Wat is een middenoorimplantaat?

Een middenoorimplantaat (een hoortoestel waarvan het hele toestel of alleen de sensor onder de huid zit) is mogelijk als een normaal hoortoestel voor u geen oplossing is.

Doelgroep

Bent u slechthorend en biedt de algemene zorg geen oplossing voor u? Dan krijgt u een doorverwijzing naar een academisch centrum. Bijvoorbeeld als uw gehoorgang gevoelig is voor ontstekingen; u verdraagt dan de afsluiting van de gehoorgang met een oorstukje niet. Daardoor is een normaal hoortoestel geen oplossing. Een middenoorimplantaat kan uitkomst bieden, afhankelijk van de aard en de mate van het gehoorverlies.

De implantaat

Een middenoorimplantaat is een hoortoestel waarvan het hele toestel of alleen de zogenoemde sensor onder de huid zit. De sensor is gekoppeld aan een van de middenoorbeentjes of het trommelvlies. We noemen deze implantaten ook wel onzichtbare hoortoestellen. In het Audiologisch Centrum werken we met middenoorimplantaten met een extern gedragen audioprocessor. Deze vangt het omgevingsgeluid op en bewerkt en versterkt dit. Daarna zendt de processor het signaal door naar een onder de huid geplaatste ontvanger. De ontvanger geeft het signaal door aan het trilelement in het middenoor. Dit element is weer gekoppeld aan de middenoorbeentjes.

Vervanging

Bij een afspraak voor vervanging krijgt u uw nieuwe middenoor audioprocessor uitgereikt. De afregeling wordt gecontroleerd en u krijgt een korte uitleg over de bediening van de processor en bijbehorende onderdelen.

Patiëntenzorg Behandelingen Middenoorimplantaten

Wat is een middenoorimplantaat?

Een middenoorimplantaat (een hoortoestel waarvan het hele toestel of alleen de sensor onder de huid zit) is mogelijk als een normaal hoortoestel voor u geen oplossing is. lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

In Nijmegen ontvingen inmiddels ruim zestig patiënten een semi-implanteerbaar hoortoestel. Dit waren allemaal patiënten met een chronische ontsteking van de gehoorgang.

Oorsuizen

Oorsuizen (tinnitus) houdt in dat u geluiden hoort die niet van buiten komen en voor anderen niet waarneembaar zijn.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Contact

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

(024) 361 35 06

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682 naar Plein A2 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 383

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682 naar Plein A2 Oost

Audiologisch Centrum

In het universitair Audiologisch Centrum (AC) onderzoeken en behandelen we gehoorproblemen en/of spraak- en taalproblemen.

lees meer

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet