Over de behandeling
Afhankelijk van de plaats van de tumor kunnen we het meningeoom verwijderen tijdens een operatie. Als het meningeoom op een lastige plek ligt kunnen we het eventueel bestralen. lees meerNaar uw afspraak adres en route
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 652 naar Plein A2 West
Naar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving
Voorbereiding op de operatie Fit4Surgery
Van de chirurg en casemanager krijgt u uitleg over het belang van een goede conditie voorafgaand aan de operatie. U wordt doorgestuurd voor het starten van Fit4Surgery om uw conditie te verbeteren.
meer informatieVoor de operatie
-
Op de dag van opname wast u uw haren met Hibicet. Dit heeft u gekregen op de pre-operatieve poli. Na het haren wassen mag u geen gel, haarlak of wax meer gebruiken.
-
Een onderdeel van de voorbereiding op de operatie is het maken van een navigatie-MRI.
lees meer
Behandeling Anesthesie
Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.
lees meerDe operatie
Bij de operatie maakt de arts een luikje in de schedel boven de plek waar de tumor zit. Na het openen van het harde hersenvlies kan de arts de tumor daarna met een speciaal apparaat weg trillen en wegzuigen.Begeleiding tijdens en na behandeling
Afhankelijk van de plek van het meningeoom kunt u verschillende klachten ervaren. Het omgaan met de gevolgen van uw klachten kan lastig zijn. De verpleegkundig specialist kan u hierin begeleiden. lees meerBegeleiding tijdens en na behandeling
Een meningeoom kan invloed hebben op het dagelijks leven. Afhankelijk van de plek van het meningeoom kunt u verschillende klachten ervaren waardoor u meer moeite kunt hebben met het uitvoeren van dagelijkse bezigheden. Denk hierbij aan het minder goed kunnen bewegen van een arm of been, achteruitgang in uw lichamelijke conditie, veranderingen in uw gedrag en emoties of meer moeite hebben met het maken van een planning.Het leren omgaan met deze gevolgen kan lastig zijn. Voor begeleiding tijdens en na de behandeling kunt u terecht bij uw verpleegkundig specialist. In sommige gevallen kan het zinvol zijn dat er een verwijzing volgt naar een revalidatiecentrum.
De uitslag
De verwijderde tumor sturen we altijd op voor pathologisch-anatomisch onderzoek. U krijgt de uitslag na 1 á 2 weken. De tumor kan na de operatie opnieuw groeien. lees meerDe uitslag
Hoe de operatie gaat en wat de eventuele gevolgen zijn, hangt af van de plaats en hoe groot de tumor is. Meningeomen groeien langzaam en geven vaak lang geen klachten. Hierdoor kunnen ze heel groot worden. Ook kunnen ze op plaatsen groeien waar een arts moeilijk bij kan, zoals diep aan de schedelbasis. De verwijderde tumor sturen we altijd op voor pathologisch-anatomisch onderzoek. U krijgt de uitslag na 1 á 2 weken.Als we de tumor helemaal konden weghalen, is nabehandeling meestal niet nodig. Soms kan de arts de tumor niet helemaal verwijderden. Dit hangt meestal samen met de plaats waar de tumor zit. Omdat de tumor na operatie opnieuw kan groeien, blijft u een tijd onder controle bij uw arts en zullen er in de follow-up MRI-scans worden gemaakt. Zien we bij een controle dat de tumor opnieuw groeit, dan bespreken we met u welke behandelopties er zijn. Dit kan eventueel een nieuwe operatie zijn of een bestraling. Bestraling kan ook nodig zijn als de tumor kwaadaardig is geworden. Het doel van de bestraling is de (rest)tumor te laten stoppen met groeien. Dit lukt helaas niet altijd.
Na de operatie
Na de operatie
Op de verpleegafdeling komt u, als dat mogelijk is, op een eenpersoonskamer te liggen. Hier controleert de verpleegkundige regelmatig uw bewustzijn, bloeddruk, pupilreflexen en de wond. lees meerNa de operatie
Op de verpleegafdeling komt u, als dat mogelijk is, op een eenpersoonskamer te liggen. Hier controleert de verpleegkundige regelmatig uw bewustzijn, bloeddruk, pupilreflexen en de wond. Afhankelijk van uw herstel en lichamelijke conditie kunt u vaak al snel weer beginnen met revalideren en mobiliseren. Hierbij kunnen een fysiotherapeut, logopedist of ergotherapeut worden ingeschakeld.
-
- Vanaf 48 uur na de operatie; op de tweede dag na de operatie mag u uw haren wassen met een milde shampoo.
- Tot 6 weken na de operatie mag u uw haren niet permanenten of kleuren.
-
Na de operatie stuurt de neurochirurg het tumorweefsel naar de afdeling Pathologie voor verder onderzoek. Aan de hand van de uitslag van dit onderzoek kan de behandelend arts u meer vertellen over de aard van de tumor, de prognose en de nabehandeling. De uitslag van het weefselonderzoek komt meestal binnen 1 tot 3 weken binnen. Elke maandag is er een multidisciplinair overleg waarbij de geopereerde patiënten worden besproken. Als de uitslag van het weefselonderzoek beschikbaar is, wordt er een behandeladvies opgesteld. Op de woensdag na het multidisciplinair overleg wordt u op de (combi) polikliniek verwacht om de uitslag te bespreken.
-
Afhankelijk van hoe snel het herstel verloopt, mag u naar huis, meestal is dit 3 tot 5 dagen na de operatie. Als u hechtingen heeft die niet oplosbaar zijn, kunt u deze na 8 dagen bij uw huisarts laten verwijderen. Uw behandelend arts bespreekt met u het afbouwen van de pijnstilling en instructies ten aanzien van het hervatten van activiteiten zoals sporten en autorijden.
-
Heeft u een van de onderstaande symptomen? Neem dan contact op met uw behandelend arts via het algemene telefoonnummer Neurochirurgie (024) 361 66 04 of de verpleegkundig specialist 06 - 15 87 63 99.
- zwelling, roodheid of pijn van de wond
- openspringen of pus uit de wond
- hoge koorts
- lekkage van helder vocht uit de wond
- last van het licht (fotofobie)
- ernstige hoofdpijn
- toenemende sufheid