Wat kunt u zelf doen?

  • Het litteken vet houden door het in te smeren met bijvoorbeeld vaseline. Hierdoor blijft het soepel en geneest het sneller.
  • Bescherm het litteken tegen de zon met een zonnebrandcreme factor 50.
  • U kunt massagetechnieken leren van uw huidtherapeut om het litteken thuis zelf te behandelen.
  • Het is belangrijk om niet aan het litteken te krabben. Ook niet tijdens het genezingsproces van de wond. Krabben heeft een negatief effect op de ontwikkeling van het litteken.
Patiƫntenzorg Behandelingen Littekentherapie: zorg na de wondgenezing

Littekentherapie

Na genezing van een wond ontstaat er vaak een litteken. Een huidtherapeut kan met massagetechnieken de doorbloeding in het litteken op gang brengen. Uw litteken verdwijnt niet, maar klachten, zoals bewegingsbeperking, verminderen hierdoor. lees meer

Littekentherapie

Na genezing van een wond ontstaat er vaak een litteken. Voor u kan een litteken vervelend aanvoelen. Het kan verharden, verkleven, verkleuren en/of verdikt zijn. Misschien heeft u nog nazorg nodig als u niet meer op de polikliniek hoeft te komen.

De huidtherapeut kan de doorbloeding in het litteken op gang brengen en soepeler maken. Hij of zij gebruikt hiervoor speciale massagetechnieken. Het doel van de behandeling is meestal om een litteken te versoepelen om zo eventuele bewegingsbeperkingen te verminderen of helemaal weg te nemen. Uw litteken verdwijnt niet. Maar doordat de huid beter doorbloed is nemen uw klachten wel af. De jeuk en uw pijnklachten worden minder. Uw huid wordt minder strak en minder gevoelig.

Er kunnen complicaties optreden bij de behandeling van uw litteken. Uw huid kan wat gevoeliger zijn in het begin na elke behandeling. Dit verdwijnt. Ook kunnen er complicaties optreden bij het gebruik van drukkleding. Na taping of camouflagetherapie kunt u een allergische reactie krijgen. Uw huidtherapeut informeert u hierover.

Contact

Polikliniek
(024) 361 95 94

Verpleegafdeling
(024) 361 40 14

Voor wie?

Als u last heeft van een litteken na een operatie of trauma dan kunt u gebruik maken van littekentherapie. 2 tot 3 weken nadat uw wond is dichtgegroeid kan de behandeling van start gaan.

De behandelingen

Er zijn verschillende soorten behandelingen. Welke behandeling voor u geschikt is hangt af van het soort litteken. Ook is het belangrijk dat uw huidtherapeut weet wat uw wensen en verwachtingen zijn. lees meer

De behandelingen

Er zijn verschillende soorten behandelingen. Welke behandeling voor u geschikt is hangt af van het soort litteken. Ook is het belangrijk dat uw huidtherapeut weet wat uw wensen en verwachtingen zijn.



Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Duur van de behandeling

Het behandelplan bespreekt u samen met uw samen met uw huidtherapeut. Een behandeling duurt 15 tot 30 minuten, afhankelijk van wat u aankan en nodig heeft. lees meer

Duur van de behandeling

Het behandelplan bespreekt u samen met uw samen met uw huidtherapeut. Hieruit komt naar voren wat voor u de beste behandeling is. Een behandeling duurt 15 tot 30 minuten, afhankelijk van wat u aankan en nodig heeft. 

Vaak behandelt de arts u in het begin 1 tot 3 keer per week. Nadat het litteken soepeler wordt kunt u de behandeling afbouwen. 

Wat kunt u zelf doen?

Uiteraard kunt u ook zelf uw litteken verzorgen. Uw huidarts zal u adviezen meegeven voor thuis. lees meer

Afdeling Plastische Chirurgie

De afdeling Plastische Chirurgie houdt zich bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken.

lees meer

Team Plastische Chirurgie

Ons team bestaat uit specialisten van verschillende disciplines.

  • Medewerkers
  • Intranet