Patiëntenzorg Behandelingen Nazorg gips bij kinderen

Nazorg gips bij kinderen

Uw kind heeft een gipsverband gekregen, bijvoorbeeld om arm of been, of een gipsbroek. De verpleegkundige zal voor ontslag samen met u uw kind verzorgen. U kunt alle vragen die opkomen met de verpleegkundige bespreken.

Aandachts­punten voor de verzorging thuis

Laat uw kind de ingegipste arm of been hoog en op een kussen leggen. Controleer geregeld of de vingers of tenen warm zijn, goed doorbloed (roze van kleur) en beweeglijk. Het gevoel in de vingers of tenen moet normaal zijn. Dus niet gevoelloos of juist pijnlijk. lees meer

Aandachts­punten voor de verzorging thuis

Laat uw kind de ingegipste arm of been hoog en op een kussen leggen. Controleer geregeld of de vingers of tenen warm zijn, goed doorbloed (roze van kleur) en beweeglijk. Het gevoel in de vingers of tenen moet normaal zijn. Dus niet gevoelloos of juist pijnlijk.

Gipsbroek

Draagt uw kind een gipsbroek, leg het dan op een harde matras. Gebruik moltons, lakens of handdoeken om de ruimte tussen de matras en het lichaam van uw kind op te vullen.  

Niet te strak

Controleer of het gips niet te strak zit. De ruimte tussen het lichaam van uw kind en gips moet zo zijn dat u een paar vingers onder de rand kunt plaatsen. Als uw kind bij normaal eetgedrag aangeeft dat hij of zij buikpijn heeft, kan dit een aanwijzing zijn dat het gips om de buik te strak zit.

Pijnstillers

Geef uw kind alleen pijnstillende medicijnen in overleg met uw huisarts.

Contact opnemen

Neem contact op met het ziekenhuis als uw kind last heeft van de volgende problemen:
  • vingers of tenen zijn opgezet
  • vingers of tenen zijn wit of blauw verkleurd
  • vingers of tenen slapen of tintelen
  • vingers of tenen zijn ongevoelig of juist pijnlijk

Hulpmiddelen

Uw kind heeft misschien hulpmiddelen nodig zoals een bed, po of een bedtafeltje. Neem contact op met Thuiszorg of de apotheek in uw woonplaats. Zij kunnen voor hulpmiddelen zorgen, u adviseren over het gebruik hiervan en ondersteunen bij de verzorging van uw kind.

Weer naar school

Een kind met een arm in het gips kan meestal snel weer naar school. Kinderen met een gipsbroek, of een been in het gips, zullen eventueel thuis les gaan volgen. Overleg dit met de school van uw kind.

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet