Waarom inwendig bestralen bij een littekengezwel?
Een littekengezwel bestralen we van binnenuit als we willen voorkomen dat er nieuw littekengezwel ontstaat. We verwijderen eerst het gezwel in uw huid en plaatsen holle naalden in de wond. Via deze wond kunnen we de huid van binnenuit bestralen. Zo belasten we het gezonde weefsel zo min mogelijk.
Voor de behandeling
-
Voor de bestraling plaatsen we een of meerdere holle naalden in de wond. Deze vormen samen de applicator.
lees meer
Applicator
De chirurg verwijdert eerst het littekengezwel. Daarna plaatst hij één of meerdere holle naalden in de wond en zet deze vast met hechtdraad. Deze naalden samen noemen we de applicator. Via deze holle naald(en) brengen we een kleine radioactieve bron in op de plek waar het littekengezwel zat. Zo kunnen we de huid van binnenuit bestralen. De applicator blijft de hele behandeling zitten. -
Vóór de behandeling bepalen we met een CT-scan de juiste plaats van de bestraling.
lees meer -
Om de behandeling goed te laten verlopen, vragen we u rekening te houden met een aantal zaken.
lees meer
Voorschriften
- Niet eten en drinken. Om u te kunnen verdoven voor het plaatsen van de applicator moet u nuchter zijn. U mag vanaf middernacht niet meer eten of drinken.
- Bloedverdunners. Overleg met uw arts als u bloedverdunners gebruikt of u deze kunt blijven gebruiken tijdens de behandeling.
Tijdens de behandeling
U krijgt 3 bestralingen verdeeld over 2 aansluitende dagen. Elke bestraling duurt ongeveer 5 minuten. lees meerTijdens de behandeling
Zodra de radiotherapeutisch laborant klaar is met het bestralingsplan, sluiten we de applicator aan op het bestralingsapparaat. U krijgt 3 bestralingen verdeeld over 2 aansluitende dagen. Elke bestraling duurt ongeveer 5 minuten.- Dag 1: we plaatsen de applicator en u krijgt ’s middags de eerste bestraling.
- Dag 2: U krijgt in de ochtend en middag een bestraling. Vervolgens verwijderen we de applicator. Hiervoor is geen verdoving nodig.
Huidverzorging tijdens de bestralingsperiode
Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Om irritatie van uw huid zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat u een aantal adviezen opvolgt. lees meerHuidverzorging tijdens de bestralingsperiode
Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Of u wel of geen huidreactie krijgt is van veel verschillende factoren afhankelijk. Huidreactie is een vaak voorkomende bijwerking op de behandeling. Huidreacties kunt u niet voorkomen met voorzorgsmaatregelen.
Hieronder vindt u de belangrijkste adviezen. Indien u vragen heeft kunt u altijd terecht bij uw verpleegkundig consulent op de radiotherapie.
- Draag makkelijk zittende kleding. Voorkom schurende randen/naden.
- Het gebruik van milde zeep is toegestaan.
- U mag normaal douchen en baden.
- Zwemmen (buiten, chloor) en sauna mag indien de huid geen reactie vertoont.
- Eigen huidverzorgingsproducten mag u blijven gebruiken, tenzij u irritatie bemerkt.
- Deodorant (liefst zonder alcohol) is toegestaan.
- Scheer bij voorkeur elektrisch in het gezicht. Indien nooit wondjes, dan mag het ook met het mes.
- Lichaamsbeharing in bestraald gebied bij voorkeur niet ontharen.
- Bij het ontharen niet harsen en geen ontharingscrème gebruiken.
- Gebruik alleen aftershave voor een gevoelige huid in bestraald gebied.
- Zorg dat uw huid zo min mogelijk in de zon komt in verband met het risico op hypo- of hyperpigmentatie (huidverkleuringen). Zorg dat u niet verbrandt.
- Voor advies over zonnebrandcremes zie de adviezen op KWF.nl.
- Plak geen pleisters in het gebied dat bestraald wordt.
- Gebruk bij voorkeur geen sterk geparfumeerde producten/haarverf.
Indien een reactie ontstaat van de bestraalde huid, hoeft dit niet altijd pijnlijk te zijn. De huid droog houden is in dat geval een goede optie.
In geval van pijn, jeuk of andere klachten kunt u in overleg met uw verpleegkundig consulent of arts een recept krijgen voor verzachtende crème. Ook kunnen zij u mogelijk andere praktische adviezen geven.
De acute huidreactie ontstaan door bestraling, kan na de behandeling nog toenemen. Zeg het de verpleegkundige als uw huid open gaat na de bestraling.
Gemiddeld duurt het 2-4 weken voordat de huidreactie weer genezen is.
Lokale anesthesie Plaatselijke verdoving
Bij lokale anesthesie wordt een klein stukje huid plaatselijk verdoofd, bijvoorbeeld om een wond te hechten. lees meerLokale anesthesie Plaatselijke verdoving
Bij lokale anesthesie wordt een klein stukje huid plaatselijk verdoofd. De plek waar u geopereerd wordt, wordt verdoofd door middel van meerdere prikken (vergelijkbaar met tandarts verdoving). Tijdens de ingreep bent u bij bewustzijn.
Soms wordt deze vorm van anesthesie gecombineerd met sedatie. Om een gedeelte van uw lichaam te verdoven, injecteert de anesthesioloog een verdovend middel rond de zenuwen die op pijn reageren. Meestal zijn de zenuwen die ander gevoel en bewegen mogelijk maken ook tijdelijk uitgeschakeld.
Bijwerkingen
Onvoldoende pijnstilling
Het kan gebeuren dat de verdoving niet voldoende werkt. Als het mogelijk is, krijgt u dan extra verdoving. Helpt dat niet, dan kiest de anesthesioloog samen met u een andere vorm van anesthesie. Bijvoorbeeld extra pijnstillers of algehele anesthesie.
Na de operatie
Het is normaal dat u na de behandeling tintelingen voelt in uw arm of been. Dit komt meestal omdat de verdoving nog niet helemaal is uitgewerkt. Ook kan het zijn dat de zenuw door de verdoving wat geïrriteerd is geraakt.
Toxische reacties
Tijdens of na het aanbrengen van de verdovingsvloeistof kan een deel hiervan in uw bloed terechtkomen. Dit merkt u door een metaalachtige smaak, tintelingen rond de mond, oorsuizen of een onrustig gevoel.
Na de verdoving
Als de verdoving is uitgewerkt krijgt u langzaam weer gevoel terug. Uw wond gaat geleidelijk aan pijn doen. Hiervoor kunt u pijnstillers innemen.
Contact
Afdeling Radiotherapie
(024) 361 45 05
Buiten deze tijden alleen:
spoedeisende klachten WEL gerelateerd aan de bestraling
(024) 3611111
contactformulier
Afdeling Radiotherapie
De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei.
lees meerOnze locaties
Radboudumc adres en route
Ingang: Ingang Radiotherapie
Gebouw: G
Verdieping: 0
Route: 875
Radboudumc adres en route
Bezoekadres
Ingang Radiotherapie
Geert Grooteplein 32
6525GA Nijmegen