Over poliklinisch revalideren
Tijdens de protheserevalidatie traint u samen met andere patiënten in een groep. Het is de bedoeling dat u 2 keer per week aanwezig bent. Het doel van de revalidatie is om u binnen een zo’n kort mogelijke periode te leren lopen met een prothese. lees meerOver poliklinisch revalideren
Tijdens de protheserevalidatie traint u samen met andere patiënten in een groep. Het is de bedoeling dat u 2 keer per week aanwezig bent. De revalidatie bestaat uit 3 fases. Hierdoor is het mogelijk dat u traint met mensen die al verder zijn in hun revalidatie of juist net beginnen.Het doel van de revalidatie is om u binnen een zo’n kort mogelijke periode te leren lopen met een prothese. Om dit te bereiken ontvangt u huiswerk en oefenschema’s en trainen we in groepen voor meer interactie tussen patiënten.
De behandeling
-
De protheserevalidatie vindt wekelijks plaats op dinsdag en donderdag van 12.30 uur tot 14.30 uur en bestaat uit 3 fases.
lees meer -
In deze fase oefenen we uw zelfredzaamheid zodat u zonder prothese uw dagelijkse activiteiten zelfstandig en veilig kunt uitvoeren.
lees meer
Fase 1: Revalidatie zonder prothese
In deze fase oefenen we uw zelfredzaamheid zodat u zonder prothese uw dagelijkse activiteiten zelfstandig en veilig kunt uitvoeren. Hierbij komen de volgende punten aan de orde:- Voorkomen van spierverkorting van de heup- en kniebuigers.
- Dagelijkse activiteiten veilig uitvoeren.
- Aanvragen van hulpmiddelen en voorzieningen, zoals woon- en vervoersvoorzieningen en werkaanpassingen (inclusief rijbewijs en aanpassingen aan de auto).
- Looptraining met krukken oflooprek.
- Traplopen.
- Training van coördinatie, kracht, conditie en lenigheid.
- Pijnbestrijding.
- Vallen- en opstatraining.
-
Deze fase start vanaf het moment dat u uw beenprothese ontvangt en eindigt als alle basisdoelen behaald zijn. De basisdoelen zijn gericht op het zelfstandig functioneren in en rond het huis.
lees meer
Fase 2: Basis protheserevalidatie
Deze fase start vanaf het moment dat u uw beenprothese ontvangt en eindigt als alle basisdoelen behaald zijn. De basisdoelen zijn gericht op het zelfstandig functioneren in en rond het huis. U ontvangt een schema voor de prothesedraagtijd en loopafstand thuis. De volgende onderdelen komen aan de orde:- Aan- en uittrekken van de prothese.
- Liner- en protheseonderhoud.
- Afstellen van de prothese.
- Looptraining over vlak en niet-vlak terrein met en zonder loophulpmiddelen.
- Dagelijkse activiteiten, staand en lopend.
- Helling op en af lopen.
- Traplopen.
- Vallen- en opstatraining.
- Fietsen.
-
Fase 3 is niet verplicht en is afhankelijk van uw hulpvraag.
lees meer
Fase 3: Gevorderde prothesetraining
Fase 3 is niet verplicht en is afhankelijk van uw hulpvraag. Denk aan de volgende mogelijkheden:- Individuele beroepsprogramma’s.
- Sportprogramma’s en sportprothesen.
- Aanvragen en afstellen van een microprocessor gestuurde prothese.