Wat is een low-vac drain?
Een low-vac drain is een dun slangetje, waarvan een deel is voorzien van kleine gaatjes. Uw arts plaatst de low-vac drain tijdens de operatie in de wond. Via de kleine gaatjes worden wond- en weefselvocht afgevoerd. lees meerWat is een low-vac drain?
U bent onlangs geopereerd. Na de operatie heeft de hoofd hals chirurg één of meerdere dunne slangetjes met kleine gaatjes (drains) in de wond achtergelaten. Via de kleine gaatjes in de drain worden wond- en weefselvocht afgevoerd. Zo kan er geen vochtophoping in het wondgebied ontstaan. Dit bevordert de wondgenezing.
De low-vac drain is een systeem dat wondvocht afvoert met een zogenaamd ‘laagvacuüm systeem’. Dit is een geheel gesloten systeem wat bestaat uit een slangetje, een toevoerslang, een afzuigbalg met afvoerslang en een opvangzakje (zie illustratie). Door het vacuümsysteem kan het wondvocht maar één kant op. De low-vac drain zit met een hechting aan de buitenkant vast aan de huid bij de insteekplaats, zodat deze niet verschuift als u zich beweegt. Over de insteekplaats van de low-vac drain wordt een verband aangebracht. U mag met deze low-vac drain naar huis.
De werking van de low-vac drain
Buiten het lichaam bevindt zich een vacuümsysteem dat door middel van laagvacuüm het overtollige vocht, bloed en wondvocht afzuigt. De toe- en afvoerslang zijn bevestigd aan de afzuigbalg en hebben elk één klem. Deze worden gebruikt bij het legen van de afzuigbalg en het opnieuw instellen van het systeem.
Twee terugslagventielen, één in het zakje en één in de afzuigbalg, zorgen ervoor dat het vocht niet terug kan stromen in de wond. Het zakje is met een schroefkoppeling verbonden met de blaasbalg; zowel de afvoerslang als het zakje zijn voorzien van een afsluitdopje. Het afvoerzakje is voorzien van een maatverdeling zodat de hoeveelheid vocht die (per dag) wordt afgevoerd, kan worden gemeten.
Contact
Poli Keel- Neus- en Oorheelkunde
(024) 361 49 64
Buiten kantoortijden
Vraag naar de verpleegafdeling C2 Hoofd Hals Chirurgie
(024) 361 11 11
Leefregels
U gaat naar huis met een low-vac drain. Er zijn een aantal dingen waar u op moet letten.
lees meerLeefregels
U gaat naar huis met een low-vac drain. Er zijn een aantal dingen waar u op moet letten:
- U mag niet baden (douchen mag wel als de insteekplaats is afgedekt).
- Gebruik geen zeep rondom de insteekplaats.
- Ga niet zonnen of onder de zonnebank.
- U mag niet meer dan 5 kg tillen.
- U mag niet sporten.
- Daarnaast is het is belangrijk om het rustig aan te doen. Let ook op dat u niet ergens achter blijft haken met uw low-vac drain.
Redenen om contact op te nemen
Bij de volgende complicaties vragen wij u altijd contact op te nemen. lees meerRedenen om contact op te nemen
Neem altijd contact op wanneer zich een van de volgende situaties voordoet:
- Uw low-vac drain lekt vocht bij de insteekplaats. De low-vac drain is waarschijnlijk verstopt geraakt.
- De low-vac drain is losgeraakt van het zakje.
- Het zakje is vol.
- De low-vac drain is losgeraakt uit de wond.
- U heeft koorts (38,5 graden Celsius of hoger).
- Uit de low-vac drain komt plotseling veel meer vocht dan de voorgaande dagen.
- Bij een productie van meer dan 100 milliliter per 24 uur adviseren wij u altijd contact op te nemen met de poli Keel- Neus- en Oorheelkunde of, buiten kantooruren, met de afdeling. De contactgegevens vindt u rechtsbovenaan de pagina.
Verzorging van uw drain
Controle
U controleert uw low-vac drain meerdere keren per dag.
De namen van de onderdelen van uw low-vac drain kunt u hier vinden. Let bij de controle op de volgende punten:
- Controleer meerdere keren per dag of de afzuigbalg vol (uitgezet) is. Kort na de operatie kan het vaker nodig zijn de afzuigbalg te legen.
- De pleister rond de drainopening mag blijven zitten. Alleen wanneer deze vies is, moet de pleister worden vervangen. Wanneer er lekkage optreedt uit de insteekplaats, dient de pleister ook vervangen te worden. Deze pleister kunt u zelf vervangen. Deze kunt u krijgen van de afdeling.
- Controleer de huid rondom de pleister op roodheid en zwelling. U mag hierbij eventueel uw pleister verwijderen als u dit noodzakelijk vindt.
Het legen van uw low-vac drain
De low-vac drain is veilig en makkelijk in gebruik. U leegt de afzuigbalg voordat hij helemaal is uit gezet. lees meerHet legen van uw low-vac drain
De low-vac drain is veilig en makkelijk in gebruik. U leegt de afzuigbalg voordat hij helemaal is uit gezet. Het is handig om dit op vaste tijden te doen, bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds. Maar wij adviseren u ook tussendoor te controleren of de afzuigbalg vol is. Kort na de operatie kan het nodig zijn de afzuigbalg vaker te legen.
Hieronder staat stapsgewijs beschreven hoe u uw low-vac drain op de juiste manier leegt:
- Sluit de bovenste klem (1), om de afzuigbalg te legen. Dit is de klem van de toevoerslang.
- Open de onderste klem (2). Dit is de klem van de afvoerslang.
- Druk met uw hand langzaam in het opvangreservoir (3), ook wel de afzuigbalk genoemd, waardoor het wondvocht naar het zakje stroomt. Herhaal deze handeling enkele keren totdat de afzuigbalg leeg is.
- Sluit de klem van de afvoerslang (4) weer.
- Open de klem van de toevoerslang (5) weer. Terwijl u dit doet moet u de afzuigbalk dicht knijpen. Let op! Als u dit niet doet, kan het wondvocht vanuit de wond niet meer afvloeien naar de afzuigbalg, waardoor er onder andere een zwelling kan ontstaan.
Voordat u met ontslag gaat, legt de verpleegkundige deze handelingen uit en oefent deze met u.
Thuiszorg
Als u de drain thuis niet zelf kunt verzorgen of hanteren, heeft u recht op thuiszorg. Dit wordt door de verpleegkundige met u besproken en voor u aangevraagd. De medewerker van de thuiszorg zal u dan één keer per dag bezoeken om de drain te controleren en om het zakje te verwisselen als dit nodig is. De rest van de dag dient u zelf de zuigbalg in de gaten te houden.Verwijdering van uw drain
De verpleegkundige van de poli keel- Neus- en Oorheelkunde beoordeelt aan de hand van de productie en kleur of uw low-vac drain verwijderd mag worden. lees meerVerwijdering van uw drain
De verpleegkundige van de poli keel- Neus- en Oorheelkunde beoordeelt aan de hand van de productie en kleur of uw low-vac drain verwijderd mag worden. U mag een uur vóórdat de drain verwijderd wordt 2 paracetamol van 500 mg innemen als u dit noodzakelijk vindt. De verwijdering van uw low-vac drain verloopt als volgt:
- De hechting wordt doorgeknipt en de drain wordt er uitgehaald. Tijdens het verwijderen kunt u enige pijn ervaren die direct na het verwijderen weer wegtrekt.
- De verpleegkundige sluit de insteekopening af met een verband. Meestal sluit de opening vrij snel en is een eenmalig verband voldoende. Als de verpleegkundige dit nodig vindt, krijgt u instructies en verbandmateriaal mee voor thuis.
- Als er toch nog veel lekkage optreedt uit de insteekopening, dan raden wij u aan om tijdelijk rustig aan te doen en minder te bewegen.
Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde
De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.
lees meer