen we dat je minder snel of minder vaak een plasongelukje hebt en je blaas groter kan worden.
Tijdens de behandeling krijg je een dun naaldje in je enkel. Door het naaldje in de enkel kunnen we een zenuw prikkelen. Deze zenuw werkt als een kabeltje en loopt door tot aan je ruggenmerg. Hier komen alle zenuwen bij elkaar. Ook de zenuw voor de blaas komt hier uit. Via je enkel prikkelen we in de zenuw van je blaas. Hiermee kunnen we ervoor zorgen dat je minder snel of minder vaak moet plassen.
Contact Amalia kinderziekenhuis
Polikliniek
(024) 361 44 15
Verpleegafdeling
(024) 361 38 80
contactformulier
Naar uw afspraak polikliniek Amalia kinderziekenhuis
Ingang: Hoofdingang
Route: route 785
Naar uw afspraak polikliniek Amalia kinderziekenhuis
Bezoekadres
Polikliniek Amalia kinderziekenhuis
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Aanmelden
Meld uw kind aan bij de aanmeldzuil. Daar krijgt u een ticket met een oproepcode. Neem daarna plaats in de wachtruimte en wacht tot uw oproepcode op het wachttijdenscherm verschijnt. Op het scherm ziet u ook een kamernummer staan. Loop samen met uw kind naar de juiste kamer, de zorgverlener komt uw kant uit.
Afspraaktijden
Als het nodig is dat uw kind eerst wordt gezien door de doktersassistent, worden jullie 15 tot 30 minuten eerder uitgenodigd. De doktersassistent meet en weegt uw kind en doet soms ook wat andere metingen ter voorbereiding op de afspraak.
Meer informatie
- Lees hier hoe u uw kind kunt voorbereiden, wat belangrijk is om mee te nemen en waar u moet zijn.
Routebeschrijving
Een bezoek aan het ziekenhuis
Kom je voor een afspraak naar het Amalia kinderziekenhuis? Hier vind je meer informatie over wat er te doen is en wie je tegenkomt. lees meerVoor wie?
Het verhaal van Roos
Roos heeft iedere middag en avond natte plekken in haar onderbroek. Ze moet elke dag wel twee keer een schone onderbroek aandoen. Dat vindt ze helemaal niet leuk.
Het verhaal van Pim
Pim moet overdag heel vaak plassen en moet altijd rennen naar de wc. Hij heeft iedere avond een nat plekje in zijn onderbroek. Ook plast hij nog iedere nacht in bed. Pim wil hier graag vanaf.
Komt dit je bekend voor?
Tot nu toe heeft er geen behandeling goed gewerkt voor Roos en Pim ze willen erg graag droog worden. Misschien komt jou dit verhaal wel bekend voor en heb je al van alles geprobeerd. Dan kan deze behandeling je misschien helpen.
Voor de behandeling
Voordat je naar het ziekenhuis komt kun je de binnenkant van je enkel insmeren met speciale zalf. Deze zalf zorgt ervoor dat je het naaldje in je enkel minder voelt. lees meerDe behandeling
De verpleegkundige plakt een sticker onder je voet en prikt een naaldje bij je enkel. Aan de sticker zit een kabeltje. Dit kabeltje wordt verbonden aan een apparaatje. Hierdoor kun je een kriebelend gevoel onder je voet voelen. lees meerDe behandeling
Er mag iemand bij je blijven tijdens de behandeling. Je vader, je moeder of iemand anders die je graag bij je hebt.
De verpleegkundige plakt een sticker onder je voet. Aan deze sticker zit een kabeltje. Dit kabeltje gaat in een apparaatje. Op de plek waar je de verdovende zalf hebt gesmeerd, prikt de verpleegkundige een naaldje. Dit is een heel dun naaldje. Het apparaatje sluiten we aan. Hiermee kunnen we het kabeltje op verschillende 'zenders' zetten, net als de tv thuis.
De verpleegkundige zoekt de juiste zender. Hierbij is het belangrijk dat jij aangeeft wat je voelt en waar je het voelt. Je kunt onder je voet of bij je tenen wat voelen. Dit voelt als kriebelen.
De behandeling duurt per keer ongeveer 30 minuten.
Plasogelukjes of plasklachten bijhouden
Elke week vragen we hoe het gaat, of je nog plasongelukjes hebt gehad en hoe het met je andere plasklachten gaat. Probeer hier dus goed op te letten, je ouders kunnen je hierbij helpen
Soms vragen we je om (samen met je ouders) vragenlijsten of plaslijsten in te vullen. Deze lijsten gebruiken we om te kijken hoe het met jou en hoe het met het plassen gaat.
Halverwege de behandeling, vaak rond de 6e-8e PTNS behandeling heb je een telefonische afspraak met de arts of verpleegkundig specialist om de voortgang te bespreken en eventuele vragen te beantwoorden. Aan het einde van de 12 PTNS behandelingen kom je op de polikliniek bij de arts of verpleegkundig specialist om het vervolg van behandeling te bespreken.
Hoe lang duurt de behandeling?
In totaal kom je 12 weken achter elkaar op vrijdagmiddag voor de PTNS behandeling. Soms moeten we daarna de behandeling afbouwen.Amalia kinderziekenhuis
Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.
lees meer