Over mondverzorging bij nierinsufficiëntie en niertransplantatie
Het risico op gebitsproblemen is groter als u nierinsufficiëntie heeft of een niertransplantatie heeft gehad. U heeft meer kans op gaatjes en ontsteking van uw tandvlees. lees meerOver mondverzorging bij nierinsufficiëntie en niertransplantatie
Bij nierinsufficiëntie
Als u nierinsufficiëntie heeft, is het risico op gebitsproblemen groter. Daarom is mondverzorging belangrijk. U heeft meer kans op gaatjes en ontsteking van uw tandvlees. Hierdoor gaan uw tanden loszitten. Dit kan komen doordat u minder eiwitten eet. In plaats daarvan eet u meer koolhydraten. Koolhydraten worden in uw mond omgezet in zuren. Dit kan tandplak en daarmee de zuurproductie en de aantasting van de tanden versnellen. Ook vermenigvuldigen de bacteriën zich dan extra snel en vormen ze een nog dikkere laag aanslag. Hierdoor wordt het risico op loszittende tanden groter. Veel mensen met chronische nierschade gebruiken ook medicijnen die de speekselproductie remmen. Hierdoor krijgt u een drogere mond. Dit is niet bevorderlijk voor uw gebit.Na een niertransplantatie
Als u een niertransplantatie heeft gehad is mondverzorging ook belangrijk voor u. U moet voor de rest van uw leven Immunosuppressiva slikken. Deze medicijnen kunnen tandvleesverdikking veroorzaken. Daarnaast is bij u het immuunsysteem onderdrukt en heeft u een groter risico op een schimmel of infectie van in uw mond. Een goede mondverzorging is voor u belangrijk omdat:- Een slechte mondgezondheid kan lijden tot pijn. Hierdoor kunt u eet- en drinkproblemen krijgen. Dit is niet bevorderlijk voor uw gezondheidstoestand.
- Een slechte mondgezondheid kan leiden tot infecties zoals een longontsteking.
- Er een relatie kan zijn tussen tandvleesontsteking en het risico op hart- en vaatziekten. Dit komt doordat bij een tandvleesontsteking gevaarlijke bacteriën in de bloedbaan terecht kunnen komen, wat kan leiden tot bloedstolsels die een infarct of beroerte tot gevolg kunnen hebben.
Wat zijn veel voorkomende mondaandoeningen?
-
Onvoldoende speekselaanmaak (hyposialie) kan leiden tot een toename van gaatjes, ontstoken tandvlees, chronische ontsteking van uw tandweefsel en infecties.
lees meer
Hyposialie
Speeksel speelt een rol bij de bescherming van uw gebit en slijmvliezen. Onvoldoende speekselaanmaak (hyposialie) kan leiden tot een toename van gaatjes, ontstoken tandvlees, chronische ontsteking van uw tandweefsel en infecties.
-
Candidosis is een infectie van de slijmvliezen door Candida albicans.
lees meer
Candidosis
Candidosis is een infectie van de slijmvliezen door Candida albicans. In uw mond kunnen witte afschraapbare plekken zitten, of juist rood gekleurde slijmvliezen. De oorzaken zijn onvoldoende mondreiniging, verminderde speekselsecretie en het dragen van een gebitsprothese. Daarnaast kunnen immunosuppressieve geneesmiddelen en enkele ziekten bijdragen aan het ontstaan van candidosis. Een bijzondere vorm van candidosis is cheilitis angularis (ontstoken mondhoeken).
-
In uw mond zitten bacteriën die zuur kunnen vormen uit voedingssuikers als u de tandplak niet regelmatig verwijdert. Dit zuur veroorzaakt gaatjes en noemen we cariës.
lees meer
Cariës, pulpitis
In uw mond zitten bacteriën die zuur kunnen vormen uit voedingssuikers als u de
tandplak niet regelmatig verwijdert. Dit zuur veroorzaakt gaatjes en noemen we
cariës. Ook kunnen zenuwen en bloedvaten in het binnenste deel van uw gebitselementen aangetast worden en ontstoken raken. Dit noemen we pulpitis.
-
Tandplak kan leiden tot ontstoken tandvlees (gingivitis). Ontstoken tandvlees kan overgaan in een chronische ontsteking van uw tandweefsel.
lees meer
Gingivitis en parodontitis
Tandplak kan leiden tot ontstoken tandvlees (gingivitis). Ontstoken tandvlees ziet er rood en gezwollen uit. Het bloed gemakkelijk en kan ook pijnlijk zijn. Ontstoken tandvlees kan overgaan in een chronische ontsteking van uw tandweefsel. Dit noemen we paradontitis. -
Chronische tandvleesontsteking kan gepaard gaan met weefselvermeerdering van uw tandvlees (hyperplasie). Ook geneesmiddelen kunnen verdikking van uw tandvlees veroorzaken of versterken.
Uw afspraak bij het Radboudumc
Heeft u binnenkort een afspraak in het Radboudumc? Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over uw afspraak in ons ziekenhuis.
lees meerAfdeling Nierziekten
De afdeling Nierziekten onderzoekt en behandelt patiënten met nieraandoeningen. Omdat herstel van de nierfunctie vaak niet mogelijk is, richten onze artsen zich met name op het bieden van een nierfunctievervangende behandeling.
lees meer