Na de behandeling

Bij deze ingreep zijn nauwelijks complicaties te verwachten. Wel kan een laryngoscopie na afloop ongemak veroorzaken, zoals misselijkheid en lichte keelpijn. Daarnaast moet de buis, de laryngoscoop via de mond de keel bereiken. Hierbij is risico op beschadiging van het gebit. Dit ondanks het gebruik van gebitsbescherming. Soms heeft u een paar dagen last van een ruwe keel en heesheid. De anesthesie voeren we zeer veilig uit. Daaraan zijn dan ook weinig tot geen risico’s verbonden. De anesthesioloog licht u hierover van tevoren in.

Nazorg

Als een laryngoscopie is uitgevoerd waarbij geen biopten zijn afgenomen of niet gelaserd is, mag u na het onderzoek weer alles eten en drinken. Slokjes koud water helpen bij eventuele keelpijn. Als er wel een biopt is afgenomen of er gelaserd is, geven we u voor na het onderzoek de volgende voedingsadviezen:
  • Nuttig zacht en koel voedsel, zoals vla, yoghurt, pap, kwark, milkshake, appelmoes enzovoort.
  • Voorkom beschadiging van de wond door het eten van hard en scherp voedsel, zoals pinda’s, chips, frites en brood met harde korst.
  • Drink geen alcohol, dit verwijdt de bloedvaten. Hierdoor kan een bloeding ontstaan.
  • Laat het eten en drinken iets afkoelen. Zo voorkomt u dat er bloedvatverwijding optreedt met als gevolg een hogere kans op bloeding.
  • Eet geen gekruid en pittig eten. Dit veroorzaakt irritatie van het wondgebied.
  • Vermijd zure producten, zoals koolzuurhoudende dranken, zure uitjes/augurken. Dit veroorzaakt prikkeling of irritatie van de wond. Daarom kunt u ook citrusvruchten beter vermijden.
  • Melkproducten kunt u als plakkerig en onaangenaam ervaren. Dit kunt u verhelpen door na te spoelen met water.
  • Waterijsjes of ijsblokjes kunnen pijn wat verminderen. Neem geen softijs omdat deze bacteriën kunnen bevatten.
Naast deze voedingsadviezen geldt er alleen bij een behandeling van de stembanden, al dan niet met gebruik van de laser, ook een spreekverbod gedurende 3 dagen. Dit spreekverbod zorgt ervoor dat het wondgebied rust krijgt en goed kan genezen.
 
Als u zich goed genoeg voelt, kunt u na ongeveer 1,5 uur weer naar huis. De secretaresse regelt voor u een controleafspraak.

Wat is een laryngoscopie?

Een laryngoscopie is een kijkoperatie van uw keel, stembanden en strottenhoofd onder anesthesie (narcose). Het is een onderzoek waarbij de arts met een holle buis (laryngoscoop) in uw keel kijkt. lees meer

Wat is een laryngoscopie?

Een laryngoscopie is een kijkoperatie van uw keel, stembanden en strottenhoofd onder anesthesie (narcose). Het is een onderzoek waarbij de arts met een holle buis (laryngoscoop) in uw keel kijkt. Hij of zij gebruikt hierbij een kijkertje en sterk vergrotende lenzen (optiek). Dit terwijl u onder anesthesie bent. Hiermee bekijken we het hele gebied van de keelholte, strottenhoofd, stembanden, de luchtpijp en de ingang van de slokdarm. De klachten die u heeft, bijvoorbeeld stemproblemen, slikproblemen, keelpijn of bloed in sputum, kunnen we eventueel met een larynscopie opsporen. Ook kunnen we zo de omvang van een al bekend probleem bepalen. In sommige gevallen nemen we tijdens een scopie één of meerdere biopten. Dit zijn kleine stukjes weefsel die we in het laboratorium onder de microscoop onderzoeken. Daarnaast is het ook mogelijk dat we tijdens het onderzoek een aandoening met behulp van laser direct behandelen.

Contact

Afdeling Cardio-thoracale Chirurgie

(024) 361 45 90

De opname

U kunt opgenomen worden bij de Dagbehandeling Operatiekamers of bij de Dagbehandeling Oogheelkunde/KNO/MKA. lees meer

De opname

Opname op de Dagbehandeling Operatiekamers, route 798

U krijgt via het opnamesecretariaat Keel-, Neus-,en Oorheelkunde bericht over de datum van opname. We nemen u voor het onderzoek op, op de Dagbehandeling Operatiekamers, route 798. U hoort via de opnameplanning waar we u verwachten. U komt voorafgaand aan de opname bij de polikliniek Anesthesie. Daar bekijken we of u de anesthesie zonder problemen kunt ondergaan. Direct na het gesprek met de anesthesioloog spreekt u de verpleegkundige. Hij of zij licht alles nog eens toe voor u. 

Opname op de Dagbehandeling Oogheelkunde/KNO/MKA, route 389

U krijgt via het opnamesecretariaat Keel-, Neus-,en Oorheelkunde bericht over de datum van opname. We nemen u voor het onderzoek op, op de Dagbehandeling Oogheelkunde/KNO/MKA, route 389. U krijgt via de opnameplanning te horen waar we u verwachten. U komt voorafgaand aan de opname bij de polikliniek Anesthesie. Daar kijken we of u de anesthesie zonder problemen kunt ondergaan.


Uw voorbereiding op de operatie


Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

De behandeling

De KNO-arts schuift de laryngoscoop, via de mond tot achter in de keelholte. Dan kijkt hij of zij met de optiek naar uw strottenhoofd en stembanden. Zo nodig nemen we biopten af of vindt een laserbehandeling plaats. lees meer

De behandeling

Het onderzoek vindt plaats op de operatiekamer. We brengen u daar in operatiekleding in een ziekenhuisbed naartoe. Op de operatiekamer neemt u plaats op de operatietafel en wordt u aangesloten aan bewakingsapparatuur. Via het infuus dienen we u anesthesiemiddelen toe en valt u in slaap. De KNO-arts schuift de laryngoscoop, via de mond tot achter in de keelholte. Dan kijkt hij of zij met de optiek naar uw strottenhoofd en stembanden. Zo nodig nemen we biopten af of vindt een laserbehandeling plaats. De totale duur van het onderzoek is ongeveer 20 minuten. Na het onderzoek gaat u naar de Verkoeverafdeling. Wanneer u goed wakker bent gaat u weer terug naar de verpleegzaal. De arts die het onderzoek heeft uitgevoerd, vertelt u daarna wat de bevindingen zijn geweest.

Na de behandeling

Bij deze ingreep zijn nauwelijks complicaties te verwachten. Wel kan een laryngoscopie na afloop een aantal bijwerkingen hebben. Ook geven we een aantal adviezen. Als u zich goed genoeg voelt, kunt u na ongeveer 1,5 uur weer naar huis. lees meer

Contact opnemen

Als er na ontslag problemen ontstaan, dan kunt u altijd contact opnemen met de volgende telefoonnummers. lees meer

Contact opnemen

Als er na ontslag problemen ontstaan, dan kunt u altijd contact opnemen met de volgende telefoonnummers. Tijdens kantooruren: polikliniek KNO (024) 361 49 40. Tijdens de eerste avond, nacht na ontslag en in het weekend belt u naar het centrale ziekenhuisnummer: (024) 361 11 11 en vraagt u naar de dienstdoende KNO-arts.

Verpleeg­afdeling Hart, Vaat en Long C4

Op de verpleegafdeling Hart, Vaat en Long (C4) werken de volgende specialismen nauw met elkaar samen: Cardiologie, Cardio-thoracale Chirurgie, Longziekten en Heelkunde.

lees meer

Afdeling Cardio-thoracale Chirurgie

De afdeling Cardio-thoracale Chirurgie van het Radboudumc richt zich op de chirurgische behandeling van hart- en longziekten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet