Wat is een levercyste drainage?
Het doel van een levercyste drainage is het leegzuigen van cystes (holtes gevuld met vocht) in uw lever.Een afspraak maken
Uw behandelend arts vraagt uw behandeling aan. U ontvangt een oproep. lees meerEen afspraak maken
Uw behandelend arts vraagt uw behandeling aan. U ontvangt een oproep.Bericht van verhindering
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders de behandeling niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie. Er wordt dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak gemaakt.Voorbereiding
Voor deze behandeling is een goede voorbereiding nodig; er is een aantal zaken dat van tevoren besproken moet zijn.
lees meerVoorbereiding
Voor deze behandeling is een goede voorbereiding nodig; er is een aantal zaken dat van tevoren besproken moet zijn:
Medicatie
Bespreek met uw behandelend arts welke medicijnen u gebruikt, zodat het duidelijk is of u deze kunt blijven gebruiken voor de behandeling of niet. Vooral bloedverdunners zijn belangrijk. Als u tijdelijk moet stoppen met uw medicijnen, spreek dan duidelijk af wanneer u weer kunt starten met de medicijnen.
Contrastvloeistof
Met behulp van contrastvloeistof worden de levercysten afgebeeld. Het kan zijn dat u eerder op de röntgenafdeling met een contrastmiddel in aanraking bent gekomen en dat u hier een allergische reactie op hebt gehad. Een dergelijke allergie is belangrijk om te melden, een reactie kan voorkomen worden met de juiste voorbereiding.
Zwangerschap
Wanneer u zwanger bent of de mogelijkheid bestaat dat u zwanger bent, is het belangrijk dit door te geven aan uw arts. Tijdens de behandeling wordt er gewerkt met röntgenstraling en contrastmiddel. Dit kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. In overleg besluiten we of de behandeling kan wachten tot na de zwangerschap.
Vervoer
Het is belangrijk om vervoer te regelen voor de terugreis, het wordt afgeraden om na de procedure zelf naar huis te rijden.
Nuchter
Voor de behandeling moet u minimaal 8 uur nuchter zijn. Als een maaltijd gebakken of vet voedsel/vlees bevat moet een periode van 8 uur aangehouden worden. Onder nuchter wordt niet eten, drinken en roken verstaan. Tot 2 uur voor de behandeling mag u nog helder vloeistof drinken, bijvoorbeeld koffie/thee (zonder melk), sap zonder pulp, water of aanmaaklimonade.
Opname
Voorafgaand aan de behandeling wordt u opgenomen op de verpleegafdeling.
Pijnstilling
Wij adviseren u om vooraf pijnstillers in te nemen. Niet elke pijnstiller is geschikt. lees meerPijnstilling
Wij adviseren u om vooraf pijnstillers in te nemen. U neemt deze in 1 uur voordat het onderzoek of de behandeling begint. Neemt u dan 2 tabletten paracetamol 500 mg.Pijnstillers waar Acetylsalicylzuur in zit (zoals in Aspirine) zijn niet toegestaan, evenals ibuprofen, diclofenac of naproxen, omdat deze pijnstillers invloed hebben op de stolling.
Gebruikt u al pijnstilling? Overleg dan met uw behandelaar wat u dan het best kunt doen.