Voorbereiding op de behandeling

Geen metaal

Metalen voorwerpen in of buiten uw lichaam worden zeer sterk naar het apparaat getrokken. Daarom mag u de MRI onderzoekskamer bijvoorbeeld niet betreden met een rolstoel of sleutels. Pasjes met een chip of magneetstrip, gehoorapparaten, mobiele telefoons of een horloge kunnen kapot gaan in de MRI onderzoekskamer. Heeft u of uw begeleider een pacemaker / defibrillator (of draden hiervan), geïmplanteerde kaakmagneetjes, neurostimulator in het wervelkanaal, blaasstimulator of niet-afkoppelbare insulinepomp dan mag u de MRI onderzoekskamer niet in. Dit geldt ook als u metaalsplinters in het oog heeft, of als u een bepaalde oudere vaatclip in het hoofd of een hartklep, of bepaald type gehoorbeenprothese heeft. De meeste moderne typen gewrichtsprothesen zoals in een heup of knie geven geen problemen.

Wij vragen u de MR-controlelijst over eventuele in uw lichaam ingebrachte materialen in te vullen en mee te nemen tijdens uw bezoek als u overal met “nee” antwoordt. Als u op een vraag met “ja” antwoordt, wilt u dan direct bellen met de afdeling Radiologie? U vindt de MR-controlelijst in een ander blokje op deze webpagina.

Afspraak anesthesie

Vooraf aan de ingreep krijgt u een afspraak op polikliniek Anesthesie. Hier controleert de anesthesioloog  uw hart en longen. Verder verzoeken we u een vragenlijst in te vullen en informeren we naar uw geneesmiddelengebruik. We vragen u daarom een actueel geneesmiddelenpaspoort mee te nemen. U kunt dit (kosteloos) laten maken bij uw apotheek.
 
Patiëntenzorg Behandelingen MRI cryoablatie van de nier

Over de behandeling

Door cryoablatie in de MRI-scanner uit te voeren kan de exacte plaats van de cryonaalden in de nier worden gecontroleerd nadat de cryonaalden met echografie precies in het kwaadaardig weefsel ingebracht worden. lees meer

Over de behandeling

MRI is een techniek om afbeeldingen van het lichaam te maken met behulp van een zeer sterke magneet en radiogolven. Hiermee kan de exacte positie van het kwaadaardige weefsel bepaald worden.
Cryoablatie is het bevriezen van weefsel door één of meerdere holle naalden in het kwaadaardige weefsel te plaatsen. Hierdoor bevriest het weefsel en gaat het dood. Door cryoablatie in de MRI-scanner uit te voeren kan de exacte plaats van de cryonaalden in de nier worden gecontroleerd nadat de cryonaalden met echografie precies in het kwaadaardig weefsel ingebracht worden.
 

Voorbereiding op de behandeling

Voor de behandeling zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. lees meer

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Verloop

Als u onder narcose bent, brengen we een urinekatheter in. Tijdens het onderzoek ligt u in de MRI-onderzoekskamer op de onderzoekstafel op uw buik, lees meer

Verloop

Als u onder narcose bent, brengen we een urinekatheter in. Tijdens het onderzoek ligt u in de MRI-onderzoekskamer op de onderzoekstafel op uw buik. U krijgt een extra antenne op uw rug zodat we de signalen uit uw lichaam goed kunnen meten. We maken opnamen van uw nier met het MRI-apparaat, een buis van 1,5 meter lang met een doorsnede van 70 cm. Afhankelijk van de grootte van de afwijking brengen we één of meerdere naalden in uw nier. Dit doen we via de  rugzijde. Met die naalden bevriezen we het kwaadaardige weefsel in uw nier.

De behandeling duurt gemiddeld 2-3uur.

Na de behandeling

Na de behandeling herstelt u in de uitslaapkamer. Doordat u een infuus in uw hand of arm heeft en een urinekatheter in uw blaas, hoeft u niet zelf te plassen. Uw urine kan er bloederig uitzien. lees meer

Na de behandeling

Na de behandeling herstelt u in de uitslaapkamer. Doordat u een infuus in uw hand of arm heeft en een urinekatheter in uw blaas, hoeft u niet zelf te plassen. Uw urine kan er bloederig uitzien.
 
Op de dag van de behandeling moet u in bed blijven. In overleg met de verpleegkundige mag u na de behandeling weer beginnen met eten en drinken. Als dit goed gaat, verwijderen we het infuus. De uroloog en/of interventieradioloog die de behandeling hebben uitgevoerd, komen na de operatie of de volgende ochtend met u bespreken hoe de behandeling is verlopen.
 
Een dag na de behandeling mag u weer rondlopen en verwijderen we de urinekatheter. U mag in principe naar huis als:
  • u na het verwijderen van de katheter twee keer goed heeft geplast
  • uw urine niet meer bloederig is
  • u geen koorts heeft
  • u weer normaal eet en drinkt
  • u zichzelf goed kunt verzorgen
  • u weet wanneer en hoe u uw arts moet waarschuwen 
In de eerste week na de behandeling mag u niet sporten, zwaar tillen en/of zwaar (huishoudelijk) werk doen.

Risico's en bijwerkingen

Zoals bij elke behandeling kunnen er complicaties optreden na dit onderzoek, zoals een wondinfectie, nabloeding of urinelekkage. lees meer

Risico's en bijwerkingen

Zoals bij elke behandeling kunnen er complicaties optreden na dit onderzoek, zoals een wondinfectie, nabloeding of urinelekkage. Beschadiging aan structuren die in de buurt liggen van uw nier zoals de darm, lever of milt kunnen we niet helemaal uitsluiten. De eerste paar dagen na de behandeling kan de huid van de naaldpositie op de rug blauw worden door een bloeduitstorting of opzwellen door vocht (oedeem). Door het vriezen kan een wondje ontstaan of de huid wat doof aanvoelen. Dit zal vanzelf weer verdwijnen, maar u mag hier een paracetamol voor innemen.
 
U moet direct contact opnemen met het ziekenhuis als:
  • u koorts heeft boven de 38,5 graden Celsius of langer dan 24 uur vanaf 38 graden Celsius
  • u ernstige (buik)pijn heeft die niet verdwijnt na het innemen van de voorgeschreven  pijnstillers of met de maximum hoeveelheid paracetamol (4x daags 2 tabletten van 500mg)
  • u plotseling niet meer kunt plassen
  • u hevig bloedverlies heeft en grote bloedstolsels plast
 
Binnen kantooruren kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie: (024) 361 38 03 of (024) 361 37 35. Na 17.00 uur en in de weekeinden neemt u contact op met de dienstdoende uroloog via (024) 361 11 11.

Contact

Afdeling Radiotherapie

Bereikbaar ma-vr 8.00-17.00
(024) 361 45 05

Buiten deze tijden alleen:
spoedeisende klachten WEL gerelateerd aan de bestraling
(024) 3611111
contactformulier

MR controlelijst 3 weken vóór uw MRI invullen

Het sterke magneetveld van het MR-toestel kan soms, wanneer zich metalen voorwerpen in of op uw lichaam bevinden, schadelijk zijn. lees meer

MR controlelijst 3 weken vóór uw MRI invullen

Het sterke magneetveld van het MR-toestel kan soms, wanneer zich metalen voorwerpen in of op uw lichaam bevinden, schadelijk zijn. Daarom vragen wij u een MR controlelijst in te vullen.

U kunt de MR controlelijst invullen via mijnRadboud óf als u de activatiecode heeft geactiveerd. We verzoeken u de controlelijst in te vullen 3 weken voor uw afspraak

Is uw antwoord Ja op 1 of meer vragen uit de lijst, dan ontvangen wij daarover een automatisch bericht en hebben wij voldoende tijd om uit te zoeken of u veilig in de MRI kunt. Bij implantaten vragen wij eventueel informatie op bij de fabrikant of bij het ziekenhuis waar het geïmplanteerd is.

Als u de vragenlijst via mijnRadboud volledig heeft ingevuld, dan kunt u zich aanmelden bij de aanmeldzuil. De aanmeldzuil controleert of u de vragenlijst volledig heeft ingevuld. Zo ja, komt er een ticket uit de zuil en kunt u met het ticket doorlopen naar de wachtkamer. Zo nee, verwijst de aanmeldzuil u naar onze baliemedewerker.

mijnRadboud

Meer informatie over mijnRadboud.

Activatiecode

Heeft u van ons een activatiecode gekregen in uw afspraakbrief, dan moet u de activatiecode activeren voordat deze verloopt. Instructiefilm (Youtube). U activeert de activatiecode via mijnRadboud. Daar vindt u tevens meer informatie over de activatiecode.

Direct inloggen

Om direct in te loggen op mijnRadboud, klik hier.
Later nogmaals naar mijnRadboud gaan, kan door te klikken op de afbeelding van het hoofd (deze afbeelding is op elke webpagina steeds rechtsboven in beeld).

Als invullen via internet niet mogelijk is

Vult u dan deze controlelijst in, 3 weken voor uw afspraak. De controlelijst gaat over eventuele in uw lichaam ingebrachte materialen in. In de lijst staat aangegeven wanneer u ons moet bellen. Neemt u deze lijst mee tijdens uw bezoek als u overal met “nee” antwoordt. De lijst levert u dan in bij de balie van de afdeling Radiologie. Als u de lijst op papier invult, kunt u zich niet aanmelden bij de aanmeldzuil, maar moet u zich aanmelden bij de balie.

  • Medewerkers
  • Intranet