Patiëntenzorg Behandelingen Insteekopeningen externe fixateur verzorgen

Insteekopeningen verzorgen

De verpleegkundige geeft u of uw partner tijdens uw opname al instructie over het schoon en gezond houden van de insteekopeningen. Uw ontslag zal pas plaatsvinden wanneer u en/of uw partner er zeker van zijn dat u deze verzorging kunt uitvoeren. lees meer

Insteekopeningen verzorgen

De verpleegkundige geeft u of uw partner tijdens uw opname al instructie over het schoon en gezond houden van de insteekopeningen. Uw ontslag zal pas plaatsvinden wanneer u en/of uw partner er zeker van zijn dat u deze verzorging kunt uitvoeren.

Handhygiene

Het wassen van handen is het meest belangrijk in het voorkomen van infecties. Zorg daarom voor een goede handhygiëne. Gebruik om uw handen te wassen vloeibare zeep uit een pompje of een stuk zeep dat u alleen voor deze handelingen gebruikt. Was ook de rug van de hand. Droog uw handen telkens af met een droge schone handdoek. Vergeet hierbij de ruimte tussen uw vingers niet.

Stap 1

Was uw handen en zet het materiaal klaar:
  • afvalemmertje
  • koud kraanwater
  • wattenstaafjes
  • non-woven gaasjes
  • pleister/tape

Stap 2

  • Verwijder eventueel aanwezig verband.
  • Onderzoek de insteekopeningen op roodheid, zwelling, afscheiding en weekheid.
  • Bepaal in welke volgorde u de pennen gaat verzorgen. Wanneer een insteekopening één van bovenstaande kenmerken heeft kunt u die het best als laatste verzorgen. Zo vermindert u het risico van het verspreiden van de symptomen.
  • Was opnieuw uw handen.

Stap 3

Masseer de huid rond de pen, zodat deze vrij is van de pen. Massage zorgt ervoor dat een eventuele onderhuidse ophoping van afscheiding naar buiten komt. Mocht dit gebeuren, is het raadzaam na de verzorging van deze pen uw handen weer te wassen. U kunt de afscheiding vanaf de oppervlakte makkelijk verwijderen.

Stap 4

Maak het gebied rond de pen schoon met een nat, uiteengevouwen gaasje. Pak 2 tegenovergestelde hoeken van het gaasje en ‘rag’ hiermee langs de pen, zo dicht mogelijk langs de huid. Verwissel het gaasje als er veel afscheiding is. U kunt harde korstjes beter verwijderen na ze ‘geweekt’ te hebben door een nat gaasje rond de pen te draaien. Een wattenstaafje of pincet kan ook behulpzaam zijn.

Stap 5

Maak de pen zelf ook schoon. Beweeg met het gaasje vanaf de huid naar boven, zodat eventuele bacteriën niet in het wondje terechtkomen.

Stap 6

Als het pengat groot is, of veel afscheiding produceert kunt u het afdekken met een gaasje. Gebruik hiervoor Non-woven gaas. Dit knipt u in zodat het rondom de pen aansluit. Zet het gaas vast met een stukje pleister.

Stap 7

  • U moet de externe fixateur zelf ook schoon houden. Douchen (meestal mag dit na de eerste week) en daarbij een beetje poetsen is de makkelijkste oplossing.
  • Vergeet niet de fixateur ook droog te maken.
  • Gebruik geen desinfecterende crèmes of lotions rond de pengaten.
  • Als u gebruik maakt van een pincet of schaar moet u deze na gebruik schoonmaken en desinfecteren met een alcoholoplossing (verkrijgbaar bij de apotheek).
  • Na verloop van tijd zal de afscheiding en korstvorming rond de pengaten verminderen en zelfs verdwijnen. Afdekken van de gaten is dan niet meer nodig.

Contact Verpleegafdeling C2

Luister het volledige keuzemenu af om doorverbonden te worden met de juiste afdeling.
(024) 361 40 14

Contact opnemen met een arts

Maak de pen vaker schoon als deze rood of pijnlijk is. Als er geen verbetering optreedt neem dan contact met ons op. lees meer

Contact opnemen met een arts

Maak bij rode en pijnlijke pengaten, of bij afscheiding, de betreffende pen vaker schoon (2 tot 3 keer per dag) en zorg dat u het aangedane ledemaat voldoende rust geeft.

Als er binnen 48 uur geen verbetering optreedt of de afscheiding dik of gekleurd is, neem dan contact op met de dienstdoende orthopeed via de verpleegafdeling Orthopedie. Hij of zij beslist of u naar het ziekenhuis moet komen voor verder onderzoek.

Als u andere problemen of vragen heeft over de omgang met de fixateur, kunt u in de eerste week na uw ontslag contact opnemen met de verpleegafdeling. Na deze eerste week kunt u contact opnemen met de polikliniek Orthopedie, keuzemenu 2.

Verpleeg­afdeling Orthopedie

De verpleegafdeling Brein, Bewegen en Reconstructie van het Radboudumc is een samenwerking van de verpleegafdelingen van Neurochirurgie, Plastische Chirurgie, Orthopedie en Traumachirurgie.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet