Borstsparende operatie
Een lumpectomie is een borstsparende operatie. Hierbij wordt de tumor uit de borst verwijderd. De borst zelf blijft behouden.
lees meerBorstsparende operatie
Een lumpectomie is een borstsparende operatie. Hierbij wordt de tumor uit de borst verwijderd. De borst zelf blijft behouden. Door het verwijderen van de tumor ontstaat er een holte in de borst. De chirurg probeert de holte te vullen met weefsel uit uw borstklier. Soms wordt dan ook de tepelhof iets verplaatst. In sommige situaties is het wenselijk dat de plastisch chirurg mee opereert. De chirurg zal dat met u bespreken.
Na een borstsparende operatie kan uw borst er anders uit zien dan voor de operatie. Soms is de geopereerde borst kleiner. Of is er een deukje zichtbaar op de plaats waar het gezwel is weggehaald. Ook de plaats van de tepel kan iets veranderd zijn. Het gevoel in de borst blijft behouden. Rondom het litteken kan de borst gevoelloos worden. Na verloop van tijd kan de borst rond het litteken door de vorming van littekenweefsel wat verhard aanvoelen.
Daar waar de tumor verwijderd is worden titaniumclipjes geplaatst voor de bestraling die volgt op de borstsparende operatie.
Het merendeel van de vrouwen die behandeld worden vanwege (voorstadium) borstkanker komen in aanmerking voor een borstsparende behandeling. Een borstsparende behandeling is een combinatie van een borstsparende operatie gevolgd door bestraling (radiotherapie).
Voor de operatie
Als de tumor niet goed te voelen is, maken we gebruik van een lokalisatieprocedure. Met behulp van een röntgenfoto of echografie plaatst de radioloog een metalen marker (jodiumzaadje) op de plek van de tumor. Hierdoor weet de chirurg precies welk stukje weefsel verwijderd moet worden. lees meerDe operatie
We verwijderen de tumor met een gedeelte van het omliggende gezonde borstweefsel. Door het verwijderen van de tumor ontstaat er een grote holte in de borst. De chirurg probeert de holte te vullen met weefsel uit uw borstklier. lees meerDe operatie
We verwijderen de tumor met een gedeelte van het omliggende gezonde borstweefsel. Dit doen we om er zo zeker mogelijk van te zijn dat er geen kwaadaardige cellen in de borst achterblijven. Door het verwijderen van de tumor ontstaat er een grote holte in de borst. In de holte plaatsen we titanium clipjes voor de latere bestraling.De chirurg probeert de holte te vullen met weefsel uit uw borstklier. Soms wordt dan ook de tepelhof iets verplaatst. Als er een te grote holte ontstaat wordt de plastisch chirurg bij de operatie betrokken.
Naar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Dagbehandeling Operatiekamers
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving
Behandeling Anesthesie
Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.
lees meerNa de operatie
U heeft in uw arm een infuus om vocht en eventueel medicijnen toe te kunnen dienen. De wond is verbonden met een gaas. Meestal mag u na ongeveer 2-4 uur weer naar huis. lees meerBestraling na de operatie
Na de borstsparende behandeling volgt altijd bestraling (radiotherapie). Dit is om eventueel achtergebleven kwaadaardige cellen in het borstklierweefsel uit te schakelen lees meerWeefselonderzoek na de operatie
2 weken na de operatie heeft u een afspraak bij de chirurg. De chirurg controleert de wond en bespreekt de uitslag van het afgenomen weefsel met u.
lees meerWeefselonderzoek na de operatie
Na de operatie onderzoekt de patholoog het weggenomen borstweefsel en de schildwachtklier(en). Na ongeveer 10 werkdagen is de uitslag bekend van het weefselonderzoek, dit heet de PA-uitslag. De patholoog bekijkt in het weggenomen weefsel of de tumor helemaal is verwijderd. Op grond van deze uitslag kan mogelijk nog een operatie volgen om het weefsel ruimer weg te nemen. Ook kijkt de patholoog naar eigenschappen van de tumor, onder andere naar de grootte, groeiwijze en hormoon- en HER2-gevoeligheid.
Voordat we uitslag van het weefselonderzoek met u bespreken, wordt deze uitslag besproken in de multidisciplinaire mammatumorwerkgroep. Hierbij zijn alle specialisten op het gebied van borstkanker aanwezig; zoals de chirurg-oncoloog, de patholoog, de radiotherapeut, de radioloog en de medisch oncoloog. Op basis van de uitslag wordt bepaald of aanvullende behandeling nodig is in de vorm van een operatie, bestraling, chemo- en of endocriene therapie.